婦女醫護

跳至

首頁
23456...28

尾頁

男爵府

林伊伊 發表於 15-7-20 11:20
無開抗生素,只有止痛藥咋,嚇餐死,今個月m都未come叨添。祝大家穩步發展!
...
咁唔OK 喎, 有舊野放入去一定要食抗生素消炎架,
話晒係外來野嘛.

今日好似少左M, 不過好難講,之前都係以為就完,
點知過兩日又有返... 不過無晒谷M FEEL, 肚無咁帳喇

複式洋房

引用:Quote:林伊伊 發表於 15-7-20 11:20 無開抗

原帖由 I_O_U_baby 於 15-07-20 發表
咁唔OK 喎, 有舊野放入去一定要食抗生素消炎架,
話晒係外來野嘛.
早知,問咗妳先喇!唔問醫生,連止痛都唔俾呀!

男爵府

回覆:唔想再M痛,決定帶藥性子宮環

我上年係政府上環, 係醫生建議, 安完無藥食。 我果時係照宮腔鏡抽組織, 順便安環。 唔痛無感覺。 安完之後, 我覺得身體有排斥, 因為成個人好興, 咀唇好興,, 好似食左好多熱氣野咁樣, 一直持續3個月, 血就成日少量。

跟住排左期照腸鏡, 係經期時候大便有血, 醫生話可能內膜異位去左腸要照下, 結果照完腸過左幾星期個環就跌左落黎。 好奇怪口唇無再興, 不過啲hormone就亂左, 爆暗瘡直到而家。

其實我一直睇中醫, 之前有你地問題, 食下好啲食下又好啲。 而家係頭2日勁多, 痛就一日未係好痛, 不過就唔係好斷尾。 有時好矛盾, 又想快啲停經, 但又怕老。

大宅

sambb 發表於 15-7-20 23:37
我上年係政府上環, 係醫生建議, 安完無藥食。 我果時係照宮腔鏡抽組織, 順便安環。 唔痛無感覺。 安完之 ...

你好! 想問喺政府邊度可以有得上環? 幾錢呀?

咁你宜家即係宜家己經無再戴環嗎?

男爵府

sambb 發表於 15-7-20 23:37
我上年係政府上環, 係醫生建議, 安完無藥食。 我果時係照宮腔鏡抽組織, 順便安環。 唔痛無感覺。 安完之 ...
帶環真係唔係人人適合, 所以都好驚自己戴唔到,
又要忍受M 痛.....
我醫生話跌出黎機會唔高, 但總有人咁會中.
不過呢隻環M量唔多, 應該少D機會跌出黎,
我開刀只生一個,所以子宮頸應該唔大, 跌機會唔高啩

男爵府

引用:Quote:sambb 發表於 15-7-20 23:37 我上年

原帖由 小韋寶 於 15-07-21 發表
你好! 想問喺政府邊度可以有得上環? 幾錢呀?

咁你宜家即係宜家己經無再戴環嗎?
我果時睇私家 佢幫我寫信轉介政府。 要排期前後有一年。 因病既原因, 醫生話唔駛另外收費。 即係日間診所收100蚊。

我聽講家計會都有得做, 價錢就唔清楚。

男爵府

引用:Quote:sambb 發表於 15-7-20 23:37 我上年

原帖由 I_O_U_baby 於 15-07-21 發表
帶環真係唔係人人適合, 所以都好驚自己戴唔到,
又要忍受M 痛.....
我醫生話跌出黎機會唔高, 但總有人咁會中 ...
我都唔知咩原因, 跌到沖涼果時摸到, 又唔夠膽自己攞番出來, 嗱嗱聲約私家拎番出來。

應該半年就穩定, 祝福你。 我覺得經歷血崩和十級經痛, 放個環入去幾痛都係小事。

男爵府

sambb 發表於 15-7-21 10:41
我都唔知咩原因, 跌到沖涼果時摸到, 又唔夠膽自己攞番出來, 嗱嗱聲約私家拎番出來。

應該半年就穩定, 祝 ...
血崩和十級經痛-->
我都係好驚經痛, 雖然我一定只係2-3級,
但經痛呢種感覺真係好難頂, 唔知想點咁, 剩係可以訓床.
希望你中醫夾到,唔駛再比經痛困擾

複式洋房

I_O_U_baby 發表於 15-7-21 12:31
血崩和十級經痛-->
我都係好驚經痛, 雖然我一定只係2-3級,
但經痛呢種感覺真係好難頂, 唔知想點 ...
差不多帶咗十天(15號帶),暫時無咩特別反應,因為不停有血(唔多),都唔知係唔係經期,原全無之前來經期的死痛感覺,但醫生又講藥力唔會咁快發揮,仲吩咐若經量多,一定要食止血丸,如果唔係就有機會沖咗個環出黎。
因每日都有血,所以又要食補血丸,鐵丸。 好似藥煲咁,日日食藥丸渡日子。

