2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:b2uty_momo 的帖子

我阿囝月底b,啱啱去完健康院見醫生,話社交能力低,講野唔得,再轉介我去叫兒童發展(好似係咁叫),要我早d比佢去學前班。

大宅

回覆:b2uty_momo 的帖子

各位小朋友進展成點,我仔8月去評估話佢慢左成半年至1年,需轉介,到明年六月先開始治療,8月仲係講緊bb話,2至4個字,但係到9月初開始講野有尾音,開始講句子,到而家雖然仲有少量bb話,但係已經好多句子,見到d野會講出黎,進步左好多好多!

大宅

引用:Quote:原帖由 lovepetpet 於 15-09-29 發表

原帖由 gagakong 於 15-10-01 發表
我係隔離7月份媽媽,我B仔26個月仲未有句子,想問你B 2歲時咬字清唔清?突然講到句子有冇特別教/返N班?謝 ...
我仔而家有講句子,但係唔長,相比之前大有進步,咬字都唔係好清,見左健康院未呀?定唔需要見。

大宅

引用:Quote:原帖由 lovepetpet 於 15-09-29 發表

原帖由 gagakong 於 15-10-01 發表
我係隔離7月份媽媽,我B仔26個月仲未有句子,想問你B 2歲時咬字清唔清?突然講到句子有冇特別教/返N班?謝 ...
排d言語冶療班又排好耐,到而家都未有期,所以佢一直都無特別冶療,同d正常進度既小朋友一齊番playgroup。

大宅

引用:Quote:原帖由 lovepetpet 於 15-10-05 發表

原帖由 gagakong 於 15-10-05 發表
謝你回覆。阿仔都係只上playgroup, 冇N。 真好擔心, 希望半年後好似你仔突然講到嘢就好了!唉,歲半時見過 ...
我仔未講到時都未戒到片,而家買左個男仔小童廁所比佢,佢自己識去痾,今日自己走去大人廁所小便

大宅

引用:Quote:原帖由 lovepetpet 於 15-10-05 發表

原帖由 gagakong 於 15-10-05 發表
謝你回覆。阿仔都係只上playgroup, 冇N。 真好擔心, 希望半年後好似你仔突然講到嘢就好了!唉,歲半時見過 ...
唔好太擔心,好多人同我講男仔係遲d,叫我放心d,初初都擔心死,因本身有個大囡,大囡把咀好叻,細個唔需要擔心發展慢,對比下個仔真係好慢,係咁搵資料問人,擔心一排,聽左d親戚朋友講下,開始放下,無咁緊張,點知個仔就開始進步神速,而家雖然未到同齡小朋友咁叻,但有進步已經係好事!

首頁

尾頁

跳至