在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Appraisals 次次都好好,我覺得係因為我有小孩,有時佢病左我要請假,討厭呢間公司。

公爵府

回覆:呻...一次又一次,升junior都唔升我

Me too, 一齊嘆氣!

我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

男爵府

回覆 danishbelle 的帖子

你有無同老細正面講你想升職同experience and 工作量證明你可以升,所以決心同公司爭取?升職係要講出口。

男爵府

回覆:readymama 的帖子

絕對有,上次佢話因為個junior升職面試表現好出色令大老細升佢,唔升我同另一都係有經驗同事(佢快結婚,所以更令我覺得係因為家庭問題);今次我阿頭話我面試表現好出色,佢講左一些垃圾理由,我黑哂面話我唔知你咩準則升人,以後有升職機會我唔會再報。而家開始搵工,但日日度日如年。

wcpcelia    發表於 15-6-25 09:05

公爵府

回覆:danishbelle 的帖子

有冇了解過,係咪真係因為你有小朋友,咁做落去都係咁囉,冇乜發展空間

男爵府

回覆:hoganbaby 的帖子

係無發展的了,所以我都搵工了,真係覺得好委屈想即走人,但又唔捨得人工,佢地當然唔敢講係因為我有家庭,唔驚我話佢地歧視咩,不過我同另一個同事都覺得係。以為自己做左媽媽會少D野心,但真係好難受,仲要唔止一次

大宅

有咗小朋友我覺得好難再係事業上有咩發展,除非你可以放低小朋友唔理。我都見身邊有同期嘅同事,甚至比我細嘅同事都有好好發展,越嚟越高級。我唔係冇心做,但再升職可能要出trip. 又唔想太遲先放工,又唔想晚上要開會。

做咗阿媽,其實去邊度做都係一樣,有邊個老闆想要個阿媽又禁又禁?如果你自己係老闆,有選擇都唔搵呢啲員工。我都想轉工,不過我唔覺得有好大分別。除咗接受現實,我就係去開拓自己嘅生意,我唔覺得打工會有人體諒我地。

大宅

我都係大肚時,有個junior升到我個grade,本身都無嘢,大家一齊做。但係老闆削我權,由新升同事揸旗。產假後返去,依然係果個同事揸旗,其實我無所謂,但係變左啲junior唔再聽我講,仲話我唔做嘢。junior 要幫手,果位同事永遠唔幫,我又要做埋junior嘢,之後又話我唔做自己啲嘢。唉,我都返到好無引。之前都同老闆捱過,佢都好appreciated, 但一有左就變樣

男爵府

引用:Me+too,+一齊嘆氣!

原帖由 Honey 於 15-06-24 發表
Me too, 一齊嘆氣!
真係又氣憤又無奈

男爵府

引用:有咗小朋友我覺得好難再係事業上有咩發展,

原帖由 TeriAnla 於 15-06-24 發表
有咗小朋友我覺得好難再係事業上有咩發展,除非你可以放低小朋友唔理。我都見身邊有同期嘅同事,甚至比我細 ...
其實道理我明,但真係無你咁睇得開。同埋我情況係,升左唔會加工時又唔駛出trip,而我知自己能力勝任同好想有呢個機會,所以好嬲,對住阿頭黑左面幾日了。

男爵府

引用:我都係大肚時,有個junior升到我個grade,

原帖由 theone1105 於 15-06-24 發表
我都係大肚時,有個junior升到我個grade,本身都無嘢,大家一齊做。但係老闆削我權,由新升同事揸旗。產假 ...
唉,你仲無奈,有無同阿頭反映?
職場對有家庭的女人永遠唔公平

大宅

呢方面都係鬼佬公司比較少啲歧視,中國人公司都係衰

大宅

引用:Quote:原帖由 theone1105 於 15-06-24 發表

原帖由 danishbelle 於 15-06-25 發表
唉,你仲無奈,有無同阿頭反映?
職場對有家庭的女人永遠唔公平
無啦,我上司唔中意同事大肚,今年先同我講:大肚前嘅你終於返黎啦,你知啦,你大肚時嘅performance低
我心諗,其實我生完之後仲hea過果時囉,因為產假後同事變到咁,我真係無心工作。

wcpcelia    發表於 15-6-25 09:06

大宅

回覆:danishbelle 的帖子

禁你夠膽坦白問原因嗎?如果真係冇其他影響因素,你話就算升咗又唔需要有additional嘅工作或責任,你又覺得你自己升任,老闆有機會覺得你有小朋友冇其他同事禁專心工作,你可以直接問下上司,證明一下你係唔會因為有小朋友所以分心。

我覺得可以用年中review performance為由,一方面講自己希望聽到上司意見睇下有咩地方可以改進,一方面探下口風。如果上司係因為你有家庭小朋友,禁你唯有接受現實或搵過第二個老闆。每個老闆啲style都唔同,有啲覺得做到嘢就得,唔理你幾時做點樣做。有啲傳統中國人老闆就好介意早走遲到,完全冇彈性. 我認為選對老闆比做咩工作性質更加重要。

男爵府

引用:呢方面都係鬼佬公司比較少啲歧視,中國人公

原帖由 pokey 於 15-06-25 發表
呢方面都係鬼佬公司比較少啲歧視,中國人公司都係衰
我做鬼佬公司的,一樣

男爵府

引用:禁你夠膽坦白問原因嗎?如果真係冇其他影響

原帖由 TeriAnla 於 15-06-25 發表
禁你夠膽坦白問原因嗎?如果真係冇其他影響因素,你話就算升咗又唔需要有additional嘅工作或責任,你又覺得 ...
多謝你意見,不過已經連續兩次,我又表達左不滿我都無心機再問了,而家諗住hea住做同睇出面有無機會,或者真係應該收起D野心放多野心思晌個女度卦。

男爵府

有冇同上司了解過升職的要求?我3年都冇升過,其他低我一級的同事都升到跟我一樣,我年年都等,直到最近先知,原來要再升,就要預期做埋business development的工作,而上司睇唔到我起呢方面可以勝任。
我自己再諗,新的職責確唔係我想做的方向,了解後自己就開始明白點解人家唔升我,並唔係年資,家庭,工作表現問題,而係根本新的職責自己唔勝任,勉強做自己唔想做既野亦未必發揮到。另一方面,我又諗,畢竟自己都有仔女,應該將心力花在家庭上,工作只係等搵食同等生活有寄託。

所以我建議你搵上司傾下,了解下升人有乜準則,點解唔係自己升,係咪自己缺乏邊方面。知道後,改善下自己既缺點,再睇下點發展,即使唔東家都可以打西家。

大宅

以前細個聽媽咪講,公司有新人入職,舊人會蝦新人,但現在風氣調轉,老細會鍾意的新人。好似我公司咗,高層好鍾意d新人,驚佢地會隨時唔做,而我地舊人做左咁耐,睇死我地唔會走,同我地講嘢d態度粗聲粗氣,不過我依家都唔會怕佢,佢無理取鬧,我會話番佢,如果唔出聲就會恰得就恰。

複式洋房

唉,同路人呀...

子爵府

引用:Quote:原帖由 TeriAnla 於 15-06-25 發表禁

原帖由 danishbelle 於 15-06-25 發表
多謝你意見,不過已經連續兩次,我又表達左不滿我都無心機再問了,而家諗住hea住做同睇出面有無機會,或者 ...
仔女係重要的。
升職後只會壓力重, 負責重
到返到屋企都攰, 理唔到屋企野。
最近我忽略屋企人好多,
好少時間同佢地傾計。
work life balance 談何容易

首頁

尾頁

跳至