婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說我99份人不嬲都成個被寵壞嘅細路女咁

但對我總算客客氣氣,總使有時講野係有骨

我都唔佢太計較

直至最近,我寶寶出左世,要改名

佢堅持要搵佢朋友改名,佢話佢朋友係一個好勁嘅風水師傅

咁我地都無咩所謂,咪睇下佢朋友改咩名囉

點知改返黎果啲名實在太差,勁老土,連姑奶都話啲名咁老土,點揀呀
(我姑奶係講道理嘅人,唔偏幫99)

之後就問佢可唔可以叫師傅再改啲名黎揀

點知奶奶就send左段message 俾我地,我睇完火都黎

「其是你想你兒子將來可以得到貴人的幫助,工作順順利利,虽然不希望有大富大貴,只求能得平安,安定,你应該用回陳達財或陳宏道。我不免強你們,你自已做主,林先生還另外改你兒子名陳卓材,陳佳佑,陳沛良,陳欣成,陳明孝,陳忠成,自已再考慮,我已不好意思再麻煩人了,随你吧,看你兒子運氣吧!」

我心諗你算點呀?咁即係焗我一定要用佢啲老土名啦

仲有佢講到好似我地唔為寶寶著想,得佢係為寶寶好 ?

其實搵師傅改名唔係問題,但至少可以好聽啲丫,我唔信所有師傅改嘅名都咁老土囉

更可況佢個師傅嘅功力好令人質疑囉

個師傅話寶寶忌水忌木

但佢改嘅名唔少字都係屬水屬木

老公見我咁慶,就出面同99講我地自己搵師傅改

咁我地經朋友介紹搵左另一個師傅啦

人地亦改左一大堆名俾我地揀

我睇中左其中一個名(因為個名其中一個字我好鍾意),老公都覺得唔錯

咁就同6299講我地揀左邊個做名,我老公仲send埋呢個師傅改左嘅名俾佢地

點知99竟然拎啲名俾佢個師傅朋友睇

佢個師傅ban 左我揀果個,然後99就同我講要我係佢師傅朋友指定果三個名揀一個

無野呀佢?上一單都未嬲完,你今次仲黎辣我?

心諗,你當初都係話係師傅改就得,點解我地搵師傅改完,揀到個名喇,又要俾你個師傅朋友過目,憑咩我個仔改名要由你個師傅朋友決定?

阿99,你有無咁霸道呀,寶寶係你嘅孫,更加係我個仔,我對佢嘅愛唔會少得過你

仲有,你公司流感大爆發,自己又病埋,我地先叫你唔好黎探寶寶,雖然你唔係流感啫,但寶寶始終只係一個初生bb,有咩事傳染左就唔好啦

點知你為一己私欲,又呃我地你病好,又打俾我媽話我地唔俾你睇寶寶?你有無腦架?咁大個人做事都無分寸!

男爵府

回覆:我開始對99反感

自己去拎左出世紙先「通知」99 bb 叫咩名啦。

小可愛11    發表於 15-2-17 08:05

男爵府

無錯,出世紙係你哋同bb拎架嘛,改咩名咪由佢嗡囉…你問你C6佢個名邊個改架,如果唔係你99個99(即係C6阿嫲)改嘅,就立即叫你99收聲啦!

男爵府

都唔明d 6299點解成日要霸住個名黎改。
自問真係接受唔到bb名唔係自己揀。
所以一早幫個女改左名,個女未出世,99問起話佢想改名,我同c6都話已經同bb改左,但唔會講個名佢知直至拎左出世紙先通知佢。佢想ban都ban唔到。

複式洋房

當佢發up瘋,到時你去改完都米已成炊

琥珀宮

回覆:幸福小珊子 的帖子

唔好理佢啦,生得咁辛苦,梗係自己改啦,我陀住時同老公講我陀得咁辛苦生又咁辛苦,阿仔又係跟左佢姓,個名由我改,全程都只係同老公商量

男爵府

仔係自己的,唔到佢話事

大宅

你同你 99 講 , 個仔係你既 , 改咩名唔到佢話事 , 如果佢覺佢朋友改 D 名好 D , 叫佢自己生番個用囉 !!

複式洋房

╮(╯▽╰)╭老人家硬係覺得d老土到爆既名先好聽,好似我咁啦,左耳入右耳出,佢比左埋名我最後都係用我自己幫呀仔改既名,佢開吾開心吾重要,最緊要我個仔既名好聽又岩

複式洋房

唔駛理,仔是你生,改名當然自己話事!

男爵府

佢個仔由佢改名, 你個仔由你改名.....
拎左出世紙先通知佢.......

大宅

我發覺我之前太天真,諗大家可以有商有量

但唔明點解佢咁信佢呢個風水師傅朋友

侯爵府

一係叫你c6 改你99師傅比既名

再唔咪就叫你99自己再生多個改以上啲名

大宅

引用:一係叫你c6+改你99師傅比既名再唔咪就叫你9

原帖由 mingjan 於 15-02-17 發表
一係叫你c6 改你99師傅比既名

再唔咪就叫你99自己再生多個改以上啲名
我老公同姑奶果名就係個師傅改

本來我老公同姑奶唔係而家呢個名

個師傅話佢地兩個嘅名都唔好要改

仲話我老公唔改名,大個會為情自殺喎

99就叫佢地兩姊弟改名

伯爵府

無人叫你地俾99揸主意架喎?
亦無人叫你地俾99揾師傅改?
更加無人叫你地同99講你地想改咩名?
出世後通知6299一聲,就算禮貌囉!
又唔係有大家族入祠堂,要排字輩咩???

翡翠宮

根本唔洗理佢; 一開波已經唔洗問佢. 佢問你, 你話改左個巴基斯坦名.

男爵府

你要小心,你99肯定會攞埋bb個時辰八字去批命,命係越批越薄的

大宅

你同99講,如果改喱啲咁娘既名,好容易比同學仔笑嫁!唔好話大富大貴,到時平平穩穩咁生活都難啦!

大宅

你都係揾師傅改,心安理得就可以了,仔係你兩個嘅,你話你哋改個名再俾過幾個風水師傅睇(講啲勁啲嘅,如蔡伯勵,佢寫通勝,好出名的)都話可以

水晶宮

我見你99個師傅比既名又唔係真係差得好緊要,有D都尚可,只係你地唔鐘意姐.
其實一開始就唔應該比99搵師傅改.
因為佢做完一大輪你地ban晒,佢都好無引.
依家,叫你C6出名啦.
你就扮無所謂,由你C6"堅持"選用另一個名囉.
兩母子無隔夜仇,婆媳就會多糾紛.

首頁

尾頁

跳至