家庭理財

跳至

首頁

尾頁

洋房

負資產的苦主, 你會怎樣決定?

我層樓現尚欠銀行155萬(蝕到入晒肉), 仲做緊P+0.25%,好想減輕一下負擔, 問銀行要求減息, 但要還28萬 才可以減到P-0.5%, 你地覺得值唔值得做???

大宅

Re: 負資產的苦主, 你會怎樣決定?

Cash is the king. 還$28萬sin 得P-0.5%唔值.

民房

其實你可試下找其他銀行做轉按看看化不化算.因現時正常樓按應可做p-2.6. 你現在層樓市價是多少?
:hammer: Lee :hammer:

複式洋房

近棑樓市升吾少估價也高了好多, 爭取減息應不太難. 而且現在D Bank offer眞的好吸引, 好似在上年我D銀行朋友offer比P-2.7%全期with 0.65%現金回贈. 今年offer重勁, 雖然也是P-2.7%全期但有1.2%現金回贈. 此外也有另一選擇, 頭一年1.18% 定息按揭之後全期P-2.7% Mortgage Plan.
No 負資產 la.

sam / 師爺456

洋房

我地兩年前, 有成功減息的經驗:
當時我地都係欠匯x百幾萬, 不過由於我地供款記錄好, 我地同佢個D理財分析顧問傾, 我諗他們從我地收入, 儲畜存款各方面考慮, 終於成功由P+1.5減到P-0.5, 但就要幫趁佢地買左份目標存款儲畜, 月供HK$1500, 十五年期, 當係儲錢比呀女將來讀書用, 都叫做慳左利息啦。

希望您可以作參考啦

洋房

Jas,

多謝你的分享. 但想請問, 你層樓當時是否負資產? 會否負數超過140%?

洋房

BabyFung 寫道:
Jas,

多謝你的分享. 但想請問, 你層樓當時是否負資產? 會否負數超過140%?

計返匯x肯減息時, 當時真係差唔多負33%, 可能未有-40%, 後來繼逐跌, 就唔止咯 :-(

男爵府

Jas,

Please check PM.

LeBlue

洋房

LeBlue

Please check PM

Jas

男爵府

Jas,

Please check PM.

LeBlue

首頁

尾頁

跳至