跳至

首頁

尾頁

大宅

話說我b五個月,今日無端端發燒,平時睇開個醫生又full左,於是乎就求其搵間近屋企既同bb睇!咁最後去左青山公路間盈健!

一入醫生房,劉姓男醫生就好寸咁問『你個b未夠6個月?睇咩?』

之後我話『五個月,睇發燒』
然後醫生話『未夠六個月發燒我唔睇,你搵番兒科睇』

我問佢點解姑娘頭先唔講佢唔睇6個月以下既發燒症,佢話姑娘應該知!之後我再問姑娘點解登記時唔講,姑娘話佢無為意我b發燒{我仔係痴住退熱貼架!}

個醫生真係勁無醫德囉,我想投訴佢,有咩途徑?

禁止訪問

回覆:Monstercouple 的帖子

大宅

回覆:dopey627 的帖子

中年醫生來架

大宅

引用:話說我b五個月,今日無端端發燒,平時睇開

原帖由 Monstercouple 於 15-05-18 發表
話說我b五個月,今日無端端發燒,平時睇開個醫生又full左,於是乎就求其搵間近屋企既同bb睇!咁最後去左青山 ...
基健都唔方好!有個姓鄭既都好黑人憎

禁止訪問

大宅

我之前都係其他醫生試過類似情況, 果時我BB未夠一個月, 但醫生好有禮貌同我解釋叫我去急症室, 如去返出世的醫院就更加好(有出生FILE), 因為太細BB發燒可以好多因素, 跟住我即刻截的士去急症室, 一入去即刻去分流, 二分鐘後就叫名即去見醫生(現場有好多病人等緊), 可見連醫院都對BB發燒好緊張, 之後要住到退燒才可出院。

別墅

回覆:元朗盈健醫生勁無醫德

我覺得醫生有醫得先唔睇你B,6月前發燒可大可小 最好入急症,

|/|egan    發表於 15-5-30 17:18

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

都唔可以話佢冇醫德 因為6個月以下BB發燒真係可大可小 一般要觀察幾小時 沒有一個醫生夠膽接收呢D病 而且BB去急診室一定係一級分流 唔洗等直接有得睇 所以如果BB有事一定係直接去急診室比較穩陣~

男爵府

我50日b就係咁被叫左去醫院急診室,最後入埋院,好彩最後無咩大外。但在院個幾日,做阿媽最辛苦。

別墅

其實,係你好彩,唔使浪費幾百蚊睇啲黃綠醫生,我女歲幾果時又係發燒,睇開個醫生已經關門,先走去俾佢睇,鬼整佢唔識睇亂諗睇,話我女喉嚨發炎所以發燒,開埋啲感冒藥,到第二日我女仲係有燒,去返睇開果間睇,先知係出疹,亂咁黎

大宅

醫生是態度唔係幾好, 但佢冇講錯, 如果唔係, 醫院點解對BB發燒咁重視, 優先.

大宅

我早幾日睇夜診,態度ok, 無乜特別,佢都係講番個事實俾你,返而個姑娘浪費佢你時就真。

複式洋房

樓主,係咪劉x敬?我睇過佢幾次,勁串,又好似唔想睇咁,可能因為我用醫療咭,佢仲要係電腦mon大大隻字打住$120三日藥,好似特登比我睇咁

禁止訪問

引用:樓主,係咪劉x敬?我睇過佢幾次,勁串,又

大宅

其實電腦mon 果幾個大字, 是醫療機構在電腦set左來提醒醫生, in case 用醫療咭果D病人, 我成日睇呢間盈健在新元中, 另一個醫生, 佢都有呢幾個大字, 醫生是 part time 性質, 不是醫生既私人電腦, 唔關醫生事的

大宅

亞b細個都試過,門診醫生唔睇係因為佢地的藥既份量唔適合6個月以下bb用,半夜3更個醫生話好少兒科應診,建議我去醫院急証!
去醫院搞6個鐘都只係話等佢自己退燒,最後只俾左退燒藥,返到屋企都早上8點多

男爵府

回覆:Monstercouple 的帖子

其實bb咁細係應去醫院或健康院!個醫生都唔算好差,因為唔負責任既醫生可以求其開些退燒藥或消炎藥打發你走,仲收係4,5舊水,呢位醫生只係禮貌差左d姐!

[imgsnc1/hs236.snc1/8333_131433388683_692473683_2435667_6391676_n.jpg[/img]

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

好過是但比支退燒藥你個b食呀!

我仔由細個睇開佢嘅,次次都好好

複式洋房

回覆:KAHOI 的帖子

我2個小朋友都係睇開劉醫生,我又覺得劉醫生好好人,仲好有禮貌添,最緊要啲藥同我小朋友夾到

大宅

引用:樓主,係咪劉x敬?我睇過佢幾次,勁串,又

原帖由 mamibabi 於 15-05-26 發表
樓主,係咪劉x敬?我睇過佢幾次,勁串,又好似唔想睇咁,可能因為我用醫療咭,佢仲要係電腦mon大大隻字打住 ...
係佢呀

首頁

尾頁

跳至