懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問開刀在醫院的4-5天,可以食d 咩正氣之餘也可幫助谷奶?

另外:雞酒/豬腳薑幾時可以進補?

男爵府

回覆:Adamakbaby 的帖子

開刀冇咁快食得豬腳和雞酒,我等到生完一個月先食

大宅

引用:請問開刀在醫院的4-5天,可以食d 咩正氣之

原帖由 Adamakbaby 於 15-04-22 發表
請問開刀在醫院的4-5天,可以食d 咩正氣之餘也可幫助谷奶?

另外:雞酒/豬腳薑幾時可以進補?
在醫院頭3日大至上只可以食粥,或者叫家人煲d湯水你飲吧!但12朝前只可飲d溫和湯水如准山蓮子元肉伏神咁! 想補d可燉肉汁雞汁飲下吧!仲可以飲d炒米茶,記住煮野唔好落薑全部用果皮代替呀!
薑醋滿左月至好食,雞酒我20日左右開始食

別墅

penny998 發表於 15-4-28 11:50
在醫院頭3日大至上只可以食粥,或者叫家人煲d湯水你飲吧!但12朝前只可飲d溫和湯水如准山蓮子元肉伏神咁! ...
頭幾日飲准山蓮子元肉o個類好,定係清雞湯,瘦肉汁o個類?或者木耳雞湯?
過咗頭幾日食粥之後,食飯係咪食白飯定其他飯?

大宅

引用:Quote:penny998 發表於 15-4-28 11:50 在醫

原帖由 Chloeegg 於 15-04-29 發表
頭幾日飲准山蓮子元肉o個類好,定係清雞湯,瘦肉汁o個類?或者木耳雞湯?
過咗頭幾日食粥之後,食飯係咪食白飯定 ...
其實都唔食得幾多,拿開刀頭一日唔食得野,第2日先有得食粥水(食醫院的粥水),第3日先有得食有料粥,第4日先有飯食,之後都出院了

其實唔只頭幾日,12朝前都唔好飲/食行血藥材,煲湯整餸都只落較正氣的材料,我差不多成個月都無食薑,煮咩呀媽都落個果皮落去。
12朝前我有飲木耳雞湯,雪耳時實淮山湯等,大至上日日都有煲湯飲,至於燉雞汁肉汁都好嘅,各有捧場客,我個人比較鍾意落唔同嘅料煲湯囉!
介紹你12朝後燉田7雞湯吖,我隔日飲左3次,d惡露完全唔同色架,飲完第3次仲有成大舊似瘀血的東西走出來,田7有止痛去瘀血功效,我20日左右d惡露去得7788了,滿左月多2日惡露清晒,今日開始食大補品喇!

大宅

引用:Quote:penny998 發表於 15-4-28 11:50 在醫

原帖由 Chloeegg 於 15-04-29 發表
過咗頭幾日食粥之後,食飯係咪食白飯定 ...
對,食白飯,不過我地間中仲會落紅棗焗飯,紅棗焗飯原來味道唔錯
由於唔食得薑,所以滿月後才食炒薑飯

別墅

penny998 發表於 15-4-29 17:33
其實都唔食得幾多,拿開刀頭一日唔食得野,第2日先有得食粥水(食醫院的粥水),第3日先有得食有料粥,第4日 ...
唔該晒你田七雞湯應該唔係咁好飲,不過可以清惡露清得快,到時我都會飲.
另外想問你,沖涼係咪只用薑煲水?因為我見到通常用薑、防風、香茅、艾葉呢幾種.

