嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題,想問問為什麼我家17個月,都還不會說話,比如叫爸爸,媽媽,只會說(不要),其他的全部不會說,我要怎麼辦?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

不停教
不停重覆教
不停同小朋友講野, 行街搭車等都要同佢講野
要用一種語言教
唔好用"佢"/"呢樣" 既代名詞, 要用實實在在既名詞去教
佢有要求時, 要引佢去講
俾小朋友望住你果陣時教, 等佢可以見到你個咀型

小朋友學野有早有遲, 佢要儲到一定既詞彙量後至會開聲講野. 歳半健康院有會語言測試, 唔合格的話會有跟進. 不過現階段你唔駛擔心住, 我家係三語環境, 大二仔都係遲講野, 而家講野方面冇問題.

男爵府

引用:不停教不停重覆教不停同小朋友講野,+行街搭

原帖由 bosch 於 15-03-01 發表
不停教
不停重覆教
不停同小朋友講野, 行街搭車等都要同佢講野
請問三語環境下可以點訓練佢講野?要揀定一種重點訓練嗎?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

livewithhope 發表於 15-3-1 22:17
請問三語環境下可以點訓練佢講野?要揀定一種重點訓練嗎?
冇特別訓練或重點, 我同老公各自用自己母語同小朋友講野, 唔教英文, 不過我同我老公用英文溝通, 所以d 仔女識聽多於識講. 不過真係要講得多至得, 得我一個人講中文, 我又唔係多野講, 所以小朋友既中文始終差d.

大宅

回覆:17個月小孩,說話問題

即使你明白小孩想要什麼,也不要立即滿足佢(他),請佢用嘴巴講出來,例如“水”,“包”。
自己都要成日講野,例如,“口渴,飲水先”,拎起個杯,用誇張嘅口型對佢講“杯”,重覆幾次。
我不是專業人士,純分享下啫。

珍珠宮

回覆:17個月小孩,說話問題

歲半要識講10個字以上,健康院歲半唔pass,2歲番去再check

男爵府

引用:Quote:livewithhope+發表於+15-3-1+22:17+

原帖由 bosch 於 15-03-02 發表
冇特別訓練或重點, 我同老公各自用自己母語同小朋友講野, 唔教英文, 不過我同我老公用英文溝通, 所以d 仔女 ...
我都係有同樣問題,得我一個講中文,我又唔係成日講野d人,所以我囡中文係差d, 不過佢英文係完全識聽甚至都講得多比其他小朋友,但我宜家想積極訓練佢中文

首頁

尾頁

跳至