懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請大家俾d意見,本身諗請半天陪月,但老公首兩星期放假陪我,之後一星期有2日媽媽/99會幫手,而老公建議佢放工後幫bb沖涼同煮飯,而我又唔洗陪月煮補野,咁唔請陪月係咪ok?我係開刀既,唔知半日陪月會幫咩野,謝謝

伯爵府

除非你肯定老公,99,媽媽肯定唔會突然失蹤,
會按時幫手,否則多個人(半日都好)穩重好些。

男爵府

回覆:JNF 的帖子

你第一胎?如果係,你老公放假實對你幫助不大,因為佢都係新手

珍珠宮

引用:請大家俾d意見,本身諗請半天陪月,但老公

原帖由 JNF 於 15-02-03 發表
請大家俾d意見,本身諗請半天陪月,但老公首兩星期放假陪我,之後一星期有2日媽媽/99會幫手,而老公建議佢 ...
頭兩星期你老公全日喺屋企都ok 嘅, 但後兩星期你媽咪/99 一星期至來兩日,咁其他日子咪要自己照護自己仲要照護埋啊B? 比我會請,可以第3個星期請囉!始終頭一個月有人全日喺屋企幫下手,比你多d 休息會好d

水晶宮

你媽/99一星期2日幫手,搞唔拈的,
而老公放工幫B沖涼又煮飯更行唔通,
因為佢同你一樣都唔夠訓之餘又要返工。

新生兒頭2個月,媽媽同爸爸基本只訓到3個鐘。

每3個鐘就喂一次奶,到BB飲完好快又到下一餐,
期間又要換片, 如果BB唔肯自已訓又樓抱,
咁又要抱著佢時咩都做唔到的,
如果傷口唔係太痛,都可以抱下B,洗吓衫仔,
如果唔係,連落床,抱B,沖涼都做唔到。
莫說好簡單的家務,飯都煮唔到,餐餐叫外賣。

陪月最大的作用係比產婦日間休息回吓氣,
沒經濟壓力就請吧。

男爵府

引用:除非你肯定老公,99,媽媽肯定唔會突然失蹤

原帖由 M.A.C 於 15-02-04 發表
除非你肯定老公,99,媽媽肯定唔會突然失蹤,
會按時幫手,否則多個人(半日都好)穩重好些。 ...
同意,好彩我當時有請陪月,未生前99話過黎住幫手湊,但實際當然無過到,仲要好間中先上黎,如果我無請陪月真係會比佢橋起!
請陪月起碼有一個人穩定時間幫你煮飯湊b,尤其開刀有d野唔食得,你唔洗煩飲食先!

男爵府

錢不是問題咪請囉

子爵府

回覆 Maygo 的帖子

咁如果由BB出世第3個星期後要陪月,應該請幾多個星期?每日請6小時的話應該請邊段時間好?~

伯爵府

JNF 發表於 15-2-13 17:29

咁如果由BB出世第3個星期後要陪月,應該請幾多個星期?每日請6小時的話應該請邊段時間好 ...
其實我唔建議第三個星期先開始請最關鍵系頭2個禮拜,因為你地2公婆都系新手,乜都唔識
陪月反而系呢2個禮拜發揮最大作用

當然,請陪月呢樣野系好depends你經濟負唔負擔得到
Assume你充裕既,我建議請一個月,頭2個禮拜每日8個鐘頭,之後2個禮拜可以每日6個鐘頭
一般8個鐘頭你當系 9 - 5 或者 10 - 6
到6個鐘頭,我就會視乎bb系乜嘢schedule去決定。陪月系度可以幫你餵奶同幫bb沖涼,甘你就可以休息。

你話唔洗距幫你補,唔系好清楚點解你唔洗距幫你補
其實照顧產婦系陪月既主要工作,坐月好重要,補好個身體先有精神照顧bb。

珍珠宮

回覆:洗唔洗請陪月?

開刀傷口要休息。請啦

子爵府

回覆:bananaGi 的帖子

多謝大家建議

大宅

引用:回覆+Maygo+的帖子咁如果由BB出世第3個星期

原帖由 JNF 於 15-02-13 發表

咁如果由BB出世第3個星期後要陪月,應該請幾多個星期?每日請6小時的話應該請邊段時間好 ...
我生第一胎(3年前)時請個陪月是按日計的,500$一日,可以叫佢一個星期黎三/兩日咁,幫下手。你可以考慮在「鐘點」中發帖問下。

別墅

我都想問有無好同陪月介紹呀? 今年8月中呀

大宅

有條件當然請好喇
每天進步一點點

大宅

如果可以請好d, 因為頭兩星期生完未適應真係好累,而陪月會照顧BB,你只係食同瞓,佢又會教你點照顧BB,教埋你屋企人 ,又set up 晒D BB 野(始終99 同呀媽重有老公3個人有3重方法照顧BB,好易嘈交)有個中間人好D,頭兩星有人照顧你同BB兩公婆都無咁辛苦

別墅

回覆:洗唔洗請陪月?

經濟許可最好請啦

首頁

尾頁

跳至