1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

熱血勳章

想分享大家戒片片心得 !!

我仔仔23 個月大, 開始同佢 戒片. 一個月前在家已經唔著片片, 經過多番努力, 已經懂得走去膠痰罐前 we we (小便), 但完全唔出聲 !! 去 pull pull (大便) 時堅持要企起身, 就算已經乖乖坐係痰罐睇書書, 當要 pull pull 時都堅持起身離開痰罐, 結果痾哂pull pull 落地下, 要媽媽同佢 "執屎" !!

想各位爸媽分享戒片心得 !! 及如何幫 bb 成功戒片 !!!

感謝 !!

子爵府

h9907726 發表於 15-6-8 10:13
想分享大家戒片片心得 !!

我仔仔23 個月大, 開始同佢 戒片. 一個月前在家已經唔著片片, 經過多番努力 ...
關於執屎嗰part, 不如唔好用痰罐, 用BB廁板放廁所, 因為離地佢一定唔可以企起身, 你又唔洗執手尾, 一沖就得!
我細囝15個月開始已比佢試用廁板喺大人廁所疴POPO, 咁當然佢唔識講急啦, 但你發現就問佢係咪POPO, 然後入廁所比佢疴, 開頭要陪佢, 慢慢佢就習慣到架啦!

珍珠宮

2024勳章 畀面勳章

直接用廁所得唔得呀...

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

你不如買得意廁所板吸引小朋友坐,可能就唔使執屎。

大宅

回覆:h9907726 的帖子

Bubu我冇心得可分享。因我女歲半前自己會同我地講要屙bubu。反而係屙尿用左2個月時間先介倒日片。 起初介唔同距著片,格一陣問距有冇尿屙。 問到自己都覺口嗅。 但當然距起初都話冇,但結果都係瀨左落地。 但唔好因為怕麻煩要洗底庫同拖地就放棄。要keep住。慢慢就成功左日片喇。 介左日片我又用左好耐介夜片,因為我女訓前飲成8安水。所以難介。 但慢慢又再唔俾甘多水距飲。 距就依2個月就連夜片都介埋喇。

子爵府

回覆:tingandwin 的帖子

我囝22個月,去嗅嗅於18個月時已識講,但去VV敎咗2個星期仲未識,每半個鐘就下下陪佢坐痰罐等VV

[[img align=right]C:\Documents and Settings\Administrator\桌面[/img]

公爵府

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:想請教大家戒片片心得 !!

買書比佢睇

大宅

回覆:Kenise-mama 的帖子

慢慢黎拉。 急唔黎。 日日同距講下。習慣下就會得。努力

首頁

尾頁

跳至