夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

C6係個煙隱幾大嘅人,十幾歲開始食,一日要食一包鬆啲
而我係個好憎人食煙嘅人,聞到煙味都反感嘅人,覺得好臭
同C6拍拖亦因為呢個問題有好多矛盾,最後愛情戰勝左,佢亦答應我會控制數量,唔會喺我屋企人面前食! 我結婚前已完完全全明白我唔會改變到佢亦不敢奢望佢會為我介煙定點,但當然心裡面都會希望佢食少一支得一支,曾經佢應承一日以14支為上限,會盡力以此為目標! 但當然做出嚟係另一回事!
結婚4年了,我時不時忍唔住“蛾”佢,因為佢成日好易慢慢愈食愈多,一唔提佢一排就日日食包幾2包,我硬功軟功都用過,每次我話佢都會覺得有愧於我,然後注意幾日。。。2年前生左大女以為佢會為健康為女著想,唔食少都唔好食多落去,點知都係無! 但佢喺屋企就只會喺廚房同廁所食~
呢排C6公司出現問題,令佢心情煩躁又多嘢諗,食唔安瞓唔著,叫我要支持佢! 但我一見佢開始煙不離手,我就好唔開心! 加上我而家又陀緊bb(6月生得),見到咁更加情緒不穩,有啲覺得佢將自己快樂建築喺我嘅痛苦身上,我明白呢個時候食多支煙會令佢輕鬆啲,但我又真係會難過一啲,尋晚,佢半夜一個鐘內可以起身2次食煙,番到入房果陣煙味仲勁嗅,我忍唔住發左佢脾氣,話再係咁食煙落去我一定唔會原諒同支持佢,之后拎埋左一邊喊! 佢知我喊好無奈亦無氹我,我知佢矛盾但我都係。。。
心結解不開,所以喺到呻下

Ps, C6真係除左食煙,樣樣都好好,又顧家

男爵府

回覆:whyivy 的帖子

愛情都無戰勝到,你地雙方都無妥協過…

瑪瑙宮

呻下都好, 好過連呻都無得呻.

大宅

我的育兒心得勳章 DHA勳章

如果佢有心戒,買本「1000萬人都說有效的輕鬆戒菸法」俾佢,我呀叔30年煙鹷,個個都覺得佢唔肺癌都戒唔甩,結果佢睇完呢本書,戒甩左

複式洋房

佢一食烟你咪唔好同佢傾呢D囉,食烟啫,又唔係食白粉,其他嘢好咪得囉,人又點會百份百完美呀,又烟又酒都係咁啦,總之對你同家人好咪得囉,人品又好,又顧家,仲想點,叫佢唔好响你面前食就得啦,怕影響BB呀,小朋友呀,對得你屋企人多都咁自制,算係咁啦。佢要食既時候,小朋友唔鍾意,咪叫小朋友自己行開囉,無理由返到屋企都咁唔自由掛。放鬆D啦,小問題啫。

男爵府

我十幾年前亦因老公食煙問題炒大架,差點離婚。後來覺真的改變唔到佢,唯有改變自己去接受佢,隻眼開隻眼閉。因初結婚時老公為我戒煙。但婚後五年後,可能壓力大又食番。我當時接受唔到,又哦又嘈佢。但或者佢巳沒有那麼緊張我,都唔理我。

瑪瑙宮

如果佢無其他減壓方法, 無煙, 就可能黃/賭/毒/小三, 咪重衰.

