時政擂台

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

MsBusy 發表於 15-2-28 16:31
咪嘈唔應該買東江水囉
到香港嘅水唔夠自給自足,要限製用水,睇下有無人會嘈
玩制水, 好多行業又會媽叉特衰正苦
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:MsBusy 發表於 15-2-28 16:31 咪嘈唔

原帖由 小雄維尼 於 15-02-28 發表
玩制水, 好多行業又會媽叉特衰正苦
我記得我細個仲要拎個筒落街拎水

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:毒果post無時無刻都係公海出現

香港淡水資源缺乏,歷史上多次發生水荒。隨著人口的急劇增長和工商業的發展,矛盾更見突出。  香港首次實施限制用水是在1895年,至1982年的八十多年裡,港府曾多次宣布制水,其中以60年代最為嚴重。1963年香港出現六十年來最嚴重的水荒,全港水塘存水僅夠43天食用。自1月起規定每天供水4小時,其後更改為每4天供水一次,每次4小時。每次制水,洗澡、洗衣等皆成問題,居民苦不堪言。一家人提著水筒,於街上輪流排隊取水乃成了一般市民生活的重要環節。因輪候爭水,街坊反目,甚至鬧上法庭的事情亦多次發生,「樓下關水喉」亦往往不絕於耳。  

其實,早於1960年,廣東省寶安縣已與香港當局簽訂協定,每年由深圳水庫向香港供水50億加侖。1963年以後,香港政府請求內地大量供應食水,同年12月,當時的總理周恩來乃下令修築東江—深圳供水工程。  

首期工程於1965年3月1日竣工,當年就向香港供水6,000萬立方米,佔當時香港全年用水量的三分之一。為了滿足香港不斷增長的用水需求,七十年代以來,東江—深圳供水工程共進行三次擴建,累計耗資逾20億元。  目前香港很大部分淡水依靠內地供應。例如,中國內地輸往香港的水量1995年為6.9億立方米,佔全年耗水量75%;1996年為7.2億立方米,佔全年耗水量78%;1997年為7.5億立方米,佔全年耗水量82%。

水晶宮

MsBusy 發表於 15-2-28 16:41
我記得我細個仲要拎個筒落街拎水
甘你可能大過我喎

我記得我試過一次屋村爆水管, 幾座樓要拎水筒落街裝水. 你呀爺......返到屋企得返一半

翡翠宮

引用:Quote:MsBusy 發表於 15-2-28 16:41 我記得

甘你可能大過我喎

我記得我試過一次屋村爆水管, 幾座樓要拎水筒落街裝水. 你呀爺......返到屋企得 ...
作死你,佢地叫我busy 妹咋

子爵府

黃C又有新舖係公海\"中國人美XXXX\", 佢哋日常衣食住行係咪一D都冇中國製造,黃C思維真係高到冇朋友

水晶宮

MsBusy 發表於 15-2-28 16:49
作死你,佢地叫我busy 妹咋
我去街市個個都叫我呀妹

翡翠宮

引用:Quote:MsBusy 發表於 15-2-28 16:49 作死你

我去街市個個都叫我呀妹
咁…我都係
不過有日同一時間,有個7,80歲嘅婆婆,企喺我旁邊,菜檔老闆都係問\'亞妹,今日買咩菜?\'

小雄維尼    發表於 15-2-28 16:56

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

引用:黃C又有新舖係公海\\\"中國人美XXXX\\\", 佢哋

原帖由 alima 於 15-02-28 發表
黃C又有新舖係公海"中國人美XXXX", 佢哋日常衣食住行係咪一D都冇中國製造,黃C思維真係高到冇朋友:laugh2 ...
post 黎 post 去都係同一個 point 同一個話題 真係唔會厭架喎

小雄維尼    發表於 15-2-28 17:22

翡翠宮

引用:黃C又有新舖係公海\\\"中國人美XXXX\\\", 佢哋

黃C又有新舖係公海"中國人美XXXX", 佢哋日常衣食住行係咪一D都冇中國製造,黃C思維真係高到冇朋友:laugh2 ...
唔好睇啦!
佢地仇中國仇到傻左

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 alima 於 15-02-28 發表黃C又

原帖由 MsBusy 於 15-02-28 發表
唔好睇啦!
佢地仇中國仇到傻左
可能想將 bk 變成高登掛

水晶宮

自己都係中國人,第一個仇咗自己先啦。。
唔好話自己係香港人唔係中國人呀,會笑爆人架,你有冇聽過人地話我係上海人唔係中國人或者我係北京人唔係中國人吖

子爵府

引用:Quote:原帖由+MsBusy+於+15-02-28+發表唔好

原帖由 美味 於 15-02-28 發表
可能想將 bk 變成高登掛
公海真係好高登feel囉,一D都吾似親子網,幾悪毒既回覆都有

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 美味 於 15-02-28 發表可能想

公海真係好高登feel囉,一D都吾似親子網,幾悪毒既回覆都有
同意

大宅

MsBusy 發表於 15-2-28 16:45
香港淡水資源缺乏,歷史上多次發生水荒。隨著人口的急劇增長和工商業的發展,矛盾更見突出。  香港首次實 ...
D供水系統是誰人投資呀?香港用不完D水都要比錢?真的是掉錢落海啦

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

佢係咪inhouse有條打手team?
唔知個dept叫乜名呢?

大宅

alima 發表於 15-2-27 12:06
回覆既人又吾會去search吓可信性
唔滿意就出公海講啦,這裡時政呀。\

翡翠宮

引用:Quote:alima 發表於 15-2-27 12:06 回覆既

原帖由 freespeech 於 15-03-01 發表
唔滿意就出公海講啦,這裡時政呀。
依度係時政版,咁點解唔post得?
時事,政治喎,
討論一份報章都唔可以?

侯爵府

freespeech 發表於 15-3-1 22:37
唔滿意就出公海講啦,這裡時政呀。\
唔送
永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

子爵府

黃C打手最叻就係公海自彈自唱

首頁

尾頁

跳至