母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb 一歲時突然唔飲樽只肯埋身(用樽的話只飲到一兩安,人奶同奶粉都一樣)。但我m 到之後奶量大跌唔夠佢飲架,要補粉,依家佢只肯埋身,我仲追唔追奶好?定由佢戒奶?(我驚好似太早…)
佢又唔肯飲牛奶。
我係ftm, 用不斷埋身嘅方法仲可增奶嗎?bb都一歲了。而且佢咁大個已經無再都追住我要飲奶,我都唔知佢幾時要飲。
謝謝。

子爵府

回覆:bb 一歲仲追唔追奶?

一歲大就唔係靠食人奶做主糧,人奶已經只係甜品,唔夠飽就食固體,仲有一歲已經要三固,可以早晚埋身就夠,唔洗諗追奶,因為無咁既需要.

大宅

回覆:emily_money 的帖子

但唔追咪無奶 ?如果 bb 唔埋身, 還要泵嗎?還是由佢收奶嗎?

大宅

引用:一歲大就唔係靠食人奶做主糧,人奶已經只係

原帖由 emily_money 於 15-04-24 發表
一歲大就唔係靠食人奶做主糧,人奶已經只係甜品,唔夠飽就食固體,仲有一歲已經要三固,可以早晚埋身就夠, ...
其實我都諗緊佢係咪自己想戒奶啊。但我隔八個鐘都係得四五安,早晚食一次的話,得八至十安,唔知夠唔夠呢?
見健康院小冊子話一歲仲係要飲一定份量嘅奶…

大宅

引用:但唔追咪無奶 ?如果 bb 唔埋身, 還要泵嗎

原帖由 babybabyjoy 於 15-04-24 發表
但唔追咪無奶 ?如果 bb 唔埋身, 還要泵嗎?還是由佢收奶嗎?
唔駛追啦!一歲早晚埋身就得,唔會突然間停晒奶架。唔駛睇數字,心情不知幾舒暢。
呀囝食幾多自己決定,反正都唔會食得飽。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