2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

大前提係,我都覺得依家嘅小朋友真係比較聰明,好多人都年紀細細就識呢樣識個樣。
但你哋有無人覺得你個小朋友好似真係比其他同齡小朋友學咩都快一步呢?

我個仔學嘢真係好快,我哋從來無谷佢學嘢,(又未至於叫自學,有畀佢睇youtube, 一齊睇書咁) 不過佢又真係好有興趣學,記性亦好好。

- 佢20個月已經識晒A-Z (順序或唔順序)
- 數字1-50中英文無問題,仲開始有加數概念,如問佢媽咪,爸爸,加埋爺爺嫲嫲有幾多人呀?佢可以答到。
- 中國數字一至十都識啦。
-形狀,顏色中英文已經識好多,仲可以講red circle, blue square咁。
- 識分得大小,長短,高矮,左右, up down。
- 咩都講到,仲問好多問題:咩嚟㗎?邊個買㗎?食咩呀?媽咪煮飯未呀?
- 一日到黑都要睇書,佢未夠一歲已識自己番書仔睇。見到字母或數字識就好開心咁讀出嚟。

唔知有無差唔多嘅情況嘅小朋友係呢度呢?等我哋可以交流下

禁止訪問

回覆:有無人開始覺得小朋友比其他人聰明?

大宅

引用:你仔識的我细仔都識。大仔小時仲叻,歲半識

原帖由 sleepybaby 於 15-05-24 發表
你仔識的我细仔都識。大仔小時仲叻,歲半識十種colors,兩歲可以阅讀英文詞語及短句,識讀識解不用圖片。但大 ...
其實我都會擔心,因為我仔對數字係好著迷,睇書非常留意書頁。去到邊都係睇數字,字母。
你大仔點發現有阿氏保加?

禁止訪問

畀面勳章 陪月勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+sleepybaby+於+15-05-24+發表

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 sleepybaby 於 15-05-24 發表

大宅

引用:Quote:原帖由 Brainwave 於 15-05-25 發表

原帖由 sleepybaby 於 15-05-25 發表
就是太迷英文数字圖形等。興趣窄。眼神接觸弱。但認知一流。到而家五歲。社交較弱,不太喜歡與小朋友玩。但 ...
咁如果我個仔眼神接觸無問題呢?佢都會留意到其他人嘅情緒反應 (面部表情) ,如果我痛或唔開心佢會好在意。亞氏小朋友會咁樣嗎?
但佢daddy都認同佢社交弱,但最近大咗d 有進步,同時我哋留意到佢係鐘意同大過佢嘅小朋友玩。
至於興趣方面,佢鐘意睇書,玩泥膠,串珠珠 (唔知點叫個d玩具), 車車就一時時啦,但唔會玩好耐囉。
你講完我都有d擔心。
我最近睇多咗資料,覺得佢有少少似資優,但又唔係好典型,你講起亞氏,我又覺得中中地,睇嚟都要留意下。

禁止訪問

大宅

引用:好多亞氏都係資優,但資優要6歲才TEST到,

原帖由 sleepybaby 於 15-05-26 發表
好多亞氏都係資優,但資優要6歲才TEST到,我大仔小時也只愛同大過自己的小朋友玩。

我仔也會在意我的感受 ...
明白!你講得好啱。
但如果佢嘅徵狀只係好輕微,我會當佢呢d固執追求完美係性格,反正學校又唔係有特別資源,被標籤咗反而無好處。
咁情問你喺大仔幾多歲時check佢有無亞氏?佢依家生活上有無特別難搞?

禁止訪問

回覆:Brainwave 的帖子

大宅

想生BB熱投

健康院會CHECK到嗎?? 我覺得我囝都有咁的情況... 但佢到現在都係發音差少少, 都唔太肯定係唔係有"阿氏保加"
好好珍惜, 不想錯過你成長

伯爵府

想生BB熱投 BK Milk勳章

你講既野,我囝到呢家都未識哂 你囝囝真係好叻喎!

大宅

引用:你講既野,我囝到呢家都未識哂 你囝囝真係

原帖由 Evilo 於 15-05-30 發表
你講既野,我囝到呢家都未識哂 你囝囝真係好叻喎!
你仔仔幾大?

大宅

引用:Quote:原帖由 Brainwave 於 15-05-25 發表

原帖由 sleepybaby 於 15-05-25 發表
就是太迷英文数字圖形等。興趣窄。眼神接觸弱。但認知一流。到而家五歲。社交較弱,不太喜歡與小朋友玩。但 ...
我想請問,你去邊度做評估呀?

禁止訪問

回覆:Brainwave 的帖子

男爵府

我大女一歳前係快得有d誇張,6個月識由大人床入後波落地(不過我張大人床唔高),10個月識自己著襪,1歲自己著魔術貼鞋,不過而家5歲又冇咩特別叻。

首頁

尾頁

跳至