子爵府

Nancy20090615 發表於 15-5-21 16:07
如果佢無其他減壓方法, 無煙, 就可能黃/賭/毒/小三, 咪重衰.
同意

Nancy20090615    發表於 15-5-21 16:16

男爵府

whyivy 發表於 15-5-21 15:08
而我係個好憎人食煙嘅人,聞到煙味都反感嘅人,覺得 ...
係,呢d冇計,我地都係咁,我地拍拖時佢話結婚戎,戎左一兩個月,之後食反就話生仔戎,呢家生完都係咁,話食少左,我唔知點為之後小左,有日我記住佢剛買左到第二日我就叫佢拿黎睇,剩一兩支,我話咁叫食小左?又鬧, 就話個bb唔係佢的因為佢話生完就戎,生完都唔戎即呢個bb唔係佢,但都冇計,你鬧完佢咪食小d幾日。
之後一樣,但我要佢出門口食,食完要洗身洗手洗口

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

係啦, 食煙姐, 我覺得好少事WOR,又吾係去賭去滾, 洗乜喊呀。 佢公司有問題先食多2支, 你身為佢老婆應該體諒佢, 你喊同哦佢咪一樣比緊壓力佢, 佢對住你都會吾開心。吾好為左幾支煙就吾原諒同吾支持, 在佢有困難時你仲要講埋呢D說話, 你老公會點諗呢?
我老公都係在廁所食煙, 我大肚時都無叫佢介, 而家個仔十幾歲咪又健健康康。我明白有時件衫真係好大煙味, 咁咪叫佢換衫囉, 總之吾爛賭, 無女人又顧家既, 其他都係小問題。

大宅

引用:C6係個煙隱幾大嘅人,十幾歲開始食,一日要

原帖由 whyivy 於 15-05-21 發表
講真你識佢既時候已經食……你噤憎人食煙……都照結婚……無計……(寄)然你已經改變唔到佢……唯有改變自己思想!

琥珀宮

你嫁佢之前都已知佢係食煙,既然佢改唔到,唯有你改變心態接受啦

侯爵府

既然你以前都可以愛情戰勝到,宜家點解唔得?

公爵府

熱血金章 畀面勳章

戒煙熱線 1833183

別墅

回覆:講“煙”傷感情(長)

其實我明白我唔應該對佢有咩奢求,因為由day 1 我已經知佢係食煙! 但我嬲嘅係點解次次口口聲聲應承左都唔做,真係少少誠意都無! 加上大肚有啲啲情緒影響所以我先喊! 我都有後悔尋晚同佢講話唔原諒佢唔支持佢嘅說話,知道佢都好無奈同難做!伙佢真係好好先生,所以自己心裡面嘅矛盾都令我難受!
我會努力面對同接受

男爵府

我都吾鐘意人食煙 ,一陣煙味好臭,所以我搵個老公吾煙吾酒,點解你吾鐘意人食煙又明知佢煙隱大仲要嫁又要生兩個?
你無錯,佢亦無錯,但有冇諗過解決方法?一係你忍,一係佢戒,一係離婚。
明白你吾鐘意,但佢壓力咁大,係屋企食煙都吾得,佢好慘。

大宅

最可憐係小朋友,二三手煙好易cancer.

伯爵府

引用:如果佢無其他減壓方法, 無煙, 就可能黃/賭/

原帖由 Nancy20090615 於 15-05-21 發表
你講得好啱。食煙姐,完全介哂吾得咪叫佢食小d呀。吾洗為左食煙尼鬧大交呀。

子爵府

回覆:whyivy 的帖子

我只可以講吾好用煙黎逼佢揀
佢已經習慣左,有煩惱食多兩枝都係正常,依段時間你仲哦佢 只會大家感情破裂

大宅

我之前正正po過一個話題
「識佢個陣都係咁架啦」

當時唔少人覺得,你識佢個陣都係咁架啦
點解要改變佢?愛佢唔係應該要包容佢咩?

嗱....遇上你呢個case, 就唔可以因為識佢個陣都係咁, 而唔希望改變佢咯
食煙對自己同身邊的人身體都唔好
你仲有bb添
當然想c6可以戒甩啦

不過男人有時係唔聽話架
所謂唔見棺材唔流淚
佢而家唔肯戒咩
唔緊要
佢食煙個陣 你咪行開咯
到佢身體有事時醫生要佢戒先保住條命仔時
佢自然會去戒
女人哦得佢多 越迫佢戒 佢越唔戒 仲會覺得你煩添

首頁