婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

呢度見到好多post, 6299對新抱真係好過份, 不尊重, 任意踐踏, 好似個新抱無阿媽生咁! 完全無譜! 真心覺得新抱好可憐.

其實, D6299咁肆無忌憚, 係咪因為新抱係ftm? 要靠C6養? 或者新抱搵$少過個老公好多, 所以6299有咁高氣燄?

如果新抱搵$多, 6299 會否避忌D, 吾敢亂踩?

定還是我見得世面少, 就算新抱好有本事, 都有6299夠膽照樣亂踩亂吠的?

別墅

回覆:6299對新抱的態度Vs新抱財政狀況的關係

新抱搵幾多無關係...6299點都覺得自己個仔叻...

除非新抱一個養起佢哋全家,否則新抱搵得多又唔會益佢哋嘅...佢哋都會比說話新抱聽...

只可以話新抱搵得多係自己有牙力啲...要頂佢哋唔駛留力遮...

水晶宮

應該係新抱有錢,就算6299幾強勢,新抱都唔會驚佢哋

大宅

新抱識唔識搵錢
6299都覺得個新抱洗緊佢個仔啲錢

水晶宮

樓上咁多位JM講嘅都係鐵一般嘅事實。

男爵府

如果新抱的收入會影響6299的pocket money 呢?

男爵府

新抱識搵錢,99都覺得只係貼外家,唔係幫個仔。公一份婆一份供緊樓99覺得係應份,其實如果佢哋唔順超,做咩都無用,只係如果係ftm會多一個話題俾佢哋講

wcpcelia    發表於 15-2-22 10:33

公爵府

完全無關系.....岩岩至有jm訴說....自己娘家住(成棟)獨立三層高村屋+天台.婚後跟C6住公屋一間房...都俾99認為系高攀左自己的兒子....我估99系因為自俾而故意表現得自大瓜? 佢唔踩低心抱又點樣抬高自己 ?呢種自俾的動物由得佢去表演LO ? 系咪 ?

大宅

引用:應該係新抱有錢,就算6299幾強勢,新抱都唔

原帖由 貧窮媽媽 於 15-02-22 發表

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

美之選468 發表於 15-2-22 01:04
完全無關系.....岩岩至有jm訴說....自己娘家住(成棟)獨立三層高村屋+天台.婚後跟C6住公屋一間房...都俾99認 ...
在Bk睇到有另一例子,新抱家境好過男家,99都要撐自己個仔高大靚仔,新抱唔襯自己個仔,真係咩都可以踩新抱。

大宅

引用:呢度見到好多post, 6299對新抱真係好過份,

原帖由 hcd 於 15-02-22 發表

呢度見到好多post, 6299對新抱真係好過份, 不尊重, 任意踐踏, 好 ...
我搵得多過哂佢D仔女,女家家底豐厚十倍。一樣覺得你高攀佢個仔

男爵府

hcd 發表於 15-2-22 00:28
呢度見到好多post, 6299對新抱真係好過份, 不尊重, 任意踐踏, 好似個新抱無阿媽生咁! 完全無譜! 真心覺得新 ...
我覺得好睇人。但都有小小關係。新抱如果就人多d奶奶就進多幾步。
我估大部份咁的奶奶都係因為新抱同佢地全住先咁食住佢地

男爵府

引用:完全無關系.....岩岩至有jm訴說....自己娘

原帖由 美之選468 於 15-02-22 發表
完全無關系.....岩岩至有jm訴說....自己娘家住(成棟)獨立三層高村屋+天台.婚後跟C6住公屋一間房...都俾99認 ...
多謝你用我做例子😂

琥珀宮

回覆:hcd 的帖子

佢地係上個世紀舊思想,我諗我做奶奶一定唔會好似呢度d99咁癲

伯爵府

睇下點富貴法啦!
以家底女家點豐厚去睇新抱,如係名門望族/千萬集團/大富大貴之千金,咁男家真一定無聲出,例子: 玩具大王蔡志明三女下嫁設計師老公……

如普通中產咪就係6299會視乎自己有幾多著數攞到,如女家無著數比佢地既,咪一樣當新抱係痴飲痴食人士,自己個仔辛苦命娶左個無本事報答男家新抱……

珊瑚宮

畀面勳章

引用:應該係新抱有錢,就算6299幾強勢,新抱都唔

原帖由 貧窮媽媽 於 15-02-22 發表
同意!
我啲姑9就係最好例子,初初見佢哋,佢哋係串串貢,喺屋村開間 Salon 以為自己好巴閉,又話叫我同我屋企人去整頭髮修甲收平啲。但係我答佢,唔駛啦,我屋企人去開 Rever 整。。。佢即刻收聲。
又成日話去邊度邊度食野,我又答佢如果你第時去食野搵唔到位,我幫你攞位,因為間野我 Uncle 開嘅。。。佢又馬上收聲
當然到後來知道我唔係高攀佢個仔 / 細佬嘅時候就無聲出,但係換來係 - 你兩個環境咁好點解唔幫下屋企,幫下個妹(我姑仔)。佢哋係典型憎人富貴,嫌人貧!

男爵府

引用:新抱搵幾多無關係...6299點都覺得自己個仔

原帖由 sheeplsy 於 15-02-22 發表
新抱搵幾多無關係...6299點都覺得自己個仔叻...

除非新抱一個養起佢哋全家,否則新抱搵得多又唔會益佢哋嘅 ...
Totally agree

伯爵府

開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 貧窮媽媽 於 15-02-22 發表應

原帖由 小可愛11 於 15-02-22 發表
同意!
我啲姑9就係最好例子,初初見佢哋,佢哋係串串貢,喺屋村開間 Salon 以為自己好巴閉,又話叫我同我 ...
呢啲人真係好討厭,一係就踩低你,一係就想搵你笨

伯爵府

如果女家家底唔差得過佢,
女方亦有份唔錯嘅工,
如果99或男家d人有睇唔起自己或外家之嫌,
咁做新抱嘅就要即時俾反應佢地啦.
忍?
佢地當你默認,當佢自己啱咋.

男爵府

回覆:hcd 的帖子

FTM 老公養有咩問題?唔應該用個\"靠\"字。只係工作地方轉了在家,仲要無糧出喎!所以用個\"靠\"字真係好難聽。

首頁

尾頁

跳至