懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

奶奶朋友送雞酒比我坐月,話補身,但我一心係餵人奶,咁如果我飲左,亞b咪飲埋一份囉?

請問係咪唔可架?

子爵府

叻叻勳章 畀面勳章 親子達人勳章

回覆:雞酒,坐月,人奶

我餵完奶先飲,之後隔咗2-3個鐘再餵,阿b食奶之後冇野

男爵府

引用:我餵完奶先飲,之後隔咗2-3個鐘再餵,阿b食

原帖由 tszwan123 於 15-06-02 發表
我餵完奶先飲,之後隔咗2-3個鐘再餵,阿b食奶之後冇野
但我想問,幾時先可以飲雞酒?係咪清哂惡露先?

子爵府

引用:Quote:原帖由 tszwan123 於 15-06-02 發表

原帖由 iamsosad 於 15-06-02 發表
但我想問,幾時先可以飲雞酒?係咪清哂惡露先?
我係清晒先飲,大概生完一個月

男爵府

引用:Quote:原帖由+iamsosad+於+15-06-02+發表但

原帖由 tszwan123 於 15-06-02 發表
我係清晒先飲,大概生完一個月
請問咁滿左月先飲雞酒時,亞b幾耐食一次奶呀?中間夠唔夠時間隔開飲左既雞酒?

子爵府

引用:Quote:原帖由 tszwan123 於 15-06-02 發表

原帖由 iamsosad 於 15-06-02 發表
請問咁滿左月先飲雞酒時,亞b幾耐食一次奶呀?中間夠唔夠時間隔開飲左既雞酒?

...
我阿b而家1個月多d, 都仲係2個鐘食一次奶!你第一次可以食少少先,睇下阿b食奶後有冇咩反應

別墅

其實假如你有奶儲起既話,你喂完奶,跟住食雞酒,2個鐘後嗰轉奶唔好要,咁就要用你之前儲落既奶。再下一轉既奶bb就可以食得。呢個就最安心的。咁假如佢係自己煮既,其實啲酒可以落好小好小都得。

男爵府

其實煮既時候,的酒會唔會已經揮發哂?

伯爵府

畀面勳章

引用:其實煮既時候,的酒會唔會已經揮發哂

原帖由 bbcmp 於 15-06-02 發表
其實煮既時候,的酒會唔會已經揮發哂?
期實煮時已經揮發咗好多,但如果好似我咁對酒精反應好大既,咁就要小心

男爵府

Thank you all!

咁我又想問,suppose我岩岩生完,我知會無咁快上奶,但唔補奶粉既話,我一日唔上奶,亞仔咪餓足咁多日囉?

同埋我埋身餵時,點知亞仔食左幾多?

複式洋房

Newborn baby only need to drink very little milk in the first few days, just like Ping-Pong size.
After that, you will start to have milk and must enough for your baby.
If baby finish, he will not suck and sleep or quiet for 1 to 2 hours.

男爵府

YimJoyce 發表於 15-6-3 13:56
Newborn baby only need to drink very little milk in the first few days, just like Ping-Pong size.
Af ...
thanks YimJoyce!!!
In case我連ping-pong size既奶都無咁點算, 我係擔心自己一開始一滴都無o個隻呀....

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我果陣都系同你諗嘅一樣,所以好少飲酒。

複式洋房

回覆 iamsosad 的帖子

You just need to keep relax, have regular meals for yourself and feeding baby when he cry in the first month, it's a great help to increase your breast milk.

I am not only enough milk for my own baby and can support other mummy.

Believe yourself and keep it up!!!

男爵府

YimJoyce 發表於 15-6-5 11:08
回覆 iamsosad 的帖子

You just need to keep relax, have regular meals for yourself and feedin ...
Thank you!!!!

首頁

尾頁

跳至