烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

個光波爐用左好多年,用用下忽然壞左.前兩年已經整過一次, 見用左咁多年都係時候換左佢喇, 不過唔知換咩好, 各位有咩提議?

象牙宮

evalopk 發表於 15-6-12 13:49
個光波爐用左好多年,用用下忽然壞左.前兩年已經整過一次, 見用左咁多年都係時候換左佢喇, 不過唔知 ...

我個光波爐, 一年命.
焗爐 定氣炸鍋好呢? 視你煮時慣性做什么多. 多用也真正幫到你.
少用, 買來減輕不了自己工作量.

------------------
我有烤鍋, 明火烤東西. 有其它廚具.. 幫自己省時,省力,省力,省空間.
想購 光波+微波爐, 生活更便利.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

evalopk 發表於 15-6-12 13:49
個光波爐用左好多年,用用下忽然壞左.前兩年已經整過一次, 見用左咁多年都係時候換左佢喇, 不過唔知 ...
我個光波爐都用左幾年,我諗住如果壞左會考慮"惠x浦蒸焗爐",所以近來都有留意果部機,好似好正咁,但fb見都仲有好多問題存在,你點睇?

男爵府

333s 發表於 15-6-12 14:32
我個光波爐, 一年命.
焗爐 定氣炸鍋好呢? 視你煮時慣性做什么多. 多用也真正幫到你.
少用, 買來減輕 ...
氣炸鍋對我來說真係無咩用,因為內籠太細,想焗多少少野都唔得,所以用左幾次已打入冷宮.

象牙宮

kam2007kam 發表於 15-6-13 11:54
氣炸鍋對我來說真係無咩用,因為內籠太細,想焗多少少野都唔得,所以用左幾次已打入冷宮.
...

呎金呎土的香港... 有限的地方.
購物 : 停一停, 想一想. 家是自己的. 家中空間也是閤下的. 自己多想.

氣炸鍋, . 我有其代替物.
焗炉., 我有電燒炉杯形 和 明火焗炉煱. (方便洗)
功能一樣.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珊瑚宮

優質焗炉。 干幾二千個D
玩具萬歲!

侯爵府

焗爐係必備
行到水窮處 坐看雲起時

子爵府

2018復活節勳章

回覆:光波爐壞左,轉用焗爐好定氣炸鍋好呢

睇需要,好似我用來焗麵包及蛋糕較多的,一定選焗爐

首頁