大宅

回覆:唔想再M痛,決定帶藥性子宮環

我21/7在浸會帶,順便做埋子宮手術,
醫生有開抗生素食三天療程,但我22/7開始肚痾,痾到今天得兩次,之前每日都痾六七次,真係冇命,我每日都有同醫生跟進,醫生話抗生素有輕瀉作用,冇諗到我咁受隻藥,不過我已經食晒個 療程,但之前痾到連痔瘡都出埋,真覺得麻煩,醫生亦好好叫我去攞痔瘡藥,但這幾天不段都有小量血同覺得陰唇有點痕,好難頂,個肚又小小谷,等明天再打去醫生到睇下點!

伯爵府

2018復活節勳章

wendy_ip88 發表於 15-7-26 16:18
我21/7在浸會帶,順便做埋子宮手術,
醫生有開抗生素食三天療程,但我22/7開始肚痾,痾到今天得兩次,之前 ...
我22/7在私家帶,到而家日日都有血滲出同肚痛,唔知e d日子仲要挨幾耐,我係嚴重m痛所以要帶藥性環

大宅

引用:Quote:wendy_ip88 發表於 15-7-26 16:18 我

原帖由 shine1981 於 15-07-28 發表
我22/7在私家帶,到而家日日都有血滲出同肚痛,唔知e d日子仲要挨幾耐,我係嚴重m痛所以要帶藥性環 ...
真係好辛苦都唔知捱到幾時,我係M量多所以帶藥性子官帶,
醫生話有D人要兩三星期適應,
又D就個幾兩個
唉!總知希望我去旅行前搞掂啦!

伯爵府

2018復活節勳章

wendy_la p88 發表於 15-7-28 0……5:46
真係好辛苦都唔知捱到幾時,我係M量多所以帶藥性子官帶,
醫生話有D人要兩三星期適應,
又D就個幾兩個:tooc ...
希望快d見效la,我e幾時間中仲有肚痛,一痛就流血,唉~~

複式洋房

shine1981 發表於 15-7-29 00:47
希望快d見效la,我e幾時間中仲有肚痛,一痛就流血,唉~~
由上星期五開始滲多咗血, 唔知係咪經期呢? 經期又滲血, 唔係經期又滲血, 已經係貧血, 都唔知要滲到幾時
大熱天時, 又真係幾惡頂。不過, 無咗十級經痛和血崩感覺, 都算好喇!
忍, 忍

大宅

林伊伊 發表於 15-7-30 10:06
由上星期五開始滲多咗血, 唔知係咪經期呢? 經期又滲血, 唔係經期又滲血, 已經係貧血, 都唔知要滲到幾時 ...
多咗既量即係有幾多? 要用夜用墊嗎?

複式洋房

小韋寶 發表於 15-7-30 10:16
多咗既量即係有幾多? 要用夜用墊嗎?
又唔駛,用護墊都可以,不過就差不多日間要換三至四次囉!相比以前,日間要用夜用的,要換二至三次o架!

大宅

林伊伊 發表於 15-7-30 14:07
又唔駛,用護墊都可以,不過就差不多日間要換三至四次囉!相比以前,日間要用夜用的,要換二至三次o架!
...
如果咁既量認多一陣都仲可以接受。不過都希望你快啲可以淨咗唔洗鴨片。

大宅

畀面勳章

回覆 I_O_U_baby 的帖子

家計會都有,2仟以下,我帶左十年,5年換1次,我就來換第三次喇

大宅

mlk 發表於 15-7-31 21:20
回覆 I_O_U_baby 的帖子

家計會都有,2仟以下,我帶左十年,5年換1次,我就來換第三次喇 ...
你有咁長經驗,可唔可以分享下:
1. 幾歲開始戴? (唔方便可以唔答)
2. 戴後不規則出血幾耐先停?
3. 月經量如何?

我因為有子宮問題要多觀察幾個月後先可以戴,想知多啲有關資料。謝謝!

男爵府

去左旅行, 返黎見多左 jm黎分享,真開心!
我總共黎左差不3星期,呢2日先夠膽唔用護墊。
剛完幾日又開始有谷m feel, 我諗好快又黎過。
旅行期間只有好少好少,keep住密密換護墊防發炎,
好彩去咁耐無事, thanks God. 亦無唔舒服,

只係最尾果2日開始谷m賬賬咁,宜家都仲帳緊。

首頁
23456...28

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