婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我上年生左囡囡,快一歲了,因為我要返工,平日都靠99係我屋企住,湊住個女。我應該感激佢,我衰,我成日都覺得佢好蠢,又好煩。

1. 佢每個weekend 都會返自己屋企,每逢星期日晚就會返黎。每次,都 會搬一大袋佢唔食嘅野返黎,薑酸,茶葉蛋⋯樣樣都話人地俾佢。咁你唔食,就咪拎丫,整得又唔好食,卒之,呢d野,寄存係我雪櫃多過一個月,個隻茶葉蛋變左恐龍蛋化石都無人吼,係weekend俾我丟左。

2. 其實,我老公已經remind左我幾次,千祈唔好食佢阿媽d野。我終於中左招,並測試左幾次。佢有一次拎左d豆腐花俾我食,好啦,你有心,我都唔辜負你,食左一盒,哈⋯ 從此,我個雪櫃就存備幾盒豆腐花長達一個月,直到我叫佢個仔同佢講解:少食多滋味的道理。

3. 我囡的膳食,我盡量一手包辦,因為99試過整d, 我聽到都覺得恐怖的食物:粥+ 三文魚,雞,紅蘿蔔,南瓜,粟米,蕃薯,菠菜⋯ 而份量係多到嚇死人。個日我媽剛剛黎我屋企,佢問我碗粥有d乜,我話:亨,你講得出都有,呢碗係百,寶,粥! 我媽笑左:唔怪得啡色!

4. 佢用專用來清潔的3M 抹布俾幫個囡抹面,而一般毛巾:係用黎抹碗&台。吹帳。當然,唔死得人嘅,我都由佢。

5. 有一日,我同男家一齊食飯,席間,我老公&62話好憎食肉餅,又話未食過好食的肉餅,就住呢個topic, 大家討論左10分鐘,都話肉餅,好難好食。第二日,我99整肉餅。玩野呀99,你有無聽書,我地都話:[唔,鐘,意,食,肉,餅,呀!」卒之,個碟 肉餅又係我雪櫃寄居左2星期,最終,又係我做衰人,將佢放逐。

6. 我教個女where is tummy, 好啦,個囡識做,識得拍自己tummy回應。佢發現左,就話個孫驚驚。驚乜春野呀99,你有無見過人,驚驚係會滿面笑容架?
我教個女玩玩具時做動作:Press. 咁個女講得唔正,會講[白池],佢聽一次,就笑一次,話:佢講[白痴」。99呀,你成日重覆[白痴],bb會學你,咁我咁辛苦教佢學英文做乜?

我幾時先搵夠錢,請到工人,哎就七唔駛佢揍女。我真係好討厭成個雪櫃都係廚餘,成屋都亂七八糟,最重要係,教到個女咁市井。

水晶宮

畀面勳章

回覆:99呀,99⋯⋯

都未係最差,試下化負面為正面,當笑話,開心d

複式洋房

佢見你食左一盒豆腐花,佢就係咁買豆腐花,由此可見其實佢好錫你

大宅

引用:我上年生左囡囡,快一歲了,因為我要返工,

原帖由 darkgard 於 15-06-20 發表
我上年生左囡囡,快一歲了,因為我要返工,平日都靠99係我屋企住,湊住個女。我應該感激佢,我衰,我成日都 ...
都係果句,
呢世界無兩全其美,
一係揾夠錢先生BB,
一係請工人,
一係自己湊,

奶奶永遠吾會合新抱,
因為吾係自己媽,

所以打死自己湊,

妳唯有呻下舒發下,

妳奶奶已吾算最差,
起碼只係無腦吾係黑心。

伯爵府

雖然蠢啲,但睇得出佢好錫你地,老人家見你食過一次就以為你好鐘意食,我媽都係咁,甚至同你99差無幾,睇開啲啦

男爵府

引用:雖然蠢啲,但睇得出佢好錫你地,老人家見你

原帖由 sumsum_so 於 15-06-20 發表
雖然蠢啲,但睇得出佢好錫你地,老人家見你食過一次就以為你好鐘意食,我媽都係咁,甚至同你99差無幾,睇開 ...
呢d 係24孝媽媽通病,見過你食過就以為你好鐘意,日日買直到仔女出聲先停,睇開d la

大宅

3M毛巾果度笑左~
食一次就長期存貨比你食係所有亞媽既通病,我自己亞媽都會咁,反而99唔會XDDD

侯爵府

我的育兒心得勳章

引用:3M毛巾果度笑左~食一次就長期存貨比你食係

原帖由 chingman129hk 於 15-06-21 發表
3M毛巾果度笑左~
食一次就長期存貨比你食係所有亞媽既通病,我自己亞媽都會咁,反而99唔會XDDD

...
x2

別墅

darkgard 發表於 15-6-20 22:18
我上年生左囡囡,快一歲了,因為我要返工,平日都靠99係我屋企住,湊住個女。我應該感激佢,我衰,我成日都 ...
樓主可以當係笑話不要太介懷,我99以前幫我湊仔時,我教我仔英文,有日我99又教,唱abc比我仔聽,但重點係佢只係識幾個字母,首歌我記得係咁唱架:abcdedg cdebbd,好好聽架,我即刻細細聲笑,佢仲教我屎既英文係茄,我叫老公同佢講,英文唔識佢教,但我99唔覺有問題,仲話要唱多啲,我個仔先識喎,之後我就買左1set DVD 返黎,叫佢播就算了

大宅

其實,我都知佢錫我,只係我唔慣。
我做女時,我媽要返工,好少理我,所以我好獨立,唔會有人叫我:著多件衫;熱氣呀⋯

依家出趁門,無論20度 or 35度,都叫我帶多件衫。唉,我著t,又唔暴露,我又熱底,個包包又細,帶乜外套呀!

食完飯,又唔俾我沖涼⋯

我住頂樓單位,外面30幾度,都唔肯開冷氣俾個女,仲有隻狗。我諗起,都覺得辛苦。

生活文化唔一樣,係好大鑊。

首頁

尾頁

跳至