烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如题。thx a lot!

大宅

回覆:天然酵母邊度有得賣

X2

男爵府

回覆 Mius0403 的帖子

?? 好像要自己發, 如果不是有FRIEND 比一塊種您養都OK

水晶宮

mlbidbid 發表於 15-4-23 20:31
如题。thx a lot!
orange baking 有幾款, 自己睇睇...

http://www.orangebakingstore.com/webpage/sp.htm

大宅

tammy2008 發表於 15-4-24 01:05
orange baking 有幾款, 自己睇睇...

http://www.orangebakingstore.com/webpage/sp.htm

tammy老師, 想請教下你, 我而家用緊 "法國燕子牌即用乾酵母", 之前見有jm講過話呢隻都比較重酵母味, 我試過用呢隻焗港式麵包, 都ok唔算好勁味, 不過焗方包就真係好勁。
有無邊隻係適合一般港式麵包/方包, 又無咁重酵母味道既酵母可以介紹下呀?? 唔該晒你!

大宅

回覆:天然酵母邊度有得賣

請問有冇jm用p106做過天然酵母?

水晶宮

gogymiu 發表於 15-4-24 10:27
tammy老師, 想請教下你, 我而家用緊 "法國燕子牌即用乾酵母", 之前見有jm講過話呢隻都比較重酵母味, 我試 ...
不要叫老師嘛...我不是啊SO都不好意思回應了.....

全港酵母我未用過晒, 唔敢講邊隻係最好最盛.....不過馬利酵母味道淡好多, 有陣淡淡的柚子皮味 ( 我自己覺得 )
二德惠有賣 ~

另外鮮酵母都淡味, 發酵力都好好, 鮮酵母二德惠同ORANGE BAKING 都有得賣.....

超市賣的可以省省不用了....

大宅

tammy2008 發表於 15-4-24 13:17
不要叫老師嘛...我不是啊SO都不好意思回應了.....

全港酵母我未用過晒, 唔敢講邊隻係最好最盛..... ...
你教識我好多野呀...向我心中你地個個都好NICE係好老師
謝謝你既意見呀~~ 我要去搵下你講個隻酵母先..THANK YOU

首頁

尾頁

跳至