2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

男爵府

阿男仔,單字講黎講去都係嗰幾個,單詞無講過,車車,杯杯都無講過
再係咁好驚無幼稚園收
有無小朋友都係講野好差

大宅

我仔仔都係番左N班先講多左野~ 同埋一定要照顧者唔好同佢一起講單字~

依家佢無論 中,英文 都要佢一句句字講,如果唔係就扮唔明,要佢重新講。

特別要姐姐,要句子,因姐姐最易受影響~

各位媽媽加油!

大宅

引用:Quote:原帖由 gagakong 於 15-10-05 發表謝

原帖由 lovepetpet 於 15-10-10 發表
唔好太擔心,好多人同我講男仔係遲d,叫我放心d,初初都擔心死,因本身有個大囡,大囡把咀好叻,細個唔需要擔 ...
女係叻D,我見同年齡女仔未到2歲已講句子,我自己細個亦好早識講嘢,所以相比下阿仔咩都慢過人咁!

大宅

引用:Quote:原帖由 lovepetpet 於 15-10-05 發表

原帖由 gagakong 於 15-10-05 發表
謝你回覆。阿仔都係只上playgroup, 冇N。 真好擔心, 希望半年後好似你仔突然講到嘢就好了!唉,歲半時見過 ...
唔好太擔心,好多人同我講男仔係遲d,叫我放心d,初初都擔心死,因本身有個大囡,大囡把咀好叻,細個唔需要擔心發展慢,對比下個仔真係好慢,係咁搵資料問人,擔心一排,聽左d親戚朋友講下,開始放下,無咁緊張,點知個仔就開始進步神速,而家雖然未到同齡小朋友咁叻,但有進步已經係好事!

大宅

引用:Quote:原帖由 lovepetpet 於 15-10-05 發表

原帖由 gagakong 於 15-10-05 發表
謝你回覆。阿仔都係只上playgroup, 冇N。 真好擔心, 希望半年後好似你仔突然講到嘢就好了!唉,歲半時見過 ...
我仔未講到時都未戒到片,而家買左個男仔小童廁所比佢,佢自己識去痾,今日自己走去大人廁所小便

大宅

引用:Quote:原帖由 gagakong 於 15-10-01 發表我

原帖由 lovepetpet 於 15-10-05 發表
排d言語冶療班又排好耐,到而家都未有期,所以佢一直都無特別冶療,同d正常進度既小朋友一齊番playgroup。
...
謝你回覆。阿仔都係只上playgroup, 冇N。 真好擔心, 希望半年後好似你仔突然講到嘢就好了!唉,歲半時見過健康院醫生,當時話慢咗少少叫我同BB練下先,話2歲有需要時先打去再覆診。而家26個月,單字就多,但講2-3字詞語叫跟住講先講,仲要咬字唔清/求其講,冇句子。係啦,排言語治療太耐。因此言語不通戒片又未戒掂你仔未講嘢之前戒到未?

大宅

引用:Quote:原帖由 lovepetpet 於 15-09-29 發表

原帖由 gagakong 於 15-10-01 發表
我係隔離7月份媽媽,我B仔26個月仲未有句子,想問你B 2歲時咬字清唔清?突然講到句子有冇特別教/返N班?謝 ...
排d言語冶療班又排好耐,到而家都未有期,所以佢一直都無特別冶療,同d正常進度既小朋友一齊番playgroup。

大宅

引用:Quote:原帖由 lovepetpet 於 15-09-29 發表

原帖由 gagakong 於 15-10-01 發表
我係隔離7月份媽媽,我B仔26個月仲未有句子,想問你B 2歲時咬字清唔清?突然講到句子有冇特別教/返N班?謝 ...
我仔而家有講句子,但係唔長,相比之前大有進步,咬字都唔係好清,見左健康院未呀?定唔需要見。

大宅

引用:各位小朋友進展成點,我仔8月去評估話佢慢

原帖由 lovepetpet 於 15-09-29 發表
各位小朋友進展成點,我仔8月去評估話佢慢左成半年至1年,需轉介,到明年六月先開始治療,8月仲係講緊bb話 ...
我係隔離7月份媽媽,我B仔26個月仲未有句子,想問你B 2歲時咬字清唔清?突然講到句子有冇特別教/返N班?謝!

男爵府

回覆:lovepetpet 的帖子

我仔番學同針灸完後都叻咗,但都係好少講句子,唯有慢慢黎。

大宅

回覆:b2uty_momo 的帖子

各位小朋友進展成點,我仔8月去評估話佢慢左成半年至1年,需轉介,到明年六月先開始治療,8月仲係講緊bb話,2至4個字,但係到9月初開始講野有尾音,開始講句子,到而家雖然仲有少量bb話,但係已經好多句子,見到d野會講出黎,進步左好多好多!

男爵府

醫生有轉介信比你, 自己打電話約期交信

複式洋房

回覆:講野仲係好差

我仔8月5日會去健康院見醫生,想問下如果見完醫生之後會點做?(如確診言語發展遲緩)

男爵府

回覆:why-123 的帖子

係呀,容鳳書,謝謝

男爵府

b2uty_momo 發表於 15-7-28 10:31
我想請問下有無叫你去見言語治療?岩打比我book期,第一次竟然唔使小朋友去,你係唔係都係咁?

...
邊道打比你呀?
如容鳳書第一次係吾洗帶小朋友, 只係問家長問題. 排期. 下次見治療師先帶小朋友的.

男爵府

回覆:why-123 的帖子

我想請問下有無叫你去見言語治療?岩打比我book期,第一次竟然唔使小朋友去,你係唔係都係咁?

男爵府

你同姑娘講想見醫生得吾得呀, 話好擔心, 想做評估.
我係姑娘要求我地見醫生的.

大宅

引用:Quote:markus128 發表於 15-7-13 18:30 用

原帖由 why-123 於 15-07-14 發表
健康院醫生同呀仔玩下玩具, 問圖,問下問題, 睇下呀仔識吾識答, 或者睇下個反應係點, 得出係慢左半年到. 要 ...
但我点先見到医生?每次只見到姑娘

男爵府

markus128 發表於 15-7-13 18:30
用了乜檢查去check?
我仔2。5歲,8月仍要返健康院check 講野,佢呢兩3個月多講野,但發音好5準,我想要求言 ...
健康院醫生同呀仔玩下玩具, 問圖,問下問題, 睇下呀仔識吾識答, 或者睇下個反應係點, 得出係慢左半年到. 要再轉介到體能發展中心再做評估.

大宅

引用:慢左半年, 醫生講GA.

原帖由 why-123 於 15-07-09 發表
慢左半年, 醫生講GA.
用了乜檢查去check?
我仔2。5歲,8月仍要返健康院check 講野,佢呢兩3個月多講野,但發音好5準,我想要求言語治療

首頁

尾頁

跳至