烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

看似簡單的一碟炒薯絲,都要花一點工夫才能達到脆口的效果。
切絲浸洗比實際炒更花時間,今次因為家中有很多小馬鈴薯,
不用的話等到發芽就用不到,所以把那十幾隻小馬鈴薯削皮切絲,
花了我差不多半小時,浸洗三次才有脆口的效果。工夫多不打緊,
馬鈴薯應該不算貴,加點料頭醬汁就成了香噴噴魯系名菜醋溜土豆絲了。

linglihk    發表於 15-5-31 05:31
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

材料:
馬鈴薯適量(我用了小馬鈴薯十多個,切絲後大概有一大湯碗份量)
蒜頭3瓣
乾蔥頭1個
青蔥1條
芫荽1小紮

調味料:
醋1湯匙
鹽1茶匙
淡醬油1湯匙
麻油1湯匙
花雕酒1茶匙
糖半茶匙

煮法:
1)馬鈴薯去皮洗淨後切絲,用冷水浸洗,撈起,再浸洗撈起至水變清澄,撈起瀝乾水份待用。

2)蒜頭、乾蔥頭刴成蓉,青蔥切細段再切幼絲,芫荽切碎。
3)平底鑊下油把(2)之料頭爆香,加鹽煮溶。

4)放馬鈴薯絲炒勻,把調味料先拌勻,倒入薯絲中炒至薯絲呈透明即可熄火上碟。

**
1)過水是把馬鈴薯的澱粉洗掉,要浸洗至水清,炒出來的土豆絲才會脆口。
2)土豆絲也不要切得太幼,不然容易斷開,也不美觀。
3)用大隻的馬鈴薯賣相較好,因為切出來的土豆絲較長,用筷子也容易夾起。
4)想輕鬆一點和保証土豆絲大小差不多,可用一個切片器先刨出薄片再切絲。
5)我今次用了大紅浙醋,比白醋少了搶鼻的酸味,但土豆絲就變得不夠雪白色,還有淡醬油麻油都影響成品色澤,可改加多點鹽不用淡醬油。

6)吃辣的可以加點紅辣椒爆炒,也有加肉絲、青紅椒、西芹絲、胡蘿蔔絲的。

伯爵府

我整完覺得土豆絲好"SOK" 油,好似好唔健康,你果碟會唔會?

王國長老

Poon89 發表於 15-4-2 23:27
我整完覺得土豆絲好"SOK" 油,好似好唔健康,你果碟會唔會?
我又冇喎,你落好多油?我大概都係一湯匙咁上下,食時又唔覺好油。

翡翠宮

複式洋房

大宅

育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 rose-mag 的帖子

呢款菜係我係多年前去貴州時食過, 非常好味, 佢地好鐘意食炒土豆絲.
我返香港後特登學整點炒呢款菜

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

回覆:醋溜土豆絲 (附食譜)

子爵府

正! 搵日試吓

王國長老

jcdad 發表於 15-4-3 03:35
回覆 rose-mag 的帖子

呢款菜係我係多年前去貴州時食過, 非常好味, 佢地好鐘意食炒土豆絲.
貴州版係唔係辣架?

子爵府

好正呀 釘橋

水晶宮

大宅

大宅

育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

rose-mag 發表於 15-4-4 08:16
貴州版係唔係辣架?
係呀, 非常辣添, 但佢地係無辣不歡的.

我因不太吃辣, 所以改良左為少辣香港版炒土豆絲.

珍珠宮

大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

引用:+我整完覺得土豆絲好\"SOK\"+油,好似好唔健

原帖由 Poon89 於 15-04-03 發表
我改炒藕絲

伯爵府

回覆 laalaap 的帖子

藕絲清潔麻豆好多喎

珍珠宮

大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

引用:回覆+laalaap+的帖子藕絲清潔麻豆好多喎

原帖由 Poon89 於 15-04-07 發表
回覆 laalaap 的帖子

藕絲清潔麻豆好多喎
唔好買開囗

大宅