在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:阿囡要工人,唔要我

放工返到屋企,餵奶、換片、沖涼、氹瞓覺全部自己做返,同佢傾計(自言自語)、氹佢笑,放假就同佢玩、帶佢出街,我個仔兩三個月開始,我就會一個人帶佢出街,呢d係只有我同佢既時光。。直到而家兩歲幾,我個仔最痴都係我。。。

大宅

回覆:hoi52 的帖子

我都驚佢會痴奶奶
我遲些都要每日帶 bb去奶奶到。諗住放工一定要自已湊返家, 希望堅持到啦
好多人都話 bb咁樣好辛苦, 話留係奶奶到訓 我唔想呀! 一定要堅持!

大宅

回覆 tigerbee 的帖子

我個仔而家27個月,由細到大都係工人同99湊 (主力99), 放工我就咩都自己做,餵飯,沖涼,陪瞓等。星期六日都係自己,阿仔勁痴我。
我自己都係呀嬚湊,同呀嬚瞓大架,雖然好錫呀嬚,不過都勁痴呀媽到而家30幾歲人,所以唔駛擔心!

洋房

因為平日返工,我小朋友奶奶湊(就) , 有時向屋企佢做錯事我說教兩句/嚴重嘅就罰下佢企,佢會大喊叫揾嫲嫲同去嫲嫲到!!其實我都唔會隨便話小朋友!我都好錫佢

大宅

除左喂尾餐奶..我會係食奶之前同佢傾計同玩...等佢見多D我....

大宅

回覆:mindpoint 的帖子

大到幾時先痴返媽媽?我個仔病咗幾日就變左勁痴工人,今朝先喊完!

大宅

我平時係每早帶B落去比奶奶湊, 放工去接佢返屋企, 目的係為左有私人對住BB時間, 唔會比奶奶老爺干擾我湊B, 否則好似昨晚紅雨咁唯有留有奶奶家過夜, BB有選擇下, 我餵佢唔肯食(平時在家肯食), 奶奶一餵就食哂, 餵完仲大大聲同我講話亞B食哂D奶啦, 好似好叻咁, 我九點放佢在床好似平日在家咁暗佢訓, 佢平時只會碌黎碌去一陣就自己訓著, 但昨晚到十點佢係咁喊, 訓低爬起身訓低爬起身, 奶奶又入黎揹佢帶佢出走廊暗佢訓, 一陣回來後就又好似好叻咁話亞B訓了, 我勁唔鍾意這感覺, 所以一刻也不想留在奶奶度, 日頭我返工睇唔到又無眼屎乾淨瞎.

就在剛剛的星期二, 晚七點係奶奶家亞B喊扭眼訓, 我見差唔多時間就揹佢返屋企, 但亞B喊得好西利好似唔想走定換眼訓(我都唔知), 落到樓下我咪行一陣諗住暗佢訓左先搭地鐵, 費時D人眼望望亞B喊成咁, 跟住奶奶追落黎, 話見到亞B喊成咁所以落黎睇睇, 跟住抱走亞B, 係咪帶佢行去襟櫃員機, 售票機, 我跟係後面好似路人甲咁, 我越行越慶, 因為亞B扭眼訓, 你越帶佢玩, 佢又點會肯訓, 佢又點會肯跟我返屋企, 你越比佢玩, 之後你比返我揹佢咪一樣係喊得咁西利, 而且, 我未有BB前係好憎D人比BB亂禁襟D巴士落車鐘自己又唔係落車, 亂禁襟公共設施而阻住真係有需要又趕時間既人, 我越慶越黑面, 跟住奶奶抱B過黎我度話BB同唔同媽媽返屋企, 亞B白眼了我一下(我無誇張, 真的只是眼尾哨了我一下)就雙手攬返奶奶條頸背向我,奶奶話好啦好啦,唔好返啦今晚,係度過夜啦,之後走返回頭路, 我企在原地沒有再跟佢尾, 得低頭, 好想喊, 眼開始紅, 不停眨眼, 之後奶奶返轉頭見到我咁, 就拿拿林塞亞B落我條hipseat度話同媽媽返屋企啦(亞B開始一路KEEP住喊),跟住佢同我講叫我再帶亞B襟多陣玩多陣, 我無望佢只講句走了就衝入閘走了, 亞B之後喊到上左車就訓左了. 我知奶奶係錫亞B, 但每次當我湊緊亞B而佢走黎干擾我甚至抱走亞B一味只識滿足亞B意慾, 我就好蚊, 我自己生出黎既B竟然唔可以自己教要用你果套教咩, 我先係佢亞媽, 仲要成日同我講話亞B仲細仲細等佢大個D先黎教啦(現十個月)

複式洋房

回覆:sanfeimsn 的帖子

其實我99都有少少好似妳奶奶咁,我亦同您一樣,我仲係99全家人面前發曬顛,吵大穫。(我本身係
Well educated、
EQ 全working team 取高 )我覺得99不停試我底線,最後係我失控。我唔知係之前我已經有抑鬱,還是在這種情況下刺激到要食住藥,先可以継續返去99屋企。先生應沒向99他們提過我這樣子吧!即使有,也理不到,我只希望忍耐到BB可以回我身邊。她們有一次帶BB睇醫生唔話我知,我鬧到我老公死,我有諗過離婚,因為分開左以後不用見到他家人。原來他們一值有用米水開奶,但到昨晩才話我知。我估最小餵左幾個月,這次我沒有"勁慶"感覺,可能用藥當中。但如果BB回來我身邊,就會疏遠99她們。我 感激她照顧BB,但接受不到。如果你仍然非常唔開心,睇家庭醫生,評估,我經健康院轉介九龍醫院跟進。希望您不要像我這樣子。

