婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

angelfan07 發表於 23-1-1 17:06
聽講好似話臨床研究時間短,沒有服食太多年好多年嘅數據。(但我有睇討論區,都有人服食多年嘅分享)
其實 ...

兩者唔同啦,之前BBK見有文章都提過個分別
口服藥物包括避孕藥及新一代黃體素,後者屬朱古力瘤專治藥,於日本廣泛使用,當地病人一般服用5年以上至更年期,從而預防復發及減低重復手術的機會。相比下,口服藥屬低劑量,所以數天內可排出體外。婦產科專科王嬿茵醫生解釋,新一代黃體素主要針對子宮內膜組織發揮作用,可抗炎及縮減病變。所以,那位女文員病人服藥3年以上,沒有進一步復發之餘,病變減少了而令朱古力瘤也縮細了接近五成,暫仍不需要手術。
https://www.baby-kingdom.com/%E5%81%A5%E5%BA%B7/%E6%9C%B1%E5%8F%A4%E5%8A%9B%E7%98%A4%E4%B8%89%E5%BA%A6%E5%86%8D%E7%8F%BE28%E6%AD%B2%E5%A5%B3%E8%A1%93%E5%BE%8C%E5%8F%AA%E7%94%A8%E8%97%A5%E5%8D%8A%E5%B9%B4%E8%87%B4%E5%BE%A9%E7%99%BC-351468

複式洋房

angelfan07 發表於 23-1-30 20:42
我婦科醫生都講有病人食得好(無痛)都有長期食;台灣fb討論區都有人分享已食多年
當然任何藥物都有副作用 ...
咁又係, 食感冒藥都話有副作用, 唔通有唔舒服都唔食咩
不過依家d藥都無咩副作用,仲要好多人都食過好多年
你話如果好似事後丸個d 有明顯副作用醫生一定會主動提既

複式洋房

angelfan07 發表於 23-2-5 22:14
多年前我食單一性避孕丸耐咗又係無m(適應期要一年)真係好爽!爽足咁多年!!(無痛)不過食咗9年停咗無耐 ...
以前爬文都見人提過更年期會亂D,
有人本身食緊無事,但到更年期先有唔同情況,要睇醫生觀察住
可能到更年期D野一亂, 所有野都要重新適應啦

複式洋房

angelfan07 發表於 23-4-11 20:51
自從食咗visanne,我已經有半年無食呢類非類固醇消炎止痛藥。
類固醇真係唔好多食, 一來對身體唔好, 二來長食好易食純左, 三來係治標唔治本,性質同visanne唔同

複式洋房

dlampabka 發表於 23-7-3 08:59
你最近適應咗個環末?有加visanne?
一般好少聽人係用曬兩樣, 好似通常試左一樣睇情況

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