婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

I_O_U_baby 發表於 15-8-6 12:26
入五都快停經啦,你仲帶環既? 不過我見佢張傳單話有D 人更年期帶舒緩症狀喎.

我未兩多月呀, 上月24日先帶, ...
因為實在太痛喇!無計可施!吓!對更年期有舒緩症狀,我唔覺呀!
好熱呀!

複式洋房

kling84321 發表於 15-8-5 18:27
我都一直有M痛問題,呢個月先正式睇中e調理希望有改善吾使再俾黎一次M痛哭一次拉

...
我開始時睇中醫係得o架,但之後可能越黎越嚴重,所以先決定帶。

複式洋房

I_O_U_baby 發表於 15-8-6 12:26
入五都快停經啦,你仲帶環既? 不過我見佢張傳單話有D 人更年期帶舒緩症狀喎.

我未兩多月呀, 上月24日先帶, ...
我7月15日帶,仲以為妳帶先過我添

複式洋房

I_O_U_baby 發表於 15-8-6 20:22
回覆 I_O_U_baby 的帖子
Thanks

複式洋房

june1255 發表於 15-8-14 12:56
我都上過藥環,因為子宮內膜異位症,痛經厲害,其實我上環之前經量正常,上左之後基本用護墊得了,但就要多 ...
咁好!嚮邊度可以買到?貴嗎?

複式洋房

I_O_U_baby 發表於 15-8-20 14:40
唔會久不久出血呀.
上個月係先流啡, 流下以為就完,但停左1日又會有返咁.
跟住先流血, 果時就開始有M痛,痛左 ...
我都係時侯要updated吓先!7月15日帶環,8月13日停咗,無流紅喇;8月19日又有小小啡,但今日又無,暫時無咩唔舒服。
唔知仲會唔會黎m。

複式洋房

I_O_U_baby 發表於 15-9-7 09:49
帶左成年都仲流咁耐
我不嬲血量唔多,我成日覺得自己好快會無M 架...
我都黎咗第二次, 只有小小痛, 量唔多, 但8月27日開始, 到而家兩個星期都未完。

複式洋房

小韋寶 發表於 15-9-10 21:34
想問下你呢,你係量多戴定M痛帶? 咁你兩星期未清其實量又幾多? 我係量多所以好關心個量多寡問題。:thinkin ...

我係量多(要食止血丸)和勁痛(要食到嗎啡級數的止痛藥), 唔想咁折磨,所以選擇帶環, 開始時都好抗拒, 但無其他更好方法, 又唔想食避孕藥. 今日轉回正常分泌, 即係要兩星期才先完成一個經期, 不過量已經唔多, 用護墊已可以,希望下個月或者漸漸改善喇!
大家努力!

複式洋房

I_O_U_baby 發表於 15-9-15 12:05
我今次無痛同只黎左7日,量已經比頭兩次少.
只要唔痛, 量又少, 比以前舒服好多喇. 到目前為止仲係好愛呢個環 ...
感覺擺d嘢入去, 好似唔係幾好囉! 不過, 最近兩次又唔痛又唔多, 感覺又真係唔錯。不過,醫生都有講過,若量多一定要食止血丸,如果唔係就會沖咗出o黎。
最近發現d分泌好似有d藥粉o既成份,黃黃地色,無異味,下個月覆診問下醫生先。

複式洋房

I_O_U_baby 發表於 15-10-14 14:40
今日第10日, 未係完全乾淨, 但係可以唔用M巾都OK,不過我有用最薄果D.

