醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

爸爸剛確認是大腸癌,今個星期六做手術切除腫瘤,但佢已經76歲,又糖尿病,又前烈線……等病,我怕佢支持唔住,都唔知點好,見到佢成個人瘦晒,我真是好心痛,但佢又肯做手術,我知道我應該支持佢,只不過又唔想佢辛苦。我都唔知點好?有無過來人可以分享下

侯爵府

第幾期? 近直腸定係近肝? 家父三年前做咗手術, 當年84歲, 毋須電療化療.

大宅

我爸爸在三年前,80歲時同時發現大腸癌二期及前列線癌,當時一次過做手術。幸好之後不需化療,到現在都大致安好,行得走得食得。更經常一起去旅行。
樓主不用太擔心,多些陪伴及時支持老人家

男爵府

回覆:爸爸剛確認是大腸癌

糖尿病做手術,個傷口怕會難埋口。
我老爺同爺爺都大腸癌正三期,老爺六十幾有糖尿病,開刀無耐就走左。反而爺爺八十幾無開刀,只做化療電療,由發現到今日,都十個月,仲行得。

大宅

醫生話應該第二或第三,要化驗左先知,就是怕佢唔埋口,選擇做微創,所以我都好擔心!

侯爵府

靚媽咪叻叻 發表於 15-4-30 23:19
醫生話應該第二或第三,要化驗左先知,就是怕佢唔埋口,選擇做微創,所以我都好擔心!

...
有做正電子掃描嗎?

大宅

照左肚ct,同肺片,無擴散。

大宅

我爸爸都係用微創,連埋前列腺都係用咗半日時間,而且很快復原。

侯爵府

靚媽咪叻叻 發表於 15-5-1 23:21
照左肚ct,同肺片,無擴散。
非常好, 祝世伯早日康復.

男爵府

畀面勳章

大腸癌多數生在近肛門處,做手術只是簡單的,一次過很快健康復元。不必太過擔心,廿年前有同事做過這種手術,一直再沒有復發,現在身體健康正常!
你要身體好、記得時時要飲水、不一定等到等到口渴嘅!

別墅

我爸都發現有腸癌,1月時話應該係2期,個時爸唔肯做腸鏡,怕飲瀉藥,只照了ct scan 同 mri,佢78歲,媽行動不太好,亦有長期病,如爸做手術,又怕要整造口,因為較近肛門,仲話可能要電療整細個瘤先做得手術,屋企得佢2老人家,每次去醫院都只有我帶,到時如做電療或手術要安排照顧上很頭痛!暫時未決定,上星期照咗短鏡,等星期三睇埋結果先!

大宅

咁睇政府定私家,我爸爸是私家做,医生手勢好好,第五日都唔痛,不過爸爸本身多病,上星期又是屋企暈倒, 又入院住左一星期!現在個人都精神,如果二期就快D做手術切左佢,起碼唔洗化療……等太耐擴散左就麻煩!加油呀,爸爸好需要你支持!

別墅

星期三見完醫生,話爸爸個位置比較近肛門,如手術切除應該要整永久性造口,到時要長用屎袋但屋企冇人照顧,媽媽本身都很多病痛又行動不便,同埋建議佢先做電療縮小個瘤,療程28日,要每日送出醫院,我地都冇人可以日日帶佢去,亦怕電療副作用大,醫生話可以約復康巴士,但要等的時間變咗好長,爸爸自己一個又冇耐性等,平時同佢去醫院坐的士,去到等2個鐘都係咁投訴,唔知可以點!

大宅

可唔可以問下社工,佢地應該幫到忙。或都請工人姐姐得嗎?

別墅

請工人姐姐要照顧2個老人應該好難,佢地2老又要求多多又唔信人,有時仲講大話,到時可能仲煩!我唔同住的。媽係泰國華僑嫁來香港,泰國個邊就大把人幫手,所以媽成日想返去醫病同幫手,因為阿爸一向咩都唔會做,只係瞓!

大宅

引用:我爸爸在三年前,80歲時同時發現大腸癌二期

原帖由 fptong123 於 15-04-30 發表
我爸爸在三年前,80歲時同時發現大腸癌二期及前列線癌,當時一次過做手術。幸好之後不需化療,到現在都大致 ...
請問你爸爸在那間醫院做手術。

男爵府

引用:咁睇政府定私家,我爸爸是私家做,医生手勢

原帖由 靚媽咪叻叻 於 15-05-25 發表
咁睇政府定私家,我爸爸是私家做,医生手勢好好,第五日都唔痛,不過爸爸本身多病,上星期又是屋企暈倒, ...
你們爸爸現況怎樣吖

大宅

引用:我爸都發現有腸癌,1月時話應該係2期,個時

原帖由 Celia330 於 15-05-25 發表
我爸都發現有腸癌,1月時話應該係2期,個時爸唔肯做腸鏡,怕飲瀉藥,只照了ct scan 同 mri,佢78歲,媽行動 ...
你可試試同醫生傾,收佢入院 做電療,吳洗每日去
各有各困難,當然住自己屋企 每日去電就比較好,但我明白 有時邊可以日日抽時間帶佢去來回醫院電

別墅

我爸上個月係泰國走了!我地仔女趕唔到見佢最後一面,佢知我地到咗泰國機場就等唔到了,車程要成個鐘!佢個邊住咗就2個月瘦晒,又食唔落,又成日痾!原來阿媽個邊班親友一日到刻都係要錢,我一早知係咁就唔準佢地過去,唉!

大宅

回覆 sitmanwai 的帖子

廣華醫院

首頁

尾頁

跳至