嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

如果BB半夜發燒是否要入附近的急証室?

如題, Thx.

侯爵府

Re: 如果BB半夜發燒是否要入附近的急証室?

如果發燒, 看下幾多度, 高溫的(過左103度已經叫高溫), 幫佢浸個暖水涼, 比退燒藥佢食.

我個女曾經發高燒(半夜)103度, 入左急症室(果時不識野, 以為一定要帶佢入急症室), 總之我好後悔, 依家不會, 跟住佢早兩年又發高燒, 我係屋企同佢降溫, 跟住再帶佢去st. paul, 看下發生mug野事. (自己安心)

訓醒, 再帶佢去看自己的兒科醫生follow up.

珍珠宮

畀面勳章

當你以為你BB半夜發燒好大件事而帶佢睇急症, 最終只會浪費時間. A & E通常叫你慢慢排, 一排幾粒鐘至有得睇, 醫生最多比d退燒水BB, 打發你返屋企. 咁即係大人同BB都冇得訓. 如果你屋企有退燒水睇門口, BB食完退咁D燒仲快過帶佢去A & E.

我個仔好細時, 有個同事都係咁勸我, 叫我放定d退燒水/塞肛藥o係屋企睇門口, 有咩事就先比退燒水BB, 如非好高燒都唔好塞肛(好散架!), "捱"到天光至帶BB去番睇開既醫生度.

子爵府

畀面勳章

我就試過亞囡打完第二枝三合一, 連續燒左廿七個鐘都唔退, d退燒藥又食晒. 所以帶佢去睇急症
冇排過隊直接入去睇醫生, 咁當然係俾退燒藥我之後就走得啦. 好過我連退燒藥都冇...同埋肯定冇中耳炎先

跟住過兩日亞囡腸胃炎, 一日痾左七次, 我又帶佢去睇急症, 都冇排過隊就直接入去睇醫生

可能亞囡細個掛, 得三個零月大. 所以唔駛排隊

首頁

尾頁

跳至