婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

c6都唔講我唔會主動講, 但佢問到我又唔會喔佢, 會答, 係呀, daddy mami 幫手比咗首期, 乜xx(c6) 未講比你知咩?

男爵府

carwaichu 發表於 15-4-17 12:53
無份俾首期咪無名囉,有幾出奇,佢有份供咪當交租,無需要同99交代吖,供樓負擔重佢又唔係收少啲家用

...
同意, 即使c6比晒首期, 但仍然得我名又如何, 最緊要係當時人願意, 有咩叫佢同個仔講

珍珠宮

梗系唔好講啦, 如果佢叻到去田土廳查埋仲要識睇個 land search, 跟住影埋個 last assignment 出黎, 咁就真系冇野好講喇, 個仔唔講, 就唔好理喇

侯爵府

難得個老公甘醒,當然唔講喇!個c6一定最清楚自己阿媽係咩人,男人決定左甘,問到妳都踢返個波俾老公喇。就算知道到死口都話女家父母出錢,老公冇供過,提醒佢妳們從來冇減過佢家用。
佢問得妳總有原因,佢計住計住囉,計較家用事少,遲啲層樓佢會覺得自己有份更麻煩!

Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

子爵府

回覆:買咗樓會同99講嗎?

同佢講但會話丫媽送

大宅

講左就大獲。覺得個仔有份然後得閒下黎坐下住下。第日即使我買我供,都會黎坐黎住,我表示十分驚。

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:HeeHeeMaMa 的帖子

多一事不如少一事,C6唔肯講一定有原因,有乜事叫佢自己問C6

珊瑚宮

男爵府

引用:佢個仔都唔講,唔好做厚多士,佢問到你先答

原帖由 mother904 於 15-04-17 發表
佢個仔都唔講,唔好做厚多士,佢問到你先答
係吖,費事冇事攬事上身。

男爵府

樓主,我情況一模一様,女家幫手俾部分首期買屋,而屋只有我個名,老公沒有名。

我們一家已搬咗新屋半年,都仲未話多老爺奶奶,因為怕奶奶麻煩,問長問短。而且老爺奶奶一直想同我們一齊住,如果佢知道我地買咗屋又係女家俾首期,佢哋一定俾説話我哋聽!所以現在只打算告訴佢哋只係租屋!

男爵府

BK Milk勳章

如果你c6 都覺得唔需要同99講就唔好講, 連佢個仔都覺得唔需要講, 一定有佢原由

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

HeeHeeMaMa 發表於 15-4-17 10:38
我怕係怕有日99知道後,會怪我唔講(通常唔會怪自己個仔㗎嘛),如果知道得我個名,會再怪多啲!
“怪唔知 ...
我會答, 阿x (你c6) 冇講比你知咩. 推個波比你c6

大宅

不要同99說是買,有排煩,—定迫你加C6名,加完名後來住,—定比現在更煩。

子爵府

講同唔講有咩分別先?如果冇特別,連個仔都話唔講就梗係no啦!

伯爵府

竟然你C6都唔想講,你應該企係你C6个边

洋房

引用:樓主,我情況一模一様,女家幫手俾部分首期

原帖由 Minipoma 於 15-04-17 發表
樓主,我情況一模一様,女家幫手俾部分首期買屋,而屋只有我個名,老公沒有名。

我們一家已搬咗新屋半年, ...
點解女家俾首期,仲要有説話聽?咁叻咪叫佢哋男家買層囉

男爵府

HeeHeeMaMa 發表於 15-4-21 15:48
點解女家俾首期,仲要有説話聽?咁叻咪叫佢哋男家買層囉
因為6299好面子

大宅

就算奶奶問度到我所有野都係只會話:晤知喎,問老公 。更何況而家你老公叫你唔好講

水晶宮

做咩你咁傻,叫你C6話比99知架.
層樓又無你C6個名,如果比99問下問下,知道左,你估佢點諗?到時實嬲死你、煩死你C6啦.
而且,知母莫若子,你C6講得話唔洗講比99知,一定有原因,就梗係唔講啦.

水晶宮

HeeHeeMaMa 發表於 15-4-17 12:07
我媽好醒,一早已經話唔理後生啲嘢,但99成日chok佢,所以都有啲攪到我阿媽!原本同咗老公講,老公想爆佢阿 ...
你媽人生經驗豐富,唔洗擔心,佢識應對既.
如果你唔打算要你C6爆99,你就唔好將你99同你媽既"交流"轉述比你C6知啦.

首頁

尾頁

跳至