母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

呀囡3月1號出世,係醫院比囡整到損曬,係醫要補奶粉,返到屋企用雙泵,慢慢開始上奶,有谷胸既感覺,有時兩邊計埋都起碼有50ml,最多試過有150ml,諗住實夠奶,點知過多幾日,冇再谷胸,兩三小時泵一次奶,個胸都鬆,但有漏奶,泵出黎得50~60ml左右,緊緊夠呀囡一餐
但呀囡宜家日頭訓,夜晚紐計,依幾晚差唔多成晚冇得訓,不停換片餵奶so風,就連泵奶既時間都冇,開始要補奶粉,已經有飲木瓜魚湯,食飯,飲炒米茶
我每兩三小時泵奶一次,每次30分鐘
我都想埋身多啲,今日損既情況好返哂,埋身餵,佢又發脾氣,成日用手整開,就算食緊都成日\"妹\"返個乳頭出黎,食唔夠十分鐘已經紐計,唉,搞到我比返樽佢食,佢食樽又食得好好
我知道要多埋身先上奶,但條頸真係好攰,好彩日頭有屋企人幫手咋,唉,好氣餒
夜晚呀囡好似食極都唔夠,比多佢又唔食,但一小時又要食
求求大家幫幫我

別墅

加油

其實埋身不成都可以用泵,我仔都是一路用奶樽吃人奶,沒問題的啊。

大宅

引用:加油其實埋身不成都可以用泵,我仔都是一路

原帖由 Grace.W99 於 15-03-13 發表
加油

其實埋身不成都可以用泵,我仔都是一路用奶樽吃人奶,沒問題的啊。 ...
夠奶嗎?
我睇其他都話要埋身身體先會造多啲奶,追返個需求

男爵府

如果你真係唔可以埋身, 只要努力泵, 一樣可以夠奶.

我兩胎都係全泵, 餵足一年.

大宅

引用:如果你真係唔可以埋身,+只要努力泵,+一樣可

原帖由 littlerabbitmom 於 15-03-13 發表
如果你真係唔可以埋身, 只要努力泵, 一樣可以夠奶.

我兩胎都係全泵, 餵足一年.
宜家努力試緊埋身,但見呀囡食到發脾氣,又用手推開,唉,好無助
其實我都好想埋身食。

大宅

你試下早少少餵唔好等佢勁喊先餵。
佢得0個幾日人仔,點識有意識咁推開你。
我個仔而家3個幾星期,埋身都仲係亂咁推,我就不停拎開佢隻手

大宅

回覆:求正能量及方法!

我情況都類似,我仲要手按得20ml左右,一日一次

大宅

引用:你試下早少少餵唔好等佢勁喊先餵。佢得0個

原帖由 paulman 於 15-03-13 發表
你試下早少少餵唔好等佢勁喊先餵。
佢得0個幾日人仔,點識有意識咁推開你。
我個仔而家3個幾星期,埋身都仲 ...
宜家多數都係泵,一日兩餐埋身,每次一邊,但都係痛,而且又食唔飽,啜一陣又發脾氣,啜十分鐘我已經頂唔順,要比返樽佢,佢食樽食得好滿足,好氣餒,頭先偷偷地爆喊左出黎

大宅

引用:我情況都類似,我仲要手按得20ml左右,一日

原帖由 PPYW 於 15-03-13 發表
我情況都類似,我仲要手按得20ml左右,一日一次
你唔用泵?

別墅

小飛俠~ 發表於 15-3-13 16:39
夠奶嗎?
我睇其他都話要埋身身體先會造多啲奶,追返個需求

我仔快5個月,目前都夠,而且有剩做冰奶。
mum休息好重要啊

複式洋房

餵之前喺個乳頭唧啲奶,等佢知係乳頭,有奶飲

晚上唔夠一個鐘就喊要奶,食奶,掃風,放低又要奶呢種日子我都試過,加油,唯有咁先多奶,好快捱過就有好日子!到時你就會幸福嫁啦^^

我而家挑戰三個月的猛長期,BB晚上成日要奶的情況又出現,不過無之前咁嚴重(約2-3小時要一次)

大宅

引用:Quote:原帖由 PPYW 於 15-03-13 發表我情況

原帖由 小飛俠~ 於 15-03-13 發表
你唔用泵?
最初驚自己無奶所以無買定,而家就搵緊買邊隻,都想快d開始,希望有多d奶

大宅

回覆:求正能量及方法!

我好似仲未猛長期,到時都唔知點算

大宅

justinhphbb 發表於 15-3-13 17:41
餵之前喺個乳頭唧啲奶,等佢知係乳頭,有奶飲

晚上唔夠一個鐘就喊要奶,食奶,掃風,放低又要奶呢種日子我都試 ...
請問三個月猛長期要食幾多奶?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