自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

今日心情又陷入低落,因為阿囡有ADHD+少少自閉傾向。佢嘅最大弱項就係交際及溝通。有一次,佢同我講,上活動堂時被多位同學用波狂擲,佢自己好吾開心,又話以後也不想上這堂。而同學擲佢原因,就係因為佢拋波唔叻,所以被人擲,唉。。。好心up。到今日佢又同我講,呢幾日有位女同學無拿拿成日踩佢隻腳,我話,你係咪整嬲佢,所以踩你呀?佢話,冇呀,我冇呀。佢又話阿sir知,但冇處理。
我依家最困擾係,我吾知好吾好同校長講,我地呢D家長,已俾人覺得好煩,但吾講,又怕阿囡成日俾人蝦,心理會有影響。唉。。。我真係好辛苦,又好心up。

珍珠宮

好媽媽勳章 BK Milk勳章

引用:今日心情又陷入低落,因為阿囡有ADHD+少少

原帖由 lmc640 於 15-01-07 發表
今日心情又陷入低落,因為阿囡有ADHD+少少自閉傾向。佢嘅最大弱項就係交際及溝通。有一次,佢同我講,上活 ...
放鬆d,我仔係自閉症譜系,溝通都係有小小問題
先唔好認定你女無錯先,試吓引導佢講吓平時點同某幾位同學相處,可能得到了點解比人針對
我唔否認有時小朋友係有心針對,但唔排除可能係自己小朋友唔小心得罪咗同學又唔知
先了解清楚,再同學校溝通
加油

唔好點評我,電話睇唔到點評

大宅

囡囡幾大啊?
這些小朋友社交一定比較差,同學校社工倾下
你去教育王國,裡面有個自閉專區,你入去了解下,
同一些過來人倾下!心情會好啲

男爵府

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 lmc640 的帖子

有做適當訓練,小朋友實追得返。放心,小朋友的潛能真係無限架。
老師知唔知小朋友本身有呢個問題?知的話應該會多d 照顧,同埋應該可以同學校傾下點樣配合,令小朋友有進步。另你間學校係咪名校?

別墅

mulan1985 發表於 15-1-7 22:55
放鬆d,我仔係自閉症譜系,溝通都係有小小問題
先唔好認定你女無錯先,試吓引導佢講吓平時點同某幾位同學相 ...

我已問左佢,佢吾係咁醒,通常佢做錯事,佢會漏出來的。今次問題做她處機會較微。但我仍會向老師J解下先。好同意你所講,人地成日針對佢,一定有原因,但佢表達力又差,問來問去問不到多少。但只知話,佢成日令组員失分,所以被人討厭。(原因佢慢啦,又或者槭咀唇被扣分。。。~_~,唉我也不知怎做,同不同学校講。

別墅

回覆 nownow 的帖子

佢8歲,3年級。多謝你鼓勵

珍珠宮

引用:Quote:mulan1985 發表於 15-1-7 22:55 放鬆

我已問左佢,佢吾係咁醒,通有錯事,佢會漏出來的。今次問題做她處機會較微。但我仍會向老師J解下先。好同 ...
學校知佢有過度活躍同自閉嗎?

別墅

vvkennis 發表於 15-1-7 23:05

有做適當訓練,小朋友實追得返。放心,小朋友的潛能真係無限架。
謝謝鼓勵,已向社工反映多次,希望可上社交小組。但成日話佢冇問題,推推唐唐,政府D資助佢地有收。唉。。。佢地見到我好似見鬼咁,成日吾望我,或行快兩步。我依家也不敢講咁多。好無助

別墅

mulan1985 發表於 15-1-7 23:29
學校知佢有過度活躍同自閉嗎?
知道

別墅

nownow 發表於 15-1-7 22:57
囡囡幾大啊?
這些小朋友社交一定比較差,同學校社工倾下
你去教育王國,裡面有個自閉專區,你入去了解下, ...
好的,thanks

水晶宮

回覆:我囡係過度活躍+少少自閉傾向的小朋友

咁你間學校冇心幫小朋友

伯爵府

回覆:lmc640 的帖子

放心啦,我都係你囡囡禁,細個返學真係吾多開心,但後期搵到自己興趣有寄托,識左一班有共同興趣ge人,相處得好好,而且朋友之間都有人有adhd,係有小麿擦,但依然玩得好開心,不如睇下囡囡中意啲咩啦?

珍珠宮

引用:Quote:mulan1985 發表於 15-1-7 23:29 學校

知道
有無能力搵機構做小組?或者試吓集體興趣班,比佢接觸一班不同朋友可能會好d
我覺得同學校溝通多一次,唔係投訴,係家校溝通點合作

男爵府

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回

政府幫唔到你,就唯有靠自己。試下搵d 非牟利的,幫小朋友做多d 訓練。如果經濟壓力太大,或者試下上網睇多d 點樣訓練小朋友,自己陪佢做多d, 對你對小朋友都有幫助。應該都係專注力訓練,大部份都可以係屋企做到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

有無返醫院覆診?
佢哋應該要send file去教育局等教育心理學家跟進噃...
不過, 感覺學校真係唔多適合你小朋友
我2個小朋友都係SEN學生, 學校跟得好足

珍珠宮

2024勳章 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

加油媽媽!每次出事出問題都係學好下次要點做得更好既好機會,會愈做愈好的!

大宅

想問下過度活躍有咩表現,通常幾大可以確診。丅HX

侯爵府

問題係 你都要搵方法幫佢, 有冇上開 其他社交班, 你要知道 如果唔正視 長期的話 女女自信心 會再低 就會唔想番學, 有冇學校社工, 先同老師傾 社交跟

你自已個女 只有你只真正幫到她 別怕

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:mulan1985+發表於+15-1-7+23:29+學校

知道
小朋友有食藥嗎?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

你應該要問清楚老師, 叫老師去了解咩事先. 係你個女引發呢d 事發生, 定係根本係校園欺凌, 俾唔俾佢地幾個小朋友自己處理係一回事, 但作為老師同埋家長一定要知, 之後再搵方法去幫佢.

首頁

尾頁

跳至