懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:首先我而家陀緊七個月。前日,帶一歲仔仔同

原帖由 kaying85 於 15-04-16 發表
首先我而家陀緊七個月。

前日,帶一歲仔仔同工人姐姐出街。等咗一陣就有架雙層巴士黎,上車前我同工人姐姐 ...
佢可能真係睇5到個肚,不過呢個阿姐都幾衰下,坐入一個位都唔肯

大宅

引用:回覆+kaying85+的帖子個女人心地唔好,+咁多

原帖由 victorian2015 於 15-04-16 發表
回覆 kaying85 的帖子

個女人心地唔好, 咁多嘢講架.
有私家車都會坐巴士,有時候泊車揾位好難

別墅

引用:反而覺大陸讓座好過Hk

原帖由 shirley2014 於 15-04-16 發表
反而覺大陸讓座好過Hk
係吖,我兩次坐東鐵線都係大陸人讓比我坐

大宅

回覆:開口叫人讓坐,對方同我講條件

我九個月,最多讓坐係文明樣的c9, 樣似爸爸的男人, 大陸單身女人、同菲律賓姐姐! 一次都未試過係港女同OL!! 有一次有對後生情侶一齊坐,我見個男想起身俾我,個女仔翹住佢打眼色唔俾讓,因爲要攬攬

伯爵府

BK Milk勳章

我尋日見到個阿婆都即刻彈起身比個位阿婆坐,我得12week而且已經冇暈冇嘔,企一陣冇所謂!跟住望望側邊,原來唔止我一個人彈左起身,另外仲有個後生仔起左身

複式洋房

我而家9個月,個肚超大,尋日朝上巴士,點知無位,我見到個坐關愛座既媽咪同個歲幾既小朋友,

我好客氣同佢講 “太太,你可唔可以抱起個小朋友\", 點知佢話 “我個仔要坐,你早d上車未得囉!“

我超愕然,好彩有個男人讓位俾我,然後果d 站有好多老人家,有個女仔話個太太,點知,佢仲好惡咁話,“唔係我唔想讓呀!你幫我湊仔呀!“ , 跟住仲叫個仔踢果個女仔

而家香港真係乜人都有

fatfat99    發表於 15-4-18 09:21
lovehugo1314    發表於 15-4-17 14:48
luisiulam    發表於 15-4-17 12:45
victorian2015    發表於 15-4-16 22:56
popojue    發表於 15-4-16 22:11

複式洋房

回覆:XXZOZOXX 的帖子

好同意你話< 有心人係有…但自私精比較多…>

大宅

wyeth冷知識勳章

如果係我,講完有bb車佢都唔讓我照坐入去,用佢個身晾住架bb車,睇下佢點

叫佢坐入去都唔肯, 大家順個便心,世界美好好多

伯爵府

引用:回覆+kaying85+的帖子個女人心地唔好,+咁多

原帖由 victorian2015 於 15-04-16 發表
回覆 kaying85 的帖子

個女人心地唔好, 咁多嘢講架.
勁多人心地勁差!佢地無阿媽生架咩?

珍珠宮

開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 kaying85 於 15-04-16 發表首

原帖由 hannahQ 於 15-04-16 發表
佢可能真係睇5到個肚,不過呢個阿姐都幾衰下,坐入一個位都唔肯
有冇大肚都好,樓主坐入去就扶唔到bb車,呢個女人超自私

複式洋房

多謝各位嘅回覆&分享!
原來有咁多位媽咪都有身同感受。

其實上個月又有一次經歷,又喺巴士上發生。

當時架雙層巴士都幾滿,因為好耐都冇車,所以一有車黎大家都上。上到車企喺上落車門中間打側排凳前面。面對住2女1男着校服嘅中學生,而企我隔離就有個白髮婆婆同另一個上年紀嘅婆婆。我地3個都冇開聲叫人讓座。突然間我後面有位太太好大聲咁同佢朋友講: <而家啲學生都唔識讓座嘅! > 隔左一陣前面嗰2個女學生企起身讓左2個位俾婆婆。但係坐正我面前嗰位男學生就當視而不見,聽而不聞。我就只好繼續企等落車。

大宅

引用:反而覺大陸讓座好過Hk

原帖由 shirley2014 於 15-04-16 發表
反而覺大陸讓座好過Hk
妳講得岩,我前晚買左一大袋野加自己又拿著大手袋,係太子上地鉄,冇位,好多人,有一位大約50左右操普通話既女人揮手叫我,說「過來坐」,她起身後跟另外側邊幾位坐著的同鄉傾談,我才知道他們是遊客,住青衣個度既酒店⋯走仲同我講再見其實都不是第一次有大陸人讓坐給我,反而香港人就扮睇唔到我囉

複式洋房

回覆:kaying85 的帖子

錦ge人都有。
其實好多人都有問題,明明見到你大肚又扮睇吾到。

大宅

現時HK人無論後生、青年、中年都當看你5到,甘都算還占關愛座先激氣,也遇5少甘樣的人,簡直打靶後生……

我有時會教亞女要讓座給有需要的人,及會話讓座那些是好男生,hahaha

大宅

12w前...成日都勁唔舒服...
不過個肚唔明顯...d人唔讓座都預左...
但到自己有位坐時...唔知係咪我個樣唔似大肚...
d老人家同大肚媽媽總係會企我面前等我讓...
如果我冇咩唔舒服都會讓...
但真係唔舒服緊既時候都幾委屈...
因為d人d眼光會覺得你咁都唔讓座...
但問題係身邊個個後生仔女冇一個人諗住要讓..
都係扮訓覺或低頭打機或望一望之後擰轉頭扮見唔到...

另...而家見愈黎愈多人話d大肚婆奉旨要人讓坐...
如辛苦就咪生啦之類既post...
其實我想講...我冇旨意d人會讓坐...
不過大肚婆都係人...都係會唔舒服...
唔舒服既時候就會想有位坐下抖下...
想o者...你唔讓都唔會迫你...何必講埋d咁難聽既說話呢...
人人都有阿媽生...
講出咁既說話既...係咪即係同樣話緊自己阿媽...
咁辛苦就咪生佢出黎...生佢係佢媽自己攞黎辛苦?
有時將心比己好...針唔拮到肉唔知痛...

大宅

食_啦個女人= =
根本就佢自己自私
睇唔睇到大肚都唔應該咁啦`

公爵府

引用:首先我而家陀緊七個月。前日,帶一歲仔仔同

原帖由 kaying85 於 15-04-16 發表
首先我而家陀緊七個月。

前日,帶一歲仔仔同工人姐姐出街。等咗一陣就有架雙層巴士黎,上車前我同工人姐姐 ...
其實我一路都覺得我哋港人好少人樂於讓座

男爵府

DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

估唔到咁ge人都有, 又唔係叫佢唔好坐比個位你, 坐入一個姐有幾大問題

別墅

依家有好多自私精,其實坐入少少啫,都咁樣真係好衰!
唔知係唔係我個肚大,搭港鐵都常俾人讓座!(有次有對年輕情侶,個女仔叫男仔讓座,佢即刻讓俾我)主要都係同C6一齊出街,幫我搵個位坐定定

別墅

回覆 victorian2015 的帖子

吾係呀,咩人黎ga,咁都講得出,聽完好嬲.

首頁

尾頁

跳至