母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

我BB 3 個月大, 一日食5 餐, 之前一直埋身餵, 但最近返工, 有2 餐用樽餵150-170ML左右...
我呢兩日早上埋身完再泵只得100ML 左右,之前可以泵到夠一餐既份量,
係公司只可以LUNCH 時泵得一次, 大約有180-200ML,
夜晚餵完訓前再泵都係得100 ML

其實咁樣泵有無問題? 因為我覺得奶量好似小左.....
我係咪要泵多幾次先可以增加返奶量? 我好擔心會愈來愈少

同埋, 我可唔可以將夜晚果100ML + 第二日早上果100ML 入同一個樽到餵?

大宅

只要同一溫度就可以溝埋同一個樽。你早上泵嗰次奶雪凍咗就可以。

水晶宮

泵的次數少,就會開始減奶

別墅

引用:只要同一溫度就可以溝埋同一個樽。你早上泵

原帖由 鴛鴦 於 15-04-16 發表
只要同一溫度就可以溝埋同一個樽。你早上泵嗰次奶雪凍咗就可以。
知道,唔該晒

別墅

引用:泵的次數少,就會開始減奶

原帖由 spikenard 於 15-04-17 發表
泵的次數少,就會開始減奶
但係公司只可以泵到一次,早上同臨訓埋身完都有泵,係咪都唔夠?

大宅

畀面勳章

回覆 yinyin918 的帖子

可唔可以放工泵多次先走?

別墅

引用:回覆+yinyin918+的帖子可唔可以放工泵多次

原帖由 Purplecloud 於 15-04-18 發表

可唔可以放工泵多次先走?
我放工返到去即刻埋身餵架啦

複式洋房

我係lunch泵一次,放工泵多次先走。你可以放工前泵完先走嗎?之後回家先再埋身餵

別墅

引用:我係lunch泵一次,放工泵多次先走。你可以

原帖由 carmenkmtsoi 於 15-04-18 發表
我係lunch泵一次,放工泵多次先走。你可以放工前泵完先走嗎?之後回家先再埋身餵 ...
我6點要即走,先趕到7點返去埋身,如果泵完先走就會遲左,同埋泵完bb會唔會唔夠食?

大宅

唔會。BB吸啜力強過個泵。當BB埋身啜身體會有訊息俾大腦即時造奶但有機會啲奶出慢少少。

大宅

畀面勳章

你泵奶要幾耐?可唔可以每餐拖遲少少,譬如每餐拖多10至15分鐘,令7點個餐拖到7:30後食?另,我啱啱番工時都想趕番屋企埋身,令佢响我番工時食兩餐樽三餐埋身。但係發現咁都係好趕,索性比佢食三餐樽,咁只要我8點度番到屋企就得,大家都冇咁辛苦,佢又唔駛餓,我又唔駛趕。

子爵府

yinyin918 發表於 15-4-18 04:27
但係公司只可以泵到一次,早上同臨訓埋身完都有泵,係咪都唔夠?
我同你差唔多, 朝早埋身餵一次再泵, 公司泵一次, 番到屋企即餵埋身餵, 夜晚再埋身餵多一餐,有剩就再泵。 我每日set 個target俾自己就係要泵360ml夠阿b食兩餐既份量,到target就獎勵自己夜晚埋完身唔泵即刻去訓覺
之前有幾日奶量跌,後尾訓番多d就回復正常。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