自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家可唔可以幫我諗諗, 我係細公司做緊, 公司做投資買賣, 閒時做下老闆私人野, 得老闆同佢個仔, 佢地3,4點就閃, 有時都唔返, 做晒野就好得閒, 得自己一個, 上網訓教煲劇都冇人理, 返5日, 人工1.1k, 7日大假, 有雙糧~我朋友叫我去見佢間公司shiseido, 做會計文員, acc dept 16個人, 人工1.1k, 有雙糧同花紅, 12日大假, 有得拎公司野用下, 返5日, 某d時候要ot, 但人多就人事複雜, 同應該會多野做d, 我未覆佢做唔做, 我應該簡大公司定細公司好~
我將軍澳白田2邊住下,因為有個1歲半囝囝要2邊走!
依家份工返荔枝角,shiseido返九龍灣。

大宅

回覆:轉唔轉工好!

求下大家比意見我

禁止訪問

子爵府

梗係轉!喺大公司做一年,好過喺細公司做十年!之後搵工都易d!

大宅

引用:benefit無咩大改人工一樣唔會轉

原帖由 yukitsoi 於 15-06-13 發表
benefit無咩大改

人工一樣
人工係一樣,但多左d福利,同過試用期有人工加囉,我依家呢度應該唔會有人工加!

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 yukitsoi 於 15-06-13 發表be

大宅

引用:Quote:原帖由 vickiling 於 15-06-13 發表

原帖由 yukitsoi 於 15-06-13 發表
有幾多人工加? 你有小朋友,仲係事業博殺期嗎? 要ot又無咁free
唔知加幾多,但一定好過我呢度冇人工加,其實我但求安安穩穩做得耐就算,有個小朋友緊係唔想ot啦!

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 yukitsoi 於 15-06-13 發表有

男爵府

開心吸收勳章

係我唔會轉,而家份工悠悠閒閒唔困身又free幾好!我諗樓主唔係想主要揾$因呢兩份工都唔係!

伯爵府

引用:大家可唔可以幫我諗諗, 我係細公司做緊, 公

原帖由 vickiling 於 15-06-13 發表
大家可唔可以幫我諗諗, 我係細公司做緊, 公司做投資買賣, 閒時做下老闆私人野, 得老闆同佢個仔, 佢地3,4點 ...
如果你認為自己事業心重!
返新工。

如果你傾向相夫教子,又想和阿仔有較緊密接觸,可以較多方面睇著阿仔成長!
唔好轉工,有咁耐做咁耐!

俾著我,一定維持現狀!
日後仔讀書,你可以利用空閒時間,幫阿仔跟下專題報告,找下網上工作紙等等。

盡量運用現時手上可動用資源,Back up 屋企和阿仔學業!

jpangel    發表於 15-6-13 12:23
Rilakcc    發表於 15-6-13 10:07
AhKaAhKa    發表於 15-6-13 08:01
Bicanna    發表於 15-6-13 07:03
99dogdog    發表於 15-6-13 04:11
jose    發表於 15-6-13 03:24

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我自己傾過唔轉,同埋做生不如做熟

水晶宮

大公司話OT就OT分分鐘成個部門大家一齊留堂;如果大前提係照顧小朋友根本唔應該搏,反正人工福利差不多!冇小朋友,我會揀搏!

公爵府

我支持留低,寧願用錢買時間,始終有家庭

大宅

第二間係咪大x行?!如係係好忙好多ot。

男爵府

視乎你要free定吾free

工作壓力大公司一定大d

視乎你想吾想工作有爬升機會,有冇野心,還是是旦打份工

伯爵府

回覆:vickiling 的帖子

但人事相對複雜..每個人性格唔同,樓主你ok 嗎?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 vickiling 於 15-06-13 發表

原帖由 db7mu23 於 15-06-13 發表
如果你認為自己事業心重!
返新工。

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

侯爵府

吾轉不過利用番工甘free自由上往拿下福利,,,自己上網讀書,做阿仔功課,搞下網上買賣,,我自己都好想甘,不過我份要撲來撲去,周圍行,,有時想上網seach阿b d野都吾得,放工又夜,阿b d野又交吾到,d學校都要d要求,好煩啊

侯爵府

回覆:vickiling 的帖子

支持唔轉,唔中意人事人複雜

珍珠宮

唔轉會比較好d。大公司始終人事一定會複雜好多,工作量和壓力又多d…又要O T。回家後又要照顧屋企和小朋友,真係會好辛苦架。

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

首頁

尾頁

跳至