跳至

首頁

尾頁

男爵府

小女5歲半,今年9月上小一。

別墅

回覆:有冇專注力不足的家長可分享吓

點為之專注力不足?

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

有免费講座,可以去聽聽

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

回覆:朱寶媽媽 的帖子

對住阿囡,真係好灰

大宅

回覆:朱寶媽媽 的帖子

metoo.老師打電話投訴~好煩

大宅

我都有甘既情況。小二班主任吾日日就隔日都電話,日日話我仔日日罰企又無自由,無耐就話用她既所謂專業眼光睇系有嚴重過度活躍症。我吾覺,反而系情緒上及專注上有問題就真,她要我自己私人帶阿仔去檢查及食藥,我問過好多有關呢類既社工及導師都話我仔吾似。我就向所謂既班主任提出甘大間小學應該有支援,所以認為我仔有就叫校方寫信給我轉介排隊睇政府。最後睇左,雖然話活躍症及專注力不足系有關,但已評估左我仔系情緒帶動既專注不足,已安排食藥平穩心情及見社工。我叫醫生寫左證明通知學校情緒有所跟進,現在已再不針對我仔,因為就是老師迫得太急導致我仔受吾住所以做出好多吾會做而做既大動作行為出黎。

大宅

所以樓主媽媽,你系聽到啲咩而唸個小朋友系有呢方面既問題出現。

大宅

回覆:yyii2002hk 的帖子

你好,我想問下小朋友已經開始食藥?有冇明顯改善?舊年一年級有同其中一位我識既老師傾過,佢都係覺得小朋友要食藥先可以鎮定佢地既情緒同專注力,咁岩呢個老師係亞仔今年既班主任,我會再問下老師既意見
而家二年級,功課一開學已經有6,7樣,晚晚做到8點幾跟住食飯,跟本無時間溫習,我都想搵到方法幫下佢

大宅

回覆:paklamryan 的帖子

你好,基本上系好左既,但可能藥份吾多,所以吾會能拖足一日,但食左真系態度改變,脾氣少左,軟化左好多,起碼願意聽。

別墅

引用:我都有甘既情況。小二班主任吾日日就隔日都

原帖由 yyii2002hk 於 15-09-18 發表
我都有甘既情況。小二班主任吾日日就隔日都電話,日日話我仔日日罰企又無自由,無耐就話用她既所謂專業眼光 ...
你個仔讀個間係咩學校?個老師咁既?

大宅

回覆:Carey1205 的帖子

系九龍區叫做所謂區內名校。

別墅

我唔敢俾仔食藥,有小組媽媽話食左藥兩年,個仔一啲都冇高過😰

大宅

回覆:jasonchloema 的帖子

甘影響高我就吾知,只知聽過無精神無冑口就真,我都有擔心過呢個問題,但試完就開頭吾適應系會無咩冑口,但慢慢就回復正常,藥力只系好短暫,以我最低量計,半粒就約4個鐘左右。所以只及短暫令小孩專心放慢冷靜處理。只要習慣到就會變好,我仔只系一至五須要食。

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

路過見到,其實老師未必係針對,佢講出事實希望家長唔好錯過黃金治療期同影響你仔學業,佢應該係好心想你正視,醫生亦出左報告確實係有問題呢。我仔就係2歲前面試n班,面試老師覺得佢有自閉傾向,搵埋校長同我傾,叫我去test,全世界都話我仔唔似,但結果係有徵狀,最後因為我快follow up,得仔一年多內不停出去上堂,排一年去到兼收班。如果唔係有老師提,我地可能錯過左幫佢既時機呢。

別墅

👍🏻👍🏻👍🏻

別墅

有咩症狀?點發現架?

禁止訪問

回覆:Rexlin2001 的帖子

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:路過見到,其實老師未必係針對,佢講出事實

原帖由 christytsui 於 15-10-11 發表
路過見到,其實老師未必係針對,佢講出事實希望家長唔好錯過黃金治療期同影響你仔學業,佢應該係好心想你正 ...
間學校老師校長幾好喎。你只係去面試都咁去關心你小朋友。

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

引用:Quote:原帖由 christytsui 於 15-10-11 發

原帖由 Mrs周 於 16-01-14 發表
間學校老師校長幾好喎。你只係去面試都咁去關心你小朋友。
係救世軍

大宅

畀面勳章

我都想知有咩徵狀同點發現? 我覺得我囡都做事好唔專注

首頁

尾頁

跳至