跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小女今年讀N班

大宅

回覆:robocorn 的帖子

聖雅各有offer?

複式洋房

五月有啦!

複式洋房

親身經驗,我會選擇盈思

大宅

聖雅各好難入,有offer 好叻!
但你一個全日offer 一個am offer 都有唔同wo, 你本身想唔想佢讀全日先?
盈思小班教學,老師都好用心教,但是新校,較搏......
聖雅各就有名氣,不過最近comments麻麻......

複式洋房

Must be witty

複式洋房

回覆 robocorn 的帖子

我囡囡今年係盈思讀緊兩歲班,9月都會繼續升K1學校雖然新,但三位班主任都好有經驗同有愛心,我同我老公都好鍾意間學校

複式洋房

Ruby_mike,可否分享下你既個人經驗呢?

複式洋房

多謝大家給我多點資料...新手媽媽全無經驗,本身是全職媽媽,家有姐姐幫忙,Daddy有時也可帶放學

複式洋房

回覆 robocorn 的帖子

我係fulltime mum,每日會送個女返學同接放學。放學時見到班主任,我見班主任都會同D家長講下佢地係學校上堂情況。不過,開學時班主任有張通告派比我地,都有講如果家長想聯絡班主任,歡迎家長打電話或約見面傾談。我都好少同班主任電話聯絡,有野都會見面講,D同學仔係工人接送,咁就留返D時間比老師打電話比返工既家長啦!

我見我個女每日返學放學都好開心,返到屋企又會唱下英文歌同普通話歌,又會扮老師打開本書彈琴唱歌,仲叫我同老公扮埋一份,我同我老公都覺得好開心架!我好放心比我個女係盈思返學,新學期我繼續升K1,下星期仲有個活動叫成長啟動禮係比我地班家長同個女一齊參加。

老實講,我有去其他學校報名面試,都收到K1offer,但其他學校整體感覺同盈思好唔同。

我地去其他學校面試同參觀既時候,真係感受唔到D老師對小朋友既耐性同愛錫小朋友既表現,in家長,想知家長背景,會問我老公一年會同我地一家人去幾多次旅行?????

對家長既查詢唔想回答,只有學校問,家長答。

複式洋房

我既親身經驗希望幫到樓主啦! 初時我也怕這幼稚園太新,但讀左真的知道選對了,因為我老公說選名氣大的幼稚園是沒用的,最緊要學校教到阿囝自理,獨立,品德才最重要。我阿囝好鍾意老師,經過短短幾個月,阿囝已變得很有禮貌,又守規則,進食及自理有大大的進步,番屋企仲成日學老師說普通話和英文。對上一次我同阿囝去了一間幼稚園in K1,我見其他小朋友in 完都唔識得拍椅子,只有我囝囝這樣做,我真的感到驚訝,老師真的教得好好,因為出面既國際學校是很寬鬆,小朋友沒常規可言。而我都感受到老師好有愛心同耐性。我見到初初番學D小朋友响門口扭計唔入學校,老師會親自出嚟接,而小朋友一俾老師接手,未抱到入課室,大部分已經收晒聲,乖乖做自己要做嘅事。校長出名好人,好多事都親力親為,每日返學放學都見到佢幫忙大少事務,我唸她全部學生嘅名佢都記得。仔仔班的3位老師非常好, 而學校D 校工姨姨都好友善,囝囝回家會說Thank You Auntie,
可見她們對小朋友好好,所以小朋友才會咁上心。

複式洋房

謝謝你們給我的分享,感激! 令我有更大信心呢間學校,更正一樣,我是全職返工媽媽,放工至有時間照顧小朋友 ,平常照顧的是姐姐,公公婆婆,因本人是local香港長大,深深體會到香港教育制度有幾差,我自己好驚我選錯給小朋友..

男爵府

引用:聖雅各好難入,有offer+好叻!+但你一個全日

原帖由 lpylcklp 於 15-06-03 發表
聖雅各好難入,有offer 好叻!
但你一個全日offer 一個am offer 都有唔同wo, 你本身想唔想佢讀全日先?
盈思 ...
囝囝來年k班,想知多點聖雅各,點解咁多人想入,學術強?最近有什麼comments?

大宅

回覆:西寶城聖雅各福群會全日 vs 盈思幼兒園AM

我囡而家讀緊n班,老實講, 我們in左好多學校, 感覺唔同,好多間都收,但我們都冇打算讀,唯獨聖心收左,先決定轉讀聖心, 原因

偉思收全日, 但校舍舊, 整體好昏暗,間學校冇咩生氣

禮賢會收am 每星期只有1堂普通話及英文

淩月仙幼稚園, 教局評, 開心快樂的學校,唔迫,但我覺得過份快樂, 功課少 ,學術弱

聖雅各,方江輝冇去in

盈思,學費係貴, 但英普強, 我囡放學返黎,會同我講普通話及英文交談, 扮老師, 。。。

學校老師有愛心,有責任心, 自理好左

最後, 老公, 家人傾過, 聖心都叫有名氣, 都半龍校, 所以決定k1離開witty

我暑假麵有報witty 暑期班

大宅

回覆:西寶城聖雅各福群會全日 vs 盈思幼兒園AM

另一原因 witty好近, 5分鐘行到, 超方便

男爵府

回覆:wangwanglam 的帖子

但盈思全英文普通話,有時唔識表達,係學校溝通有無影響?

男爵府

回覆:ruby_mike 的帖子

唔止你一個媽媽話寶翠園聖雅各幼稚園差……其實真係想了解下點解?可以分享下嗎?

男爵府

引用:唔止你一個媽媽話寶翠園聖雅各幼稚園差……

原帖由 黑糖豆醬 於 15-06-09 發表
唔止你一個媽媽話寶翠園聖雅各幼稚園差……其實真係想了解下點解?可以分享下嗎?

...
很差嗎?可否講多一點?

大宅

回覆:黑糖豆醬 的帖子

唔會, 小朋友好快習慣

複式洋房

引用:但盈思全英文普通話,有時唔識表達,係學校

原帖由 黑糖豆醬 於 15-06-09 發表
但盈思全英文普通話,有時唔識表達,係學校溝通有無影響?
我囝囝入學前完全對英普零認識,因為由細到大我們都係講廣東話!入左學兩個月都懂得聽老師指示,能理解老師說什麼,雖然唔多識講,但唸詩,歌仔都識番來唱!溝通大致無問題!

首頁

尾頁

跳至