少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

囝囝三歳學發音不凖,一二三會講成一二膽,有需要去搵言語治療師嗎?

男爵府

引用:囝囝三歳學發音不凖,一二三會講成一二膽,

原帖由 sum_chan 於 14-12-29 發表
囝囝三歳學發音不凖,一二三會講成一二膽,有需要去搵言語治療師嗎?

...
建議要,睇睇專業人士有咩建議。
其實你小朋友同我姪女講說話情況好似,佢由兩歲幾我已發現有問題,但她父母認為大大下會好,結果而家5歲幾,只係改善左小小,仍有好多音發唔正。。中英文都係。

複式洋房

回覆:Yakultcat 的帖子

謝分享!請問你姪女去邊間言語中心?

男爵府

引用:謝分享!請問你姪女去邊間言語中心?

原帖由 sum_chan 於 14-12-29 發表
謝分享!請問你姪女去邊間言語中心?
佢無去,所以到而家5歲,講好多音都仲有唔正ge情況

大宅

回覆 sum_chan 的帖子

我之前問過健康院, 佢話情況都算正常, 但如果去到4歲都仲係咁就要睇.
我小朋友3歲多少少, 佢而家講野都唔係好正, d 文法仲錯的, 調轉次序講, 有時仲唔識表達, 成句野唔知佢講乜, 都有少少擔心. 我諗緊可能仲係細 (細B), 相比其他同學(大B), 講野真係唔叻.

男爵府

引用:回覆 sum_chan 的帖子我之前問過健康院, 佢

原帖由 marlou 於 14-12-30 發表
回覆 sum_chan 的帖子

我之前問過健康院, 佢話情況都算正常, 但如果去到4歲都仲係咁就要睇.
唔希望你小朋友有問題,但健康院講既野真係唔好盡信。當年健康院夠話我侄仔冇問題,結果咪睇私家要做言語治療囉

大宅

回覆 scgift 的帖子

我想問.... 係咪好貴ar~~~~ 我聽聞排政府有排等

男爵府

引用:回覆 scgift 的帖子我想問.... 係咪好貴ar~

唔好意思,我唔清楚幾多錢呀,不過聽我哥既語氣真係應該唔平

子爵府

如果只是少許字發音不準,問題不大,否則先去做評估。

複式洋房

回覆:CheungKeeKee 的帖子

唇齒音發唔倒,如花字讀成爸,顏色個\'色\',讀成顔\'績\'😔

複式洋房

引用:回覆+scgift+的帖子我想問....+係咪好貴ar~

我問過社工,好似理工大學有實習言語師,因為實習,費用比一般私家平,你可以問下

marlou    發表於 14-12-30 16:13

首頁

尾頁

跳至