2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

4月24就2歲啦,到依家問親佢好唔好,要唔要都唔識表達,淨係識講爸爸,叔叔,爺爺,姐姐,車車,花花………好擔心呀,唔知會唔會有問題呢…眼見好多2歲bb都識表達同講句子,人地問咩名都識答……搞到我好煩惱,好唔開心點解我女女唔識咁多野……好大壓力

伯爵府

回覆 ceciyiu 的帖子

你係咪交俾佣工揍?

水晶宮

回覆:23個月b b仲係講緊bb話

同佢講多d野,我個仔剛兩歲,可以對答,都會重覆你既說話,我係日日同佢傾計,每做一個動作都會又阿仔講

複式洋房

回覆:sumbaby2011 的帖子

係丫,印姐姐

複式洋房

回覆:貧窮媽媽 的帖子

我都有成日同佢講野架,有時佢唔理我

水晶宮

引用:我都有成日同佢講野架,有時佢唔理我

原帖由 ceciyiu 於 15-04-05 發表
我都有成日同佢講野架,有時佢唔理我
引道加迫佢講,e. g.佢想攞餅,你就問佢咩嚟架,叫mammy, 餅,由簡單字拼埋開始教,到佢講到就加長d字,慢慢變句字

別墅

回覆:ceciyiu 的帖子

真係擔心可以打去健康院check 下, 如發展遲緩要早點發現和訓練, 可追回進度。我b 23個月,現在可簡單對答,一起看圖書有問必答,很可愛, 希望你早日感受到這種親子互動

禁止訪問

複式洋房

回覆:23個月b b仲係講緊bb話

我個囝426嘅,而家識駁咀,激到我嘔血。
做錯事叫佢道歉,佢就話佢好忙,要睇書!

水晶宮

引用:4月24就2歲啦,到依家問親佢好唔好,要唔要

原帖由 ceciyiu 於 15-04-04 發表
4月24就2歲啦,到依家問親佢好唔好,要唔要都唔識表達,淨係識講爸爸,叔叔,爺爺,姐姐,車車,花花……… ...
我女4月,講野已經好叻,成句講仲識答人問題。你個B是否工人照顧?你要抽多D時間同佢傾多D,帶佢出去行街又介紹下周圍事物。

大宅

回覆 ching0827 的帖子

哈哈,我果個都係,我叫佢去沖涼,佢話等等先啦,執埋先(佢玩緊玩具),之後佢仲要補多句,唉,好似厭我煩咁。

首頁

尾頁

跳至