自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

成曰拎我個b同你只狗嚟比較、話湊b同湊狗一樣,仲話湊狗仲麻煩過湊b,煩過鬼,見親佢都一大堆費話!

大宅

回覆:我夠知狗同bb一樣係有生命囉!但……

其實唔知各位點睇喱樣嘢?我自己聽落就唔係咁舒服,唔識點答佢

伯爵府

甘點比呀!系咪痴左線。兩樣吾同既愛尼

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:成曰拎我個b同你只狗嚟比較、話湊b同湊狗一

原帖由 mandylam82 於 15-02-16 發表
成曰拎我個b同你只狗嚟比較、話湊b同湊狗一樣,仲話湊狗仲麻煩過湊b,煩過鬼,見親佢都一大堆費話!

...
算吧啦,睇開d~佢都係當左狗狗係自己仔女先會咁同bb比較姐!唔係話當BB係狗呀!
不過佢又衰在講岀口,無諗到人地感受!下次唔好理佢啦!

我都有3隻寶貝狗,我都覺得湊狗要好多心機,養佢地都唔平架!我有時仲顛到見到人推bb車我都以為係推住狗仔~
喺我眼中,我d寶貝狗狗絕對比人地嘅BB重要架!

wcpcelia    發表於 15-2-17 13:48
LadyMacbeth    發表於 15-2-16 15:13
StepStep504    發表於 15-2-16 14:24
Myfavourpink    發表於 15-2-16 13:33
VIVIANNHUI    發表於 15-2-16 12:54
nyfng    發表於 15-2-16 12:28

侯爵府

佢都係打個比喻啫,其實大家各自都係放好多心機落去狗/bb度

我都d識朋友好錫佢d狗仔,當正人仔咁湊㗎,我又覺得無咩問題

大宅

引用:甘點比呀!系咪痴左線。兩樣吾同既愛尼

原帖由 siiu_Y0613 於 15-02-16 發表
甘點比呀!系咪痴左線。兩樣吾同既愛尼
咪係,我同佢講點同呀,佢反問我轉頭:咁你同我講有咩唔同!煩到嘔

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

...
問佢係咪食錯药

大宅

引用:佢係咪無bb 呀可能你係咁同佢講bb點煩佢先

原帖由 cat10 於 15-02-16 發表
佢係咪無bb 呀

可能你係咁同佢講bb點煩佢先咁回應你姐
佢有個女,但佢唔係一個稱職嘅媽媽,冇湊過女,同個女冇相處過,我冇同佢講太多bb啲野,係佢份人太多廢話

侯爵府

又無嘢喎,可能佢視隻狗如子女呢。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+siiu_Y0613+於+15-02-16+發表

咪係,我同佢講點同呀,佢反問我轉頭:咁你同我講有咩唔同!煩到嘔
明你意思!大家各有所愛,冇必要迫人接受自己一套!
我有b有狗有貓!
bb係親人,貓狗係家庭嘅一份子,當然有分別!
佢再唔明,就直接話你bb係你生出嚟,佢隻狗應該唔會係佢生卦?

男爵府

我想講...

人B... 你老公, 你6299, 你爸爸媽媽, 其他屋企人都會照顧佢...
狗B... 應該主人/照顧佢既人都係得一兩個, 唔會有成村人嚟幫手睇...

伯爵府

明你意思既, 但佢都係打個例子, 我自己兩樣都有, 我都覺得湊狗仔好似湊b 咁, 當然人仔複雜好多, 但所既心機同教佢由零到識, 都係似架, 好似呃我個bb 食藥, 我都係用我餵狗果套, 佢冇心同平等比較既

水晶宮

雖然我視d狗做仔一樣..
不過我唔會亂咁同人地個仔黎比較
唔知人地中唔中意

子爵府

畀面勳章

BB同狗點比呀
如果我2樣都有,我2樣都會咁鍚..唔會用黎比較...

琥珀宮

...
我覺得佢把口好臭!

男爵府

我兩樣都有,如果隻狗一路養落嘅,坦白講,唔使點理都得,反而小朋友唔可以唔理

侯爵府

mandylam82 發表於 15-2-16 02:14

...
唔好咁嬲啦,正如另一位姊妹所講,其實佢唔係當你個BB係狗,祇不過當自己隻狗係B啫。我唔敢話人類BB同狗仔一樣,佢地生理同生活習慣上當然有好多分別。但就重要性而言,對我來說我嘅狗仔絕對同子女一樣重要。我有人仔亦有狗仔。

另外有一位姊妹話,人仔多人幫手照顧,狗仔就係得主人。我想話唔係喎,可能我比較好彩,我家人都好錫我隻狗仔,亦好樂意幫忙照顧佢,當然佢地唔會當佢係人咁啦。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 siiu_Y0613 於 15-02-16 發表

你問佢:有咩唔同?你隻狗幾時返playgroup?報左幼稚園未?你會唔會為左隻狗嘅校網搬屋?仲有,獨留兒童在家犯法嘅,你有無獨留你隻狗? 仲有咩唔同?我唔會帶我bb去閹左佢囉。 夠未?

小小魚媽    發表於 15-2-17 13:44
Gopher_Lo    發表於 15-2-16 14:47

侯爵府

我的育兒心得勳章

引用:Quote:原帖由 mandylam82 於 15-02-16 發表

原帖由 p_o_m_a_n 於 15-02-16 發表
算吧啦,睇開d~佢都係當左狗狗係自己仔女先會咁同bb比較姐!唔係話當BB係狗呀!
不過佢又衰在講岀口,無諗 ...
same here!!

首頁

尾頁

跳至