懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

很多JM都對呢間醫院好多疑問, 所以做小小分享。

我上年第一胎係廣華做產檢, 係私家生. 係公立做產檢係怕32週前有事入公立, 佢地都有資料, 而且第一胎會著緊D!

依家第二胎,知廣華要裝修,又聽人講QE好, 所以試下。

廣華:
初初對廣華唔太有好感,因為比較多內地人,環境較舊、擠迫,院外環境亦欠佳,每次產檢等個半鐘先見到醫生,再搞多半個鐘走。醫生檢查好求其。姑娘問疹亦不算仔細。
但比較QE, 廣華原來安排已經較好, 姑娘之間合作很有默契,流程順暢,等得耐係因為人超多。
第一次去廣華排期時已經十週,因會做NIFFY, 我沒要唐氐期,文員即日俾埋結構期,在廣華, 只要係高0都有結構做。
照結構的醫生講解清楚但態度惡劣,亦因為咁我唔再去廣華。
飲了兩次糖水(兩次都合格)
每次都係兩個鐘走得。

今年有左, 去QE,五週去排期,佢排我四週後再去排唐氐、結構、糖水期,抽血,無得見醫生。
今日1:30去到,登記後坐45分鐘, 見姑娘到2:00先開工,忍唔住問姑娘咁早約來做咩? 佢話等係正常, 後來另一個姑娘補充今朝冧檔, 所以下午遲開。重講每次產檢要預半畫, 剩係等見醫生就要兩個鐘(三個姑娘分別講過三次!CRAZY!)
之後用20分鐘聽姑娘BRIEF我係45鐘內睇到熟晒既貨料。
然後有另一個姑娘問疹,要讚,好仔細!
但約唔到結構(5週來排都無), 姑娘話位太少。
QE的環境比廣華好好多,資料手冊都做得好好,但安排很官僚,安排亦較混亂(例如登記完叫我去XXX等, 但又無XXX個指示牌, 原來去另一度), 姑娘間合作亦欠默契(可能我未見到)
今日只係約期、問疹已經用左1H45M。
而係廣華, 佢地係將今日做既係第一次去同第一次見醫生做, 唔駛浪費今日。

結論:若只做產檢, 一定去廣華!

別墅

回覆:廣華 VS QE產檢分享

我同你一樣,舊年廣華,今年第1次來qe,我都係今朝去qe,攪左成2個鐘,我覺得佢地做野好慢

別墅

我都係5週來排都冇位照結構,我覺得嘥氣

大宅

我8週去QE都有期做哂所有野

別墅

我而家都係去私家生
不過去廣華產檢
諗住兩手準備
感覺同你exactly 一様
仲諗住下胎轉QE
見你咁講都係咪攪我

大宅

我反而第一胎qe, 產檢要等>2hr, 安排混亂, 但醫生各解答詳細;
今次kwh, 而家產檢超快, 唔洗一個鐘走得, 但個個醫生(包括associate consultants & residents)冇野講, 只係叫你有咩唔舒服要去睇醫生 (係咪好好笑?), 聽心跳係姑娘做, 佢地只係負責寫到診紙! 不過我好好彩, 做結構係個chief of service同我做, 佢好好人, 好仔細同我b睇唔同part仲解釋得好詳細

大宅

回覆:rosevinwong 的帖子

其實廣華係咪有唐氏同結構可以check埋?如果依家6WK,我未拎紙去book期,係咪電話可約?

大宅

要取醫生證明(普通科醫生就得)+地址證明去親身book期, 會畀唐氏期同產檢期

複式洋房

回覆:GALIE620 的帖子

廣華基本上早登記都有唐氏,但結構就一定要高齡或者特別case先有。

一定要帶齊醫生証明,身份證同住址證明去醫院登記,醫院會即時俾埋唐氏檢查日期

大宅

回覆:rosevinwong 的帖子

廣華平常產檢好求其,但結構好仔細

大宅

引用:我而家都係去私家生不過去廣華產檢諗住兩手

原帖由 LiPoPo 於 15-04-14 發表
我而家都係去私家生
不過去廣華產檢
諗住兩手準備
去qe既感覺好奇怪 -- 佢地其實做野唔係慢,質素亦好,只係佢地既管理唔覺得要就產婦方便,覺得自己服務質素好,產婦來公立等係應該,無需要改善

琴日婦產病人人數只係廣華三分二,但睇症慢過廣華,可能係醫生問疹仔細掛

總之佢地態度好奇怪

大宅

引用:廣華基本上早登記都有唐氏,但結構就一定要

原帖由 wendy0626 於 15-04-14 發表
廣華基本上早登記都有唐氏,但結構就一定要高齡或者特別case先有。

一定要帶齊醫生証明,身份證同住址證明 ...
每間醫院都必會俾唐氐,因係普查

至於結構,我上次見年青產婦早去排都有,不過都係睇彩數

大宅

我係第一胎,7w起一路都係QE產檢,好好彩有晒唐氏,結構,不過由於又中左妊娠糖尿,所以最後原先見助產士又改返見醫生,事實又真係等耐左好多。。。
我今早又要檢查,我記錯仲早左15分鐘到,咁照自助式做晒所有嘢等叫名啦,但等左成個鐘叫名但入去健康教育室聽黎緊生B嘅程序之類,仲突然話今日會拎埋分泌check b鏈~聽完又等叫名,入到去叫我除晒褲等拎分泌,但除到一半個醫生先叫出黎話應該“睇錯“,我而家33w...未要做住,等下次檢查先做
但我講返睇c+話未調頭,佢都即拎部手提超聲波嘢黎幫我照個頭位,呢part又幾“抵讚“

I Love Chip & Dale~~~~:-D:-D

大宅

我都考慮緊去QE定廣華生,d人話廣華婦產科好,本身37高齡同第一胎,係公務員,只知道QE係有座for公務員排隊,但輪上婦產科產檢會唔會快些少?

伯爵府

引用:我都考慮緊去QE定廣華生,d人話廣華婦產科

原帖由 瑪麗皇后 於 15-04-16 發表
我都考慮緊去QE定廣華生,d人話廣華婦產科好,本身37高齡同第一胎,係公務員,只知道QE係有座for公務員排隊 ...
L block產檢快,半小時內一定見到醫生

大宅

回覆:SabrinaR 的帖子

唔該哂!

首頁

尾頁

跳至