嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇孖b媽媽屋企有兩個工人可分享下點分培照顧bb同打掃屋企btw兩個工人呢

大宅

回覆:兩個工人點分工作

我有一個1歲5個月既大女及一對初生孖B,有兩個工人。一個主要湊B及洗BB衫打掃主人套房,另一個主要買餸煮飯做家務。但係有時間會互相協助。我既指引係做家務係其次,照顧小朋友第一。我唔介意佢地因為照顧小朋友無打掃,我只要求每日掃及拖一次地,準備一日三餐。每星期換一次床單,最少清潔洗手間一次。so far 佢地都自覺分配時間做,而且做得比我要求多。

我無定佢地休息及起身時間,因為有時要湊b好夜先訓。除非有特別活動,否則我由得佢地訓耐d ,不過佢地每朝都早過我就起左身,好少會遅過我。我好體諒佢地湊b做家務好辛苦,如果佢地攰,可以中午輪住休息/訓。夜晚係我同老公自己湊及同小朋友訓,所以夜晚工人都可以休息,除非我唔舒服先會交比工人同小朋友訓。

我唔準佢地一齊放假,每次只可以放一個。

珍珠宮

我當時有個好幫得手的工人,佢跟佐我好多年好有經馬照顧bb, 頭一個月佢全天候照顧孖b, 另一個就照大仔, 及做家務同幫忙抱b, 再有個鐘點煮飯, 到佐大約2個開始就一人負責一個, 沖涼除外, 一個負責沖一沖好另一個立即接手著衫, 佢地好合拍架. 而大仔就2個一齊睇.
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

複式洋房

回覆:bigbighei 的帖子

多謝你地分享 我希望呢次兩個印尼工人可以分工合作 我唔想靠哂一個 如果一個唔𠶧 仲可以有多個 但我兩個b 仲未介夜奶 要一個工人睇一個 自己湊另一個 有冇見意我將兩個工人輪流定 fix 一個工人照顧呢

珍珠宮

LuvMyTwins 發表於 15-4-13 15:18
多謝你地分享 我希望呢次兩個印尼工人可以分工合作 我唔想靠哂一個 如果一個唔𠶧 仲可以有多個 但我 ...
首先你2個工人有冇照顧nb既經驗先, 如果有經驗梗係比佢地一人一佪, 其他家務再細分工, 如果你晚上要餵奶會少佐時常休息, 如果你係FTM 咁你照顧一個都ok既, 我怕你辛苦...
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

複式洋房

回覆:兩個工人點分工作

我覺得一個主力湊b好啲。
因bb會慢慢develop attachment。建立良好穩定的attachment對bb的性格情緒發展都緊要。

首頁

尾頁

跳至