2014年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

Bb 七個月大, 全人奶一日五餐包括固體, 自從六個月開始中午一餐比佢試米糊, 以家已經可以食大半碗有菜有肉的米糊, 之後再埋身補奶, 當然奶一定會食少左, 其實咁樣好定唔好? 聽醫生又話, 一歲前都要以奶為主, 如果我代埋第二餐奶, 咁d 奶量就越飲越少, 咁樣ok 嗎?
回覆 Readymami 的帖子

您好Readymami , 隨住BB長大越食越多固體, 慢慢就會以固體食物為主要營養來源, 奶會變為副食, 固體比較飽肚, 奶量會比之前少左, 所以逐漸俾BB食多D唔同種類食物, 吸收唔同營養就可以喇!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

Readymami 發表於 15-2-10 06:21
Bb 七個月大, 全人奶一日五餐包括固體, 自從六個月開始中午一餐比佢試米糊, 以家已經可以食大半碗有菜有肉 ...
健康院姑娘話, 如果佢一餐固體入面食有穀類+蔬菜+肉, 而又食到半碗以上就可以唔駛補奶

大宅

引用:Bb+七個月大,+全人奶一日五餐包括固體,+自

原帖由 Readymami 於 15-02-10 發表
Bb 七個月大, 全人奶一日五餐包括固體, 自從六個月開始中午一餐比佢試米糊, 以家已經可以食大半碗有菜有肉 ...
我同你情況一樣。呢個星期阿B早左一個鐘起身叫食奶,已經俾佢啜耐D,所以諗係咪唔夠飽,駛唔駛加多餐固,但7個幾月好似早左D!唉,好煩惱

lemoncar 發表於 15-2-14 19:21
我同你情況一樣。呢個星期阿B早左一個鐘起身叫食奶,已經俾佢啜耐D,所以諗係咪唔夠飽,駛唔駛加多餐固,但 ...
其實大約7個月左右就可以慢慢加第2餐固體,到8個月度一般已經可以食到2 餐固體3餐奶,記得要因應BB吞嚥能力同消化能力慢慢加呀!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

大宅

回覆 Angela@牛欄牌媽咪專線 的帖子

我阿B就泥8個月,佢食到2餐固體,都算食得ok,但其餘個3餐奶就食得好差,已經每餐格4個鐘先卑佢飲,有時飲得3安就唔肯飲,最多飲5安,好驚佢吸收唔夠鈣

nickykiu 發表於 15-2-24 11:40
回覆 Angela@牛欄牌媽咪專線 的帖子

我阿B就泥8個月,佢食到2餐固體,都算食得ok,但其餘個3餐奶就食得好 ...
您好nickykiu, BB固體食得唔錯好好呀, 當BB食得越黎越多固體, 固體食物慢慢會成為BB主要嘅營養來源,因為固體比較飽肚, 有D BB都會食少左奶, 等BB肚餓先餵佢都會食得好D;另外, 深綠色蔬菜、板豆腐、芝士等都含有豐富鈣質, 平時俾多元化食物BB, 就可以攝取足夠營養喇。

大宅

回覆:Angela@牛欄牌媽咪專線 的帖子

thx for answering

首頁

尾頁

跳至