嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章

寶貝仔現在差唔多5個月,重18磅左右。想知Ergobaby 同 I Angel 既分別?可用到幾多歲? 太多款,唔知買邊個品牌好!
請大家俾意見我,謝謝!

別墅

我用Ergobaby 360,夏天好熱。。。

大宅

引用:我用Ergobaby 360,夏天好熱。。。

原帖由 haqianmm 於 15-05-08 發表
知道,但bb坐得舒服嗎?同埋媽媽你覺得很重嗎?

大宅

回覆:I Angel vs Ergobaby Hipseat

I angel有hipseat, ergobaby就冇
我自己就覺得I angel個hipseat好突出,好阻碇,最後揀咗用ergobaby,好輕身,孭咗bb上身都唔覺重,只係夏天覺得太熱

別墅

回覆 snoopylin 的帖子

重量OK,行三四個鐘都頂得住,加佐newborn個set野個凳仔,b唔夠長,坐高d可以周圍望

大宅

引用:I angel有hipseat, ergobaby就冇我自己就覺

原帖由 kathrilyn 於 15-05-08 發表
I angel有hipseat, ergobaby就冇
我自己就覺得I angel個hipseat好突出,好阻碇,最後揀咗用ergobaby,好輕 ...
但Ergobaby 冇hipseat 位坐。那如果寶寶好肥的話,媽咪未會揹得好辛苦囉?

大宅

引用:我用Ergobaby 360,夏天好熱。。。

原帖由 haqianmm 於 15-05-08 發表
我聽有些媽咪講,其實在冇冷氣地方,如公園,用其他揹帶都會很熱的。

男爵府

snoopylin 發表於 15-5-7 16:01
寶貝仔現在差唔多5個月,重18磅左右。想知Ergobaby 同 I Angel 既分別?可用到幾多歲? 太多款,唔知買邊個 ...

Bb 20+, 我都係自己揹, Ergobaby, 好好用, 當初買, 比較過幾個牌子, Ergobaby 係根據人體力學設計, 係揹得最舒服, 對媽媽肩, 腰及脊骨及BB的頸, 髋關節都好有保護.
我去旅行, 揹幾個鐘都OK.

大宅

引用:Quote:snoopylin 發表於 15-5-7 16:01 寶貝

原帖由 Osiana 於 15-05-12 發表
Bb 有20+磅, 我都係自己揹, 用Ergobaby, 好好用, 當初買, 比較過幾個牌子, Ergobaby 係根據人體力學設計, ...
但i angel 有hipseat, Ergobaby 冇喔!媽媽揹得太奈會唔會辛苦?

大宅

引用:Quote:原帖由 Osiana 於 15-05-12 發表Bb

原帖由 snoopylin 於 15-05-12 發表
但i angel 有hipseat, Ergobaby 冇喔!媽媽揹得太奈會唔會辛苦?
hipseat同ergobaby我都有,我鍾意ergobaby多d
ergo: bb貼住媽媽個身多d,我覺得個承托力夠d,佢又挨得舒服
hipseat: bb坐住個seat位,重量會搞到個seat R返轉頭頂住個小腹位,同太多空間俾佢fing手fing腳,尤其向前揹時

不過我唔係用i-angel

大宅

回覆:soy_mama 的帖子

如果你係開刀生bb 我唔建議你用hipseat 【銀住】個傷口 又焗 唔乾爽 我覺得好唔舒服 不喜勿罵

大宅

引用:如果你係開刀生bb 我唔建議你用hipseat

原帖由 lokheibaby 於 15-05-12 發表
如果你係開刀生bb 我唔建議你用hipseat 【銀住】個傷口 又焗 唔乾爽 我覺得好唔舒服 不喜勿罵

...
咁可以找借口爸爸揹喔! 謝謝你的意見

大宅

引用:Quote:原帖由 snoopylin 於 15-05-12 發表

原帖由 soy_mama 於 15-05-12 發表
hipseat同ergobaby我都有,我鍾意ergobaby多d
ergo: bb貼住媽媽個身多d,我覺得個承托力夠d,佢又挨得舒服
...
我都有聽過,但我問了店員,她們說如果\"cool\"得緊啲就唔會有此問題發生。謝謝你的意見!

大宅

回覆:snoopylin 的帖子

就算cool到好緊 bb一日一日大 不段咁重 會有下墜感壓住

大宅

引用:就算cool到好緊 bb一日一日大 不段咁重

原帖由 lokheibaby 於 15-05-12 發表
就算cool到好緊 bb一日一日大 不段咁重 會有下墜感壓住
咁我會選擇叫寶寶學行或坐b車,因為媽咪都會很累。

複式洋房

回覆:I Angel vs Ergobaby Hipseat

2款我都有
我大仔20個月,我用返Ergobaby,因為個hipseat 頂住我唔舒服,同埋衰仔周身郁,整到我又痛
相反Ergobaby 比較貼身,就算佢郁都無話chok 得咁勁,揹得舒服,無hipseat 咁聚

大宅

請問bb幾大開始用?如果媽咪比較細粒,呢類型啱用嗎?

大宅

引用:請問bb幾大開始用?如果媽咪比較細粒,呢類

原帖由 包包b 於 15-05-13 發表
請問bb幾大開始用?如果媽咪比較細粒,呢類型啱用嗎?
請睇pm msg.thx.

別墅

我都係鍾意ergoBaby 360多啲!咩上身完全唔覺得重(我個女而家23磅)。但係真係稍為比較熱。帶把風扇出街就OK。

別墅

Hipseat真係太左定

首頁

尾頁

跳至