婦女醫護

跳至

首頁
12345...28

尾頁

男爵府

瑪利2006 發表於 15-7-2 14:22
我已經減少了M痛,
我上次去婦科覆診時,
抱怨问E生点解仲系拖住條尾?
減少M痛已經有得著啦.
我一聽到原來有野可以令我唔再M痛真係開心到死.
我M痛唔係下腹痛咁簡單,係連肛門位成個都痛, 好似成日好急C咁.
坐都要就住就住,醫生話可以有黏連整到D腸,
所以子宮收縮時就會扯住痛.

我見D人唔一定會無晒M, 有D 會一年後或2,3年都有M,
不過只係好少量, 醫生話通常1年先會少到唔覺.
你都就近更年期, 仲快啦, 挨埋就唔駛再受折磨喇!
相反,做手術就傷好多, 又有傷口.

複式洋房

回覆:唔想再M痛,決定帶藥性子宮環

我都有腺肌瘤十年 本來醫生話生完就會好番 點知生完都咁痛 我啱啱打咗避孕針 醫生話會改善 佢話我個case帶環冇用 希望避孕針可以幫到我 因我先30+歲 有排都未更年期

男爵府

LuvMyTwins 發表於 15-7-2 15:50
我都有腺肌瘤十年 本來醫生話生完就會好番 點知生完都咁痛 我啱啱打咗避孕針 醫生話會改善 佢話我個case帶 ...
好似唔係人人帶得. 不過之前我睇個婦科都係叫我打針或食避孕藥,
我諗住試食藥,但副作用好厲害我食唔到,
去左睇中醫, 不過都係越來越痛,

後來睇第二個婦科,就叫我試帶環.

打針好似都係打打下會無M黎,咁就唔痛.
但好似唔可以打好耐, 1年要停下.

複式洋房

回覆:I_O_U_baby 的帖子

咁停打會唔會又痛過咖?

男爵府

LuvMyTwins 發表於 15-7-2 19:44
咁停打會唔會又痛過咖?
總之有M 黎就會痛, 不過醫生話打針都會打打下無M,
或者無M 就會舒緩下,好似我生完BB 頭幾年黎M 係一D都無痛.
黎左幾年先越來越痛.
我個婦科話用環係副作用最少, 最啱我呢D唔想生又唔想再有M既人.
我睇仁安果女醫生,佢有分科診所唔知近唔近你, 你可以試下問佢.

男爵府

前日流啡,有D谷M FEEL, 第20日就黎M.
不過只流左2日啡,今日又停了, 兩日用護墊就得.
唔知算唔算黎左M?
醫生話呢兩、三個月都係會咁,斷斷續續黎下停下.
不過無之前M痛到次次要食藥已經好好多喇.

男爵府

以為黎完, 頭先又有少少啡,好彩有用護墊,
睇黎呢兩個月都係咁

複式洋房

在都有這個病,由2010年開始,困擾至今五年了,越來越嚴重,每次來經又痾又嘔又暈又漂汗,初時食止痛藥就可以止痛,去年要食嗎啡藥才能減痛,而家要食人地骨痛的止痛藥,都只是勉強止得到痛,好似和它搏鬥一樣;醫生話可試帶子宮頸環,但自己始終心大心細,有睇中醫,可以幫助減輕經量囉!可能已很嚴重,但痛楚仍未減少。

看完以上各位的討論,,都想試下,真係有苦自己知!

男爵府

林伊伊 發表於 15-7-10 10:56
在都有這個病,由2010年開始,困擾至今五年了,越來越嚴重,每次來經又痾又嘔又暈又漂汗,初時食止痛藥就可 ...
哇,你都好忍得喎, 我忍5個月已經想盡辦法要解決佢.
我帶左廿幾日, SO FAR 無再M 痛到要食藥喇,
只係有時肚脹脹地好似谷M咁, 有時就胸有少少脹痛,
但之前肛門勁痛同成日好急既感覺無左.

今次M期20日就黎, 少少血有下停下維持左4-5日,
通常係大便後抹先有血, 護墊係乾淨.
呢兩日大便後都乾淨,唔知算唔算黎完. 下次唔知幾時再黎,
因醫生話會黎下停下又黎,有時黎成半個月都唔定.
我帶左第一次黎都得咁少M, 我估我係好快會無M 黎, 期待中

你如果無諗住生就快D 試啦, 個個月咁痛都唔係辦法,醫生話只會越來越痛.
幾時挨到更年期 我諗都唔駛諗就即帶, 真係多痛一個月都唔想.

