論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

hashtag旅遊勳章

工人sms我,問可唔可以出去充值電話卡因女女畢業今晚要打俾佢,仲有想買麥當當做午餐。佢平時湊我三個月大既bb,阿媽會每日不定時黎湊返。

其實我就俾左佢去,但講明特別安排因佢女畢業。想知各jm會點處理?

個工人而家成日呢樣果樣,例如問我媽雪櫃野飲飲唔飲得,屋企有多既保溫杯可唔可以俾佢等。你開到口人地好難say no架喎

大宅

回覆:工人問可唔可以出去

佢問你好過偷,如有人湊住阿b,又唔係成日係咁,行開一陣我會比佢。

唔得就要拒絕,唔好話得之後就後悔,唔好覺得唔好意思,不然只會揾自己煩

別墅

我屋企出去要搭成半個鐘小巴,所以佢想出去都難

nemrak    發表於 15-3-25 18:18

男爵府

比我會今次放過佢,但夜晚要同佢講返以後唔得。首先佢唔係今日先知個女畢業,電話卡要休息日買定。同埋我唔會比姐姐工作時間走去買野食,無野食就屋企煮。總之比佢明白工作時間唔可以無啦啦send個msg過就可以走出去做私人野。

男爵府

至於屋企既野,話定邊d佢可以食同飲,其他一律唔得,唔需要再問。我估你姐姐係新到你屋企?樣樣都試緊你底線,開頭對姐姐要先緊後鬆,唔係就會無曬規矩。

男爵府

好貪心, 叫佢想要什麼等放假先出去買,唔好再問可唔可以拿屋企d野。

男爵府

hashtag旅遊勳章

引用:好貪心,+叫佢想要什麼等放假先出去買,唔好

原帖由 TropyC 於 15-03-25 發表
好貪心, 叫佢想要什麼等放假先出去買,唔好再問可唔可以拿屋企d野。
我都好想咁講,但一講完關係實差左。最慘我有個小人質係佢手

男爵府

hashtag旅遊勳章

引用:至於屋企既野,話定邊d佢可以食同飲,其他

原帖由 jumug 於 15-03-25 發表
至於屋企既野,話定邊d佢可以食同飲,其他一律唔得,唔需要再問。我估你姐姐係新到你屋企?樣樣都試緊你底 ...
係呀岩岩到左三個月。我都同意先緊後鬆。可惜我阿媽對佢勁好做壞哂規矩。佢而家好多時要咩就問我阿媽 又無端端同我阿媽講佢下個禮拜生日,頂佢唔順

男爵府

hashtag旅遊勳章

引用:佢問你好過偷,如有人湊住阿b,又唔係成日

原帖由 siuyanmi 於 15-03-25 發表
佢問你好過偷,如有人湊住阿b,又唔係成日係咁,行開一陣我會比佢。

唔得就要拒絕,唔好話得之後就後悔, ...
我就係驚自己太mean,想睇下多數僱主做法

大宅

只要佢講聲其實有咩所謂
你介意同唔俾,下次未要去"姐姐偷野點算?"果D POST度呻咯
將心比已,如果佢飲食少少野你都要計較,人地又點會出心對你個女好呢
總之咩都要問過你先 (是尊重),少少屋企物資你就豪比佢啦

子爵府

佢問我,我通常都會比,反正佢唔係太離譜

大宅

回覆:nemrak 的帖子

如果天天如是,一定唔比。

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

你工人會問你都算係咁,我果個係唔會問我,自己出左,俾人發現架!

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

poonsun 發表於 15-3-25 22:35
你工人會問你都算係咁,我果個係唔會問我,自己出左,俾人發現架!
我意思係,俾人發現我先知,無俾人發現果的,唔知幾多次!

大宅

如果日頭工作時間, 佢又要照顧小朋友, 唔會批準.
我會幫佢買, 收工返去比佢, 佢依然可以做到預期效果

買 MDDONDON 做 LUNCH 都唔可以, 買開一次有第二次, 平日專心湊小朋友, 唔好攪咁多野PLS. 星期六/日工作日例外, 唔洗你湊小朋友, 你可以落去食埋返黎我都可以 (當然間唔 C 一次, 唔係 EVERYWEEK)

總之, 一個 POINT 平日唔好攪咁多野, 我返左工就要靠你, 唔該你乖乖地做好你份工

大宅

我工人都問過我想出去買電話咭,話阿女病左,第一次我俾佢出去買,30分鐘內回家。隔日又話要出去買電話咭,即俾我炳,我話乜你唔係昨日買左咩?今日又買?佢話用晒,阿女病左所以打左好多電話。我話我現在俾你出最後一次,你一係一次過買多幾張電話卡,一係等到放假先去買。
結果佢冇再要提出要第三次出門買野。

佢地成日都會得寸進尺,我對佢好對佢鬆手時,佢地會demand more, 所以我只會俾一次機會佢

jumug    發表於 15-3-26 17:34

大宅

回覆:nemrak 的帖子

我姐姐都係成日request出去買電話卡/日用品/入錢等等
我會比佢去,因為佢平日揍b唔會出街的(我自己買餸)即係佢只會星期日出街
咁佢做完野8點幾我會由得佢出去,我又唔駛佢幫手,出去抖下氣無咩所謂
有時順便叫佢買米/廁紙等用品

男爵府

引用:Quote:原帖由+jumug+於+15-03-25+發表至於

原帖由 nemrak 於 15-03-25 發表
係呀岩岩到左三個月。我都同意先緊後鬆。可惜我阿媽對佢勁好做壞哂規矩。佢而家好多時要咩就問我阿媽:nothi ...
咁你要比佢知道係呢個屋企,邊個先係話事同出糧比佢。

首頁

尾頁

跳至