因為好少, 上星期已不停食薑茶, 四物 ...
上o黎update下先。
9月28日 m come,今日14日先正常,今日覆診,醫生話頭半年係會唔穩定,經期日子會拖長,但慢慢會改善喎。
而家 m come 好好多喇!最起碼唔痛、量唔多,唔駛每次都痛餐死,嚇死人。

複式洋房

I_O_U_baby 發表於 16-1-6 10:06
黎完第七次, 無用過M巾了
好耐無上黎,都要UPDATED下;上年7月15日帶咗,剛好一年,一直都好平隱,無痛、經量算少,用護墊就OK,但都未係妳所講黎三日就KO,每次我都要差不多十天先完呀!其中淨係試過一個月無黎,仲鬼咁開心,以為終於攪掂,點知下個月又黎,仲要隔兩個星期再嚟,好似望鄉咁、望極都未見家鄉!仲要一年重咗六磅,要減磅添!
上星期覆診,醫生話一切正常,不過要小心體重,唔準再增磅!

Anyway, 努力,祝大家一切安好!

複式洋房

帶環,我係唔好彩的一個,115日覆完診,婦科醫生說沒大礙,總算放心,怎知,當晚開始來M,一直至1128日晚,突如其來,流大量血,1129日即去見醫生,唉!原來隻環差不多沖了出來,醫生嘗試將隻環推入,但失敗,因我本身子宮後屈很嚴重,醫生最終要拆隻環出來;之後的日子,簡直又是惡夢開始,每天止血丸、補血丸,晚上避孕丸,但始終效果不太,有時都會流量好多,血塊好多。昨天1220日,食完一包避孕丸,需要覆診,醫生見食避孕丸都控制不住,建議換了另一隻新藥,但要1227日才開始食,到1月初再打給醫生報告情況,若仍控制不住,醫生說可能要入院刮宮。因為現在未能食新的避孕丸,所以D經量HER HER聲,真是好恐怖,感覺好似連醫生都無辦法,個人情緒好DOWN!人都癲!

複式洋房

回覆 mandy952 的帖子

我試食了兩種,都仍未控制好情況,醫生話可能要再轉另一種避孕藥。
但始終怕有後遺症,總是膽戰心驚。

複式洋房

回覆 mandy952 的帖子

上個月食"美意避",今個月食"樂必靈",食住藥都係有啡免流出,食完21粒,嘩,直頭又HER HER聲,要食止血藥,好恐佈。

複式洋房

mandy952 發表於 17-1-13 16:01
我食政府嗰隻,ok喎,仲好過打避孕針

即係邊隻呀?

複式洋房

gobears 發表於 17-1-13 19:05
啱啱search過,呢隻唔係正廠野,建議食返萬寧屈臣氏有得賣既牌子,有保証d
...
le 兩隻都係婦科醫生開俾我食架,唔係自己出去配架

複式洋房

早兒媽媽 發表於 17-1-13 21:25
"美意避"我食咗5個月,經血量由血崩減至正常,但經痛漸漸由2天加至5天,痛到精神衰弱。3個月前改食"舒怡惠 ...
我食美意避有肚漲和頭痛,而樂必靈就只有肚漲,兩隻對我都無效,唔知下次有轉邊隻,苦惱中.....

複式洋房

上個月25號入醫院刮宮,順便在醫院帶番隻環,因為食了兩隻避孕藥都止唔到血,照個子宮又見到有塊長形的東西,咪快快趣入醫院KO佢,同上番隻環囉!帶咗十日後,已沒有出血,現在叫做穩定,今個月尾覆診。
希望唔好似上次一樣!

複式洋房

回覆 芬妮魚 的帖子

我嚮浸會醫院做,刮宮連帶子宮頸環,總共$21K,保險賠償仍未知道賠多小,估計下周可以知道。

複式洋房

芬妮魚 發表於 17-3-10 14:48
多謝回覆~我將會都會起浸會做,都係刮宮連帶藥性子宮環,我會全身麻醉同住一晚,姑娘初步計比我睇,總數大概接 ...
吓!唔係呱!佢地係基於咩原因唔賠先,我都好想知道!呢種症狀,真係要當事人先知痛苦,如果唔包隻環,我都覺得合理,但如果成個症都唔包,又真係有D過份。
不過,都要聽下佢地個原因,睇下合唔含理囉!如果唔係我咁貴買份保險有咩用呀?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