大宅

I_O_U_baby 發表於 15-7-10 14:22
哇,你都好忍得喎, 我忍5個月已經想盡辦法要解決佢.
我帶左廿幾日, SO FAR 無再M 痛到要食藥喇,
只係有時肚 ...
真係多謝你開呢個POST,我都想戴呢種環,想問你醫生收幾錢? 戴既時間係咪只係好似做抹片咁少少刮刮哋咁? 我血量好多,所以想試。

男爵府

小韋寶 發表於 15-7-10 17:13
真係多謝你開呢個POST,我都想戴呢種環,想問你醫生收幾錢? 戴既時間係咪只係好似做抹片咁少少刮刮哋咁? 我 ...

我係仁安分科診所帶, 第一次見醫生連止痛藥$9XX
帶環$4880. 如你有住院醫療應該CLAIM 到, 佢當門診小手術.
我都入左FORM, 未批.

帶環好快, 真係好似平時婦科檢查咁,
係少少好似有針細細力拮幾下, 好快就搞掂.
帶完坐一陣就行得走得.

大宅

I_O_U_baby 發表於 15-7-10 18:30
我係仁安分科診所帶, 第一次見醫生連止痛藥$9XX
帶環$4880. 如你有住院醫療應該CLAIM 到, 佢當門診小手術. ...
多謝分享! 可唔可以定期上嚟更新一下用後感,我都打算會戴環,但未約好醫生同評估,所以要想聽多啲意見到收集資料。多謝晒!

男爵府

OK 呀,我KEEP 住UPDATE 大家.

呢幾日發炎, 可能因斷斷續續要用護墊又熱,
塞緊藥. 今次睇普通醫生, 佢話因為帶左環,
可能會改變左陰道環境, 同埋咁熱成日要用護墊焗住都有影響.

佢話呢隻有藥性M 會少, 遲D無乜M 黎應該會好D,
要比身體去適應.
不過如果之後都成日發炎有D人就會除返出黎.
呢兩日M 又有紅色, 用護墊滲左少少出黎.
上次7號黎啡,斷斷續續已黎左一星期了.

男爵府

不過真係好奇怪, 帶左之後,
無M痛過, 今日仲要流返血都唔知,
攪到我只用護墊, 整到條底底.

複式洋房

真係好多謝大家在le度分享!

昨日去了醫生度再做檢查,睇下可唔可以帶環,檢查時醫生發現我的子宮後屈,做檢查時已痛到半死,醫生說帶環好有難度,可能帶唔到,帶到就最好啦!帶唔到嘥咗三仟大元,仲要痛多次,因為要搵啱位入,醫生話我要有心理準備,會好痛和未必帶到。

如果帶唔到,就真係要食避孕丸,唉,我又好怕有副作用。

女人真係好鬼慘!

男爵府

林伊伊 發表於 15-7-14 15:41
真係好多謝大家在le度分享!

昨日去了醫生度再做檢查,睇下可唔可以帶環,檢查時醫生發現我的子宮後屈,做 ...
唉,咁真係又煩多樣. 你醫生收3千好抵喎,我係仁安做4800.

我宜家發炎都係未知係咪適合帶,
不過醫生話遲D適應左又無M應該唔會成日發炎既.
呢兩日有血,不過都係用護墊OK, 好彩量少可以用護墊,
唔係用M巾仲焗發炎好難好.

複式洋房

回覆:I_O_U_baby 的帖子

今日終於搏鬥咗20分鐘帶上,又驚又痛,而家有小小唔舒服,“銀住銀住”希望快D習慣。咁而家妳發炎,要點處理呀?

男爵府

林伊伊 發表於 15-7-15 17:03
今日終於搏鬥咗20分鐘帶上,又驚又痛,而家有小小唔舒服,“銀住銀住”希望快D習慣。咁而家妳發炎,要點處 ...
咁快攪掂,以為你仲諗緊帶唔帶添.
帶到都好啦, 有新希望... 大家一齊向無M既日子進發

我宜家塞左5日藥, 好返好多但有時又好似少少痕咁,
都諗緊駛唔駛睇多次.
因KEEP 住仲有少少血, 所以一定要用護墊. 驚焗焗下又番發.
今日無拉拉又谷谷地M 咁, 肚好脹唔多舒服, 但都頂得住唔駛食藥.

男爵府

琴晚肚勁脹, 作M 痛, 好彩都無以前咁痛,
不過好攰,一早就訓.
今朝都有D痛同唔舒服.
M 繼續鮮紅, 但好少, 用護墊OK.

大宅

林伊伊 發表於 15-7-15 17:03
今日終於搏鬥咗20分鐘帶上,又驚又痛,而家有小小唔舒服,“銀住銀住”希望快D習慣。咁而家妳發炎,要點處 ...
想問點解要搏鬥20分鐘? 好痛嗎? 你個醫生收幾錢? 佢好人嗎?

首頁
12345...28

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