親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

我原定今天6月12日坐hk express 去首爾,機票是在上年10月expedia 買,$1400,在6月初十五十六唔知去唔去,只可比$500改期到12月前而且要比差價,沒考慮。。。到出發個星期決定唔去拎番百幾蚊税,不過當時未取消,到9號政府出紅色警示,我之前在渣X網上買旅保mxig, 即刻打去問但黑色先可claim。。可以免費改期改地點,但仲貴過我買張機票,都係決定取消取回稅算,10號打去expedia 取消,但他覆唔到我可以退幾多,不過都照取消了,唔想心卦卦,到左尋日無意中上網見到mxig 可以特別處理今次情況,紅色警示可以按黑色警示claim, 剛才打去問他們確實可以claim, 仲有$25000限額tim, 即是我可以claim晒機票全數,宜家要去申請同問expedia 取退款証明文件,應該仲要搞一排,不過有得取回全部真係好好彩
大家如果買呢間保險,可以打去問下,考慮取消,無謂比差價

伯爵府

引用:我原定今天6月12日坐hk express 去首爾,機

原帖由 Eva1611 於 15-06-12 發表
我原定今天6月12日坐hk express 去首爾,機票是在上年10月expedia 買,$1400,在6月初十五十六唔知去唔去, ...

大宅

回覆:Eva1611 的帖子

正呀,下次可買呢間

男爵府

BK Milk勳章

回覆 Eva1611 的帖子

謝謝分享!

以後買保險可以買LEE 間

大宅

You are so lucky!

大宅

引用:我原定今天6月12日坐hk+express+去首爾,機

我原定今天6月12日坐hk express 去首爾,機票是在上年10月expedia 買,$1400,在6月初十五十六唔知去唔去, ...
係咪渣*?

大宅

引用:Quote:原帖由+Eva1611+於+15-06-12+發表我

原帖由 sophiachan1982 於 15-06-12 發表
係咪渣*?

子爵府

引用:我原定今天6月12日坐hk express 去首爾,機

保費貴嗎?

子爵府

回覆:分享:韓國自由行,可退全數

子爵府

引用:我原定今天6月12日坐hk+express+去首爾,機

你間咁好,我買蘇黎世

大宅

引用:Quote:原帖由+Eva1611+於+15-06-12+發表我

原帖由 Pinkmoon 於 15-06-13 發表
保費貴嗎?
我買時有discount, $96咋

今次沒得去心情down左,因為plan左行程好耐,而且難得買到平機票,但宜家有得claim都真係lucky

男爵府

你就好啦, 我買藍十字賠一半, 嚟緊去日本都係買你呢間

大宅

引用:回覆+Eva1611+的帖子你就好啦,+我買藍十字

原帖由 redredred 於 15-06-13 發表

你就好啦, 我買藍十字賠一半, 嚟緊去日本都係買你呢間
今次係special case, 條款原本紅色無得claim,所以建議你先看一下條款。。
我未開始申請claim, 所以未知他們處理快唔快,我之後再更新下進展比大家參考一下~

男爵府

謝謝提點

子爵府

引用:Quote:原帖由 Pinkmoon 於 15-06-13 發表保

原帖由 Eva1611 於 15-06-13 發表
我買時有discount, $96咋

今次沒得去心情down左,因為plan左行程好耐,而且難得買到平機票,但宜家有得cla ...
$96.也有得claim, 我買藍十字百幾蚊。唉。

子爵府

引用:Quote:原帖由 Eva1611 於 15-06-12 發表我

原帖由 lai8888 於 15-06-13 發表
你間咁好,我買蘇黎世
蘇,红保半嗎?

子爵府

引用:Quote:原帖由+lai8888+於+15-06-13+發表你

蘇,红保半嗎?
加左額外旅遊警示保所以有呀

子爵府

Bluecross 仲要求係出發前七天内曾向airline 取消的証明才計算,當然仲要係仲有紅色前下去取消,好像你no show,事后. 係無得賠。

子爵府

引用:Quote:原帖由 Eva1611 於 15-06-12 發表我

Bluecross 仲要求係出發前七天内曾向airline 取消的証明才計算,當然仲要係仲有紅色前下去取消,好像你no s ...
出發7日前向airline cancel先有?應該出發7日前仲係紅警就有得貼, cancel 機票酒店就唔駛出發7日前。

子爵府

引用:Quote:原帖由 Pinkmoon 於 15-06-13 發表Bl

原帖由 nc2000 於 15-06-13 發表
出發7日前向airline cancel先有?應該出發7日前仲係紅警就有得貼, cancel 機票酒店就唔駛出發7日前。

...
她是这样教我

首頁

尾頁

跳至