婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

ky0416 發表於 15-5-20 09:27
如果個99係話得聽
知道乜嘢叫禮貌
上人屋企點都要預先話比人知
我明白了,但是很多99包括我真的知道仔的想法,未必知新抱的想法,講禮貌又没有現在的年青人那麼好禮貌,希望的新抱包容的老人,不要以為老人什麼都識去做,祗不過妳們覺得99年齡大过你們,做不到妳們的心想,便會發生很多想法,做新抱的,請妳們包容吓的老人,大家便很好过

littlesun    發表於 15-5-31 15:15

侯爵府

我的育兒心得勳章

引用:Quote:ky0416 發表於 15-5-20 09:27 如果個

原帖由 麻麻煩煩煩 於 15-05-20 發表
我明白了,但是很多99包括我真的知道仔的想法,未必知新抱的想法,講禮貌又没有現在的年青人那麼好禮貌,希 ...
包容??講個實例你聽,我忍99忍左六年,佢講咩都難聽過粗口,連d仔同大新抱都唔理佢,街外人都講佢不是我都包容佢,仲叫老公同佢媽講野溫和d唔好咁惡,結果呢??得寸進尺,我陀住個b個肚大個蘿咁又成日唔舒服,佢鬧我返娘家唔叫我媽煲湯拎比佢飲,又叫我行將條街買新鮮雞佢食,佢仲咒我生個白痴!我從來都無諗過要99照顧我整野我食,但到坐月佢可以叫我煮埋比佢食,我媽嚟幫我坐月,佢點我媽做野又彈佢又講佢不是,呀媽煲湯佢又話我洗咩咁經貴,我媽煮好野蓋好等我食,仲好好煮埋隻99果份又另外煲佢鍾意既湯佢飲,我就幫隻99同佢個癈柴二仔洗衫晾衫,佢可以自己坐低食哂,一路食一路彈,食剩比我食餸尾!佢攤係梳化就叫我幫佢做呢樣整果樣!我當時係坐緊月!!但我地似幫佢坐月!!我閂門餵奶佢又唔敲門衝入嚟,講過好多次都係一樣我先鎖門,佢又話我巴閉!!成日唔出聲抱我女去佢房又話呀媽d奶唔好!我女喊要食奶佢唔比,話bb唔洗成日食,佢喊只係要嫲嫲同佢玩!!直到我女喊到而都紫,佢個仔鬧佢,佢先肯比返我餵奶!仲有好多好多,我數一個月都數唔完!我差d比佢搞到有抑鬱!!包咩容呀??我唔係日日喊,唔係話要搬家返娘家,日日黑口黑面,日日gut佢佢都唔收口!都唔會尊重我!!佢而家仲識鬧佢過左身既99!!但佢根本都無資格做我99!!佢做過既野我呢世都記得!!唔該你都唔好成日講到心抱有幾唔好!我都識有人做99真係好好!!所以有時覆post都會講唔係奉旨99要幫手架!!

別墅

cream090909 發表於 15-5-20 12:45
包容??講個實例你聽,我忍99忍左六年,佢講咩都難聽過粗口,連d仔同大新抱都唔理佢,街外人都講佢不是我都 ...
妳這個99真該死,你怎麼可以容忍這麼久,是否你老公是個很孝順很孝順的兒子,就算係都不能這樣的,因為老婆會倍老公一世,老人家不識做,不要和99一起住了,再住落去,不知會發生什麼後果,太过份了,好少有這些奶奶,我都是第一次聽!

禁止訪問

引用:Quote:ky0416 發表於 15-5-20 09:27 如果個

別墅

ky0416 發表於 15-5-20 14:25
你個仔點諗你真係知?
你點知先
兜口兜面問佢定係你“諗住”同你“認為”呀?
你怎這麼激動,是否我講那番話得罪了你,我說知介仔心想的,是今晚送菜想吃什麼,想明天飲茶吃什麼,我不知這樣都激怒你,不好意思!

別墅

waterandpo 發表於 15-4-18 07:01
有時我睇婆媳版都會諗如果第時我既新抱好似呢版咁點算。
睇過一單話個奶奶無通知就上個新抱屋企諗住睇下個 ...
我都好認同你講法,真係生女好过生仔,好少係婆媳版見女話老母,祇有新抱話奶奶,這是否正常是這樣的!

別墅

麻麻煩煩煩 發表於 15-5-20 15:16
我都好認同你講法,真係生女好过生仔,好少係婆媳版見女話老母,祇有新抱話奶奶,這是否正常是這樣的! ...
斗正,我不記得這個是婆媳版,不是母女版,所以祗可講婆媳

大宅

回覆:mrschocolate 的帖子

Agree!