大宅

引用:Quote:penny998 發表於 15-4-29 17:33 其實

原帖由 Chloeegg 於 15-04-30 發表
唔該晒你田七雞湯應該唔係咁好飲,不過可以清惡露清得快,到時我都會飲.
另外想問你,沖涼係咪只用薑煲 ...
係呀!田7雞湯的確唔好飲,我第一胎唔識無飲,同今胎有飲,惡露顏色的確唔同,深深沉沉色咁,所以我相信是瘀血,而且田7熟飲都補血的,是岩產婦飲的
至於沖涼,每個地方都有佢的驅風草藥,每個人做法都唔同,我個人認為能驅風就可以了,無話邊隻好,好似我咁,有親友在鄉間拿了一袋草藥給我是for產婦沖涼的,我頭10日都是用薑水沬身(開刀無咁快可沖涼),之後就用鄉間的草藥沖涼,由於薑又好草藥又好,都是用熟水煲好後灘涼嚟沖,由於是熟水,所以我唸都唔會入風嘅! 睇你方便用邊隻啦!在香港,薑應該是最易買的,亦唔需要特別只用薑皮沖,直接用薑更衛生亦一皮驅風

大宅

引用:Quote:原帖由+Chloeegg+於+15-04-30+發表唔

原帖由 penny998 於 15-04-30 發表
係呀!田7雞湯的確唔好飲,我第一胎唔識無飲,同今胎有飲,惡露顏色的確唔同,深深沉沉色咁,所以我相信是 ...
開刀幾日可以沖涼?

大宅

引用:Quote:原帖由 penny998 於 15-04-30 發表係

原帖由 Kellylam711 於 15-05-15 發表
開刀幾日可以沖涼?
睇你傷口埋成點啦!醫生話幾時沖得就沖得架啦!

複式洋房

引用:Quote:原帖由+Adamakbaby+於+15-04-22+發表

原帖由 penny998 於 15-04-28 發表
在醫院頭3日大至上只可以食粥,或者叫家人煲d湯水你飲吧!但12朝前只可飲d溫和湯水如准山蓮子元肉伏神咁! ...
唔小心食左薑點算?

大宅

回覆:開刀坐月問題

有咩12朝前或者滿月前一定唔食得ga?蛋得唔得?

大宅

引用:Quote:原帖由 penny998 於 15-04-28 發表在

原帖由 Msaj 於 15-06-14 發表
唔小心食左薑點算?
其實又唔係咁嚴重嘅,薑較行血,惡露可能會多左囉!另外薑較刺激,驚影響傷口會有肉牙咁囉! 打後暫時唔好食住囉,改用果皮代替薑,一樣可以驅風架,我差唔多滿月後先食薑呀!bb而家2個半月,暫時都無肉牙

大宅

引用:有咩12朝前或者滿月前一定唔食得ga?蛋得唔

原帖由 Sasakoko 於 15-06-15 發表
薑囉!薑較刺激怕會影響惡露同傷口,我滿左月先食,參茸呢d大補品都要清左惡露先好食,我滿月後惡露清左2日整高麗參燉鹿茸,第2日惡露即刻返轉頭,你話幾行血吖

大宅

引用:有咩12朝前或者滿月前一定唔食得ga?蛋得唔

原帖由 Sasakoko 於 15-06-15 發表
有d人話蛋唔食得,但我出院無耐就有食啦!傷口又無咩喎!

複式洋房

引用:Quote:原帖由+Msaj+於+15-06-14+發表唔小心

原帖由 penny998 於 15-06-15 發表
其實又唔係咁嚴重嘅,薑較行血,惡露可能會多左囉!另外薑較刺激,驚影響傷口會有肉牙咁囉! 打後暫時唔好 ...
可能因為咁,今日我去健康院拆線醫生話傷口埋唔到仲有發炎未拆得住
昨日我媽用薑蒸排骨比我食,我已經冇食薑但放埋一齊煮係咪都唔得?
還有昨天開始谷胸痛死人了

大宅

引用:Quote:原帖由 penny998 於 15-06-15 發表其

原帖由 Msaj 於 15-06-16 發表
可能因為咁,今日我去健康院拆線醫生話傷口埋唔到仲有發炎未拆得住
昨日我媽用薑蒸排骨比我食,我已 ...
同呀媽講改用果皮啦!一樣驅到風架! 咁薑都有薑汁架麻!
傷口埋得唔好都可能關天氣事,我都比汗醃損左傷口,要再去診左幾次洗傷口

首頁

尾頁

跳至