家庭理財

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+melle+於+15-01-08+發表有沒

原帖由 焯媽媽 於 15-01-08 發表
我只慬得兩夫婦係entertaiment 上很aggressive。

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:我倆夫妻跟你們相似,年青努力儲蓄,我三十

原帖由 大力大力 於 15-01-09 發表
我倆夫妻跟你們相似,年青努力儲蓄,我三十時歲祗有两個物業,現在6個也供滿,有自已公司,現在每個月叫老 ...

男爵府

引用:Quote:原帖由+melle+於+15-01-08+發表有沒

原帖由 木土土 於 15-04-15 發表
已經有咁多資產仲咁慳唔捨得洗,搵埋咁多為乜?如果食喝玩樂係無聊,咁呢種只住儲唔洗既行為咪仲更加..!:q ...
咁我地又不會慳得太過份既,只係將enjoyment的次數壓縮。例如買野不再似以前亂咁買(以前求多求款但而家求精不求多,買一個Chanel 好過買幾個幾千then放到全屋都係then呢幾個數月後不再用);去旅行不求住好靚既酒店,etc... 將習慣成日要享受或有玩/洗左先算的心態改變。任何人都愛享受但要balance得而才是不易。

伯爵府

引用:有沒有兩夫妻都於投資上好aggressive

原帖由 melle 於 15-01-08 發表
有沒有兩夫妻都於投資上好aggressive?生活上省埋都係為買更多樓為目標?連生活樂趣都好似變得冇咩求/非常簡 ...
我地都係,不過無你咁多物業,買野成日左度右度,左諗右諗,平貴都係咁。

男爵府

引用:未結婚前我對草錢冇乜概念,唔會刻意草錢。

原帖由 lbb813520 於 15-04-15 發表
未結婚前我對草錢冇乜概念,唔會刻意草錢。不過比老公影響左,老公對洗錢係屬於【應洗則洗型】,而家我都學 ...
其實我都係自從同老公一起後才further leverage 這概念, 以前個啲都係未買樓只懂買車, 或者不懂得唸的人。所以要做到一件事身旁個位係會好影響到成與敗。

男爵府

引用:留毛學野。真係淨儲錢都幾層樓咁勁?好enco

原帖由 wingccc 於 15-04-15 發表
留毛學野。真係淨儲錢都幾層樓咁勁?好encouraging。。。現在樓市咁高,其實有冇其他alternative?

...
其他投資我都不太懂,做下人仔定期及有時炒下股咁,但不會玩太大因為core 係property對我倆會穩定點

男爵府

引用:Quote:原帖由+木土土+於+15-04-15+發表已經

原帖由 melle 於 15-04-15 發表
咁我地又不會慳得太過份既,只係將enjoyment的次數壓縮。例如買野不再似以前亂咁買(以前求多求款但而家求 ...
我地係70后,頭十幾年努力搵$少D享受但吾算捱。其實後生拼搏D無問題,都幾enjoy.

好彩早生仔!而家40頭高薪厚職阿仔響英國讀中四!供多6丶7年就大學畢業。

有香港(自住)丶英國(出租)各一層樓,有積蓄,每年去幾次旅行,平時食飯買野吾會就住就住,但我地亦吾係好要名牌同高級享受,洗得最多係響阿仔身上,尤其教育!

最近换車裝修層樓比屋企人話奢侈,但我同老公都覺得無乜問題,最緊要自己afford 到,而且我meantime spare $計劃買多一層英國樓,仲有能力繼續儲$嘛。如果一味揾$儲$我吾會開心,要洗下$享受下平衡下,先有動力再搵$㗎嘛!

大宅

引用:Quote:原帖由 melle 於 15-04-15 發表咁我

原帖由 Ruby1219 於 15-04-15 發表
我地係70后,頭十幾年努力搵$少D享受但吾算捱。其實後生拼搏D無問題,都幾enjoy.

好彩早生仔!而家40頭 ...
係呀!草到錢去投資,投資揾到錢,間唔中享受下當獎勵自己,咁樣循環都係一個正面推動力。其實都唔駛太介意人地點講,最緊要自己負擔到就得。

大吉小吉總之就係阿吉

子爵府

樓主可分享下咁後生點樣儲到 6 層既首期 ?
你們都是高薪人仕 ?

