家事百科

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章

o岩岩裝左一星期度... 想請教用開o既媽咪 ??

1) 係咪只有 外層易拆 外殼有一塊 炭灰棉o架 ?? 要擰鑼絲果 set 無棉 ???
2) 個師父叫我用兩次度, 就將外層殼拎出o黎, 拍一拍 d 污糟野... 但我發覺, 跟本拍唔走 d 污糟野, 想大力少少拉 d 垃圾出o黎, 層炭灰 棉 就爛... 應該點做 ??
3) 唔知係咪我成日乾毛巾之類, 乾一次, 個炭灰棉面已滿白色一層, 又 me 唔甩... 試過 乾多兩次衫, 果層白色直程厚過塊灰棉, 就可以成層 me 起 ... 係咪我唔識用呀 ???
4) 層炭灰棉咁易爛, 易積野, 係咪要成日換 ?? 邊樹有得賣 ??
5) 點解好多時, d 衫乾完有陣 "law"味, 凍左直程有 up 味o既 ?

麻煩有用開o既媽咪, 話我知丫....

伯爵府

通常乾幾次就要清理, 如果唔是部機唔行架, '抆'出外層個網, 內層個網不會扭開羅絲取出, 手指微濕, 將d棉抺走, 我用左3年都未買過, 雖然話是乾衣機, 但不是100%乾, 特別是d厚的位置, 有時同一件衣服, 褲有d地方乾曬, 有d重濕濕地, 之後會有up味羅, 同埋你會否一次過乾太多衣服, 有厚有簿呀, 都會有影響架

別墅

原文章由 jolo 於 08-4-22 12:48 發表
o岩岩裝左一星期度... 想請教用開o既媽咪 ??

1) 係咪只有 外層易拆 外殼有一塊 炭灰棉o架 ?? 要擰鑼絲果 set 無棉 ???
2) 個師父叫我用兩次度, 就將外層殼拎出o黎, 拍一拍 d 污糟野... 但我發覺, 跟本拍唔走 d 污糟 ...

灰棉係乾衫的塵埃黎嫁,me左佢就得。

妳層灰棉(dust)都冇清走,d衫會好難乾透,
所以乾完有up味!如果清潔乾淨,d衫乾完好香的!

[ 本文章最後由 yenki 於 08-4-23 12:54 編輯 ]

男爵府

畀面勳章

冇錯ar...你同我ge方法一樣 我用咗9年...日日乾一機衫都係咁ga...如果有d較難乾ge衫...我會再乾多15分鐘

原文章由 登!登!登! 於 08-4-23 09:04 發表
通常乾幾次就要清理, 如果唔是部機唔行架, '抆'出外層個網, 內層個網不會扭開羅絲取出, 手指微濕, 將d棉抺走, 我用左3年都未買過, 雖然話是乾衣機, 但不是100%乾, 特別是d厚的位置, 有時同一件衣服, 褲有d地方乾曬, ...

公爵府

我自己會用舊既牙刷輕輕掃一下(要向同一方向)咁好易清理咗
dust架啦

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我平時會撕小小果層棉, 然後用果小小棉去痴其他果d. 好快就乾淨晒. 同埋我洗衫唔用柔順劑, 用左同唔用唔係好大分別, 但係用左再去乾衣就會有d怪味. 我有個friend直頭頂唔順要去買d香紙放埋係乾衣機一齊乾衣, 等d衫有d香味.
Latte, 又名臭TE或臭喵

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都係咁去清理啲棉絮.

你朋友用果啲唔係香紙, 係柔順紙, 乾衣時一齊放入去, 同柔順劑效果一樣. 去"價真棧" 買 $93 / 240張, 超市29.90 / 40張

原文章由 veronna 於 08-4-24 22:20 發表
我平時會撕小小果層棉, 然後用果小小棉去痴其他果d. 好快就乾淨晒. 同埋我洗衫唔用柔順劑, 用左同唔用唔係好大分別, 但係用左再去乾衣就會有d怪味. 我有個friend直頭頂唔順要去買d香紙放埋係乾衣機一齊乾衣, 等d衫有 ...

首頁

尾頁

跳至