大宅

引用:Quote:原帖由 Lowso 於 15-04-17 發表睇完

原帖由 mrschocolate 於 15-04-17 發表
我覺得個仔如果娶的女人唔小氣計較,唔公主,唔謀人地的錢,做99識尊重人,唔洗問個仔要錢,已經可以解決好 ...
Agree!

禁止訪問

琥珀宮

回覆:MCEsc 的帖子

agree agree

琥珀宮

回覆:bubu7123 的帖子

你99都好變喎,要睇心理醫生

複式洋房

回覆:婆媳版後感想

其實仲有另一條路, 教個仔揀個自己有樓有錢既老婆, 仲要無屋企人既, 不過都幾難

複式洋房

其實關錢唔錢咩事,如果個個都係人品好,一家人和和氣氣,就無錢都可以好開心㗎啦!一齊住都無問題添啦!我有好幾個朋友都無婆媳問題

別墅

如果錢真係可以解決到問題就好了。。。!!!!!!!

遇著另一半既背景係單親家庭, 有錢都解決唔到婆媳糾紛 !

我男友得阿媽家姐, 老豆係包2奶離婚走佬。 (當時2姐弟都讀緊大學)

一齊左之後, 佢阿媽已經換左層大啲既樓, 為左阿仔第時結婚
(本身佢地本來都覺得3母子女在2房單位唔夠住)

而家。。。。?! 即係我同呢個男友結婚, 我既將來就已經被決定左, 就係要同佢屋企人住(婚後有收入就要幫手供樓), 仲要係一層 係姑9名冇c6名但c6供樓 & 首期-層樓既半數-係賣上一層樓既錢-99既錢 的樓

我喊過唔係我想要既將來, 最初男友哄騙我話佢都想2人世界但冇能力
過左幾日就主動提到 “阿媽冇老公, 所以佢做唔出掉低佢唔同佢住”

我本來都覺得同99住冇問題, 但間屋係佢既, 仲要成日提住, 連自己個仔都對屋內家俬冇最終話事權, 我真係覺得婚後搬入去, 永遠都唔會有 自己屋企&家 既感覺

所以。。。?! 有錢都唔會解決到婆媳糾紛 !
做阿媽既唔放手, 覺得個仔係屬於佢既男人, 做新抱既點體諒都冇用

男爵府

Lowso 發表於 15-4-18 00:19
For my case,婆媳不和係在錢銀上囉

至於唔聲唔聲上我屋企,我即刻換衫話約左人,從此冇再發生

湊B方式,佢有佢講,我答好好好、之後我有我做,跟住都唔再煩我

打電話俾我,十次有七次唔聽,從此只打俾c6

換完樓,搬到好遠,一年先去我到一次 ...

其實你既CASE問題根本冇解決, 你只係選擇逃避唔理, 而佢奈你唔何, 咁樣唔係叫做相處到... 真係唔知到你做99時個新抱用同樣態度對你, 你係咪真係睇得咁開?

另外, 你話"俾心機幫個仔儲錢", 我個人真的不敢認同, 幫下幫下, 到時你個仔唔識獨立, 而你又不自覺唔識放手, 只會衍生另一D唔係用錢可以解決既婆媳問題

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+moonmoonstar+於+15-04-17+發

原帖由 MCEsc 於 15-04-17 發表
十分讚同。好多99當個仔係情人咁,我亦觀察過,同62感情差既99,行為會再異常一d。

...
咁變態?!

不過咁,生仔既姊妹通常話當個仔係小情人!哈哈!你睇嘉欣子淇!

成件事根本係兩個女人爭仔!你生左個仔,到時又點捨得送比第二個女人?

所以,沒完沒了的

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+Lowso+於+15-04-17+發表睇完

原帖由 mrschocolate 於 15-04-17 發表
我覺得個仔如果娶的女人唔小氣計較,唔公主,唔謀人地的錢,做99識尊重人,唔洗問個仔要錢,已經可以解決好 ...
咁死硬。

有邊個阿媽悉心培育個仔,而第時唔係想個仔養自己?

珍珠宮

引用:唗氣....我識人個6299算有錢+:結婚送樓+100

原帖由 koko2000 於 15-04-17 發表
唗氣....我識人個6299算有錢 :
結婚
兩個女人爭一個男人。 呢世都唔會和平共處。

大宅

起碼唔使一齐住……咪係錢搞得掂啦。又或者個仔同新抱比好多錢我,我唔見都得

首頁

尾頁

跳至