我收入唔多 , 儲 1 層都覺難 .

男爵府

大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:有沒有兩夫妻都於投資上好aggressive

買物業係最保守概投资, 有幾 aggressive?
股票同開自己生意就好 aggressive
除自住, 乜都唔買果 D 叫唔識投資...有時同呢d人講買 investment property,簡直系對牛彈琴...

男爵府

原帖由 SKB 於 15-04-15 發表
我地都係,不過無你咁多物業,買野成日左度右度,左諗右諗,平貴都係咁。

...
其實每每找到平又有value的東西時,就會覺得好醒(自己覚得但別人可能覺得不是)

男爵府

引用:Quote:原帖由+melle+於+15-04-15+發表咁我

原帖由 Ruby1219 於 15-04-15 發表

好彩早生仔!而家40頭 ...
係,好認同😊
當有點回報後就更有motivation推高下一個target, 而且兩夫妻一齊努力其實好enjoy

我之前都係英國留學的, 外國那些年的生活好思念。

男爵府

引用:買物業係最保守概投资,+有幾+aggressive?股

原帖由 TakMei 於 15-04-15 發表
除自住, 乜都唔買果 D 叫唔識投 ...
都有計劃去開自己生意,但不可以冇計劃的aggressive所以目標係六年後。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 SKB 於 15-04-15 發表我地都

其實每每找到平又有value的東西時,就會覺得好醒(自己覚得但別人可能覺得不是)

...
Wahaha,我都會覺得。

例如我買個吸塵機$3000,市價賣緊$5000,我覺得自己好醒,買平左,又好用

但我frd一盤冷水潑埋黎,佢話$3k買個vaccum cleaner係咪傻架

男爵府

引用:樓主可分享下咁後生點樣儲到+6+層既首期+?

原帖由 hebesiu 於 15-04-15 發表
樓主可分享下咁後生點樣儲到 6 層既首期 ?
你們都是高薪人仕 ?
我倆收入都可以,而且幸運地捉到市升期就一開二之後再開咁,沒有用過父母錢。
冇6呢,我都想有😛

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:買物業係最保守概投资, 有幾 aggressive

我媽咪係囉,成日話我貪(成日都好想買多層收租,本身已有收租),但而家唔買,遲d只會仲難買

瑪瑙宮

引用:Quote:原帖由 hebesiu 於 15-04-15 發表樓

我倆收入都可以,而且幸運地捉到市升期就一開二之後再開咁,沒有用過父母錢。
冇6呢,我都想有😛

...
但風險點計?而家香港樓好似太貴了,怕入錯市

男爵府

引用:Quote:原帖由+Ruby1219+於+15-04-15+發表我

係,好認同😊
當有點回報後就更有motivation推高下一個target, 而且兩夫妻一齊努力其實好enjoy
我冇咁幸福運出國讀書,但阿仔有!佢好鍾意英國的school life! 亦因為咁我地先響英國買樓,甚至想移民㖭!不過再奮鬥多十年八年啦!
其實而家幾enjoy.雖然吾係大富大貴,但都叫隨心所欲,返工搵到$又有滿足感,又養到個仔in my desirable way (吾洗捱local school), 放假又可以去下旅行或去英國探仔
反而如果淨係掛住賺錢、慳住丶洗為儲錢丶買樓而犠牲生活質素,又係咪有D傻呢?我覺得balance 好緊要!

男爵府

引用:買物業係最保守概投资,+有幾+aggressive?股

我同老公由抗拒買樓(even for 自住,因為在97時\"Lai\"咗野),到後來買自住樓,到而家買英國樓投資,都真係好大\"進步\"!

男爵府

大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 TakMei 於 15-04-15 發表買物

原帖由 我愛Corina 於 15-04-15 發表
我媽咪係囉,成日話我貪(成日都好想買多層收租,本身已有收租),但而家唔買,遲d只會仲難買

...
我阿爸都係咁, 話我做乜要供多層咁辛苦, 佢都唔明我想早 d 退休有十間八間做收租婆概夢想

其實供都係頭幾年, 四五年後層樓再 re finance 就人地幫我供, 跟住又可以借錢再買過.

首頁

尾頁

跳至