自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問以下圖例要如何才可以把不同仕向分類到某一組別.

男爵府

2023年兔年勳章 BK Milk勳章

你可以試下咁樣,係F3/G3/H3 copy下面forumla,之後一次過拉落 Row 10

F3 =IF(B3=VALUE(LEFTB($E$2,3)),C3,0)+IF(B3=VALUE(RIGHTB($E$2,3)),C3,0)
G3
=IF(C3=$G$2,D3,0)
H3
=IF(C3=VALUE(LEFTB($H$2,3)),D3,0)+IF(C3=VALUE(RIGHTB($H$2,3)),D3,0)

我excel唔係咁好,可能其他jm既forumla 仲easy....

伯爵府

回覆:smallmui 的帖子

如果個range唔多,最好拆開101 , 102 , 103...在F至H column
formula
=if($c3=e$2,$d3,\"\")

伯爵府

引用:如果個range唔多,最好拆開101 , 102 , 103

原帖由 babyf 於 15-03-30 發表
如果個range唔多,最好拆開101 , 102 , 103...在F至H column
formula
=if($c3=e$2,$d3,"")
Formula內係內\\\\的,這是bk bugs.

大宅

琳琳小天使 發表於 15-3-30 16:32
你可以試下咁樣,係F3/G3/H3 copy下面forumla,之後一次過拉落 Row 10

F3 =IF(B3=VALUE(LEFTB($E$2,3)),C3 ...

謝謝, 但唔係太明, 要試試

大宅

babyf 發表於 15-3-30 17:31
Formula內係內\\\\的,這是bk bugs.

其實, VERSION CODE 係好長, 但又要把2 個 OR 3個同VERSION CODE 放係一欄內.

伯爵府

先在上加2行row,

101/103

foumula
=if(or($c4=f$1,$c4=f$2),$d4,\"\")

伯爵府

引用:先在上加2行row,101103101/103foumula=if(

原帖由 babyf 於 15-03-30 發表
先在上加2行row,

相片內位置有formula.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

唔係好明你的要求。

不過覺得可能用pivot table 會幫到你。

伯爵府

回覆:Excel 提問, 請教

在formula內有既or好有用的。

水晶宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

pivot table

大宅

babyf 發表於 15-3-30 18:03
先在上加2行row,

我用你的方法SET formula, 但做唔倒, 請指教, 謝謝

伯爵府

引用:Quote:babyf 發表於 15-3-30 18:03 先在上

原帖由 smallmui 於 15-04-01 發表
我用你的方法SET formula, 但做唔倒, 請指教, 謝謝
Formula內係內\\的,這是bk bugs.

伯爵府

引用:Quote:原帖由 smallmui 於 15-04-01 發表我

原帖由 babyf 於 15-04-01 發表
Formula內係內\的,這是bk bugs.
Formula內沒有\\的,這是bk bugs.

伯爵府

回覆:Excel 提問, 請教

首頁

尾頁

跳至