2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

囡囡1歲多啲識行,至今已三個月,發現有少少入字腳定o字腳,另外唔知係隻腳影影响定點佢行路係烏住個身,好似個種心向前我傾睇落似猩猩甘行,但佢坐同訓背部又唔似寒背...帶佢去健康院問醫生幫佢檢查過話大大下會好啲,而家睇就冇問題,同埋話bb正常都會有o字腳的...但佢見我擔心都轉介左我而家排小兒骨科睇,但要到6月先到,但好擔心..!有冇經驗媽媽分享下意見?

回覆 hoiyee67 的帖子

您好hoiyee67 ,其實好多BB 都有 O 型腳既現象,因為BB o係媽媽肚入面時係屈住雙腳,所以好多時會有小腿內彎既現象。但一般到2 至3 歲左右就會自己矯正返。吾使太擔心呀。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

回覆:Angela@牛欄牌媽咪專線 的帖子

但係我見好多bb都冇呢個問題,同埋佢行路個重心向前左,感覺好似寒背,有冇關係?

hoiyee67 發表於 15-3-12 11:57
但係我見好多bb都冇呢個問題,同埋佢行路個重心向前左,感覺好似寒背,有冇關係?

...
BB步伐未係好穩定, 行路時可能會較緊張, 成日望住前面地下, 令重心好似傾前咁, 當BB行得越黎越有信心時, 就會慢慢改善呀。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

回覆:hoiyee67 的帖子

我果個11個月果時已經識行,到而家個入字腳都好勁,有時行路差d kick 親,我都擔心,所以打咗去健康院提早咗個時間,變咗歲半枝針要到時再排過。如果你想安心的,都可以打去健康院,佢會安排

大宅

回覆:marlou 的帖子

有呀,嗰次第二日已經有得返健康院見左醫生話冇問題,要大小小先睇到,但都比我排醫院小兒骨科,要6月先有得睇。不過睇下有冇媽媽有冇呢啲經驗....

大宅

引用:我果個11個月果時已經識行,到而家個入字腳

原帖由 marlou 於 15-03-22 發表
我果個11個月果時已經識行,到而家個入字腳都好勁,有時行路差d kick 親,我都擔心,所以打咗去健康院提早 ...
甘你bb而家幾大?雙腳點呀?有冇問題?我bb而家20個月,近排睇佢。先留意得到左腳kick右腳甘,好擔心

大宅

回覆:wingwing531 的帖子

而家將近兩歲,冇好轉,有時行唔會kick 到,足兩歲就打去健康院問下睇發展

大宅

我個女都係依家25個月都係排左骨科,行路成日(吉)腳重心向前,我都好擔心.

首頁

尾頁

跳至