複式洋房

引用:放工返到屋企,餵奶、換片、沖涼、氹瞓覺全

原帖由 Bonbonho 於 15-05-04 發表
放工返到屋企,餵奶、換片、沖涼、氹瞓覺全部自己做返,同佢傾計(自言自語)、氹佢笑,放假就同佢玩、帶佢 ...
我都好驚啊,不過我都做緊以上!包括早奶和尾奶!而家仔三個月,辛苦d都要,希望唔會只痴工人啦!
同埋仔而家都知我分心玩電話,寧願唔睇!

各位全職媽媽,共勉之

別墅

我阿B 岩岩出世..
我都驚會有呢一日. 我6月22就開始返工.
到時就係姐姐睇住...

我一定堅持返屋企同佢沖涼..希望佢唔會唔理媽咪同爸爸.

大宅

我個仔都係咁,又唔望我又好小笑,又唔係好鍾意我抱,但見工人同C6就勁笑又眼定定望住佢,我已經有換下片,餵尾奶,陪沖涼又,抱,又有同佢玩,但都係咁,真係好心痛!但如果真係要去到2歳先痴返,咁咪有排受

大宅

回覆:tigerbee 的帖子

唔好傷心,我個仔大大吓都會跟番我同老公,佢鍾意跟工人,証明工人真心錫佢,係好事。

大宅

我個囡歲幾果陣,試過叫工人做媽媽添⋯
我一抱佢,佢就喊到好似俾人虐待咁⋯
果陣我都好傷心,晚晚喊⋯
最後同老公商量,決定暫時做一段時間ftm,直到個囡3歲幾我先返返工!

複式洋房

呢個問題相信好多在職媽媽都試過,我以前都係甘,真係會好傷心,不過放心,好快過去,我個囡而家痴我痴到實一實呀。

複式洋房

我想問下,同bb沖涼係咪好重要?我奶奶由個b出世開始就爭住同佢沖涼,話沖涼呢part佢負責。到我依家坐完月,諗住放工自己幫返bb沖涼,奶奶竟然話一日沖兩次涼都冇所謂,言下之意即係佢繼續朝早幫bb沖。我好奇怪點解佢咁堅持,頭先見有jm話強調最好自己幫b沖涼,想知點解?全日6餐奶我會餵3餐,換片自己黎,放工會陪佢玩,夜晚同佢訓,但日頭bb對奶奶時間都多,會唔會因為我冇同佢沖涼而痴奶奶?

男爵府

chwl1023 發表於 15-6-10 00:31
我想問下,同bb沖涼係咪好重要?我奶奶由個b出世開始就爭住同佢沖涼,話沖涼呢part佢負責。到我依家坐完月, ...

你地同住? 我地係同6299住, 日頭99湊我番工, 但每晚放工同weekend都會100%自己湊番, 而傾好左99會同bb零交流. 我地會自己煮bb夜晚餐固同自己餵, 會由C6幫bb沖涼(自出世已係c6負責沖), 再由我幫bb著衫護膚. 之後親子時間, bb夜晚同我訓. 而家bb 15m大, 好痴我同c6, 放工同weekend佢完全唔會主動搵99. 我建議你放工自己點都幫bb沖一次涼, 白天果次就可免則免, 一日沖太多次涼好易洗走bb皮膚ge油份, 唔係咁好.

男爵府

BK Milk勳章

放工比晒時間佢,全心全意同佢玩,加上晚晚一齊訓,阿囡痴到我實一實,工人幾錫佢都係要阿媽先

大宅

回覆:sanfeimsn 的帖子

我完全明白你果種難堪既情況,好想喊又喊唔出,好想發脾氣但又要忍住,真係好難受,有時d奶奶真係好唔識做,我登你嬲呀!

大宅

引用:我想問下,同bb沖涼係咪好重要?我奶奶由個b

原帖由 chwl1023 於 15-06-10 發表
我想問下,同bb沖涼係咪好重要?我奶奶由個b出世開始就爭住同佢沖涼,話沖涼呢part佢負責。到我依家坐完月, ...
我覺得同bb訓的效力大過沖涼。之前我奶奶湊同沖涼,我陪BB訓,佢都係痴我多d。

別墅

引用:由出世到現在10個月,尾果餐奶都係我餵,而

原帖由 tigerbee 於 15-04-16 發表
由出世到現在10個月,尾果餐奶都係我餵,而且只有我或者同老公係房,但唔知點解前日開始,bb食尾餐一定工人 ...
我個姐姐好熟手, 亦都好鍚b,佢成日同b玩,到b kit kit 笑, 勁開心!我b學緊講野,佢講嘅第一個字竟然係姐姐!我喺b嘅心目中頂多係 no. 2,姐先係 no. 1!

基於女人天生嘅妒忌心,我諗緊姐姐完約後好唔好同佢續約!我係咪好傻?

P.s. 我姐姐好 smart 的,自動波,家務唔使我地操心!

首頁

尾頁

跳至