婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

交代一下背景先。因為老公是長子,而且三十尾歲,所以老爺奶奶當然心急想抱孫。我細老公九年,現代人來講唔係高齡產婦。

記得婚後我地去渡蜜月前,老爺比了一大答生仔剪報我地。哇,應該係儲了好多年,唔係咁大壓力嘛?又有次,奶奶講起她和老爺婚後玩了兩年才生仔,我見老爺立刻鬆爭奶奶,唔比她繼續講,真係好攪笑,所以我知道老爺好想抱孫,不過其實我同老公都打算生bb,咁就無所謂啦,得啖笑。

我地結婚已經年幾,因為老公想生大b,所以我地結婚後等了幾個月就立刻做人,亦好彩成功了。今年一月尾生了,現在bb差不多5個月大,係個男仔。老爺當然開心啦。

講返奶奶,初初結婚對我都無咩野,雖然她成日講錯野,容易得罪人,但我覺得她只是心直口快和太單純而已,(我老爺成日係檯底拍她提醒她唔好繼續講落去,即係我老爺都覺奶奶唔識講野),所以我都對她無咩野。例如我攪結婚時,奶奶會問點解唔旅行結婚。其實我好唔開心,覺得她唔尊重我和我的家人。結婚是喜事,點解唔可以擺酒?!,但我當時都向好方面想,老人家只係想老公洗少d錢。其實老公同得我拍拖,都知道我不能隨隨便便結婚架啦。而且我老公都算是個專業人士,負擔得起,又唔洗老爺奶奶出錢,咁又有咩問題呢。當時既我都無話唔喜歡奶奶,係後期樣樣加加埋埋,再回想呢件事就越來越唔鍾意她。

到我大肚後,奶奶就開始煩喇。一值唔比我提幾時預產期,ok怕小氣我明。我地一星期定了兩日返去吃飯,每次奶奶都問我照咁多超聲波會唔會有害。其實我無成日照,都係跟返正常產檢。我老公次次都陪我產檢,食飯又會講我今日產檢,8週照胎和心跳,12週照唐氏,16週照到係仔,20週照結構一切健康都有告訴他們,但奶奶就不斷重覆,每次都問回否對bb唔好,話以前她們都無照等,講到好似我會害個bb咁, 其實我已經耐心解析了比她知好多次呢些係正常檢查,唔係因為我大洗去私家產檢,我亦有告訴她其實我公司醫療福利包生仔的。最後 我download了正常情況下需要做的產檢時間表比她先無再講。我個時只係覺得煩,都未發覺自己開始討厭奶奶。

其實現在回想,係照到性別時,她已經開始對我唱返調。我告訴家人bb係仔,老爺當然高興啦,但她就對我講,某人第一胎生左個女,幾好命。奶奶明知道我個個係仔,點解要話人地生女先好命,即係我生仔唔好命? 個時都依然當奶奶心直口快,唔識講野得罪人啦,所以都無擺係心度。

到我個肚六七個月時,我面上生了粒粉瘤,本來打算生完先處理,因為大肚好多醫生都唔想take risk醫我,但粒瘤越來越大又發炎,我唯有唔食會發的食物,例如停止了一日一隻蛋和一星期兩次媽咪煲的花膠。到後來皮膚科話唔割唔得,已經成半個golf ball 咁大,唔處理會自己爆。我本身係靚女來的,攪成咁我同老公都好擔心,好忙四處找醫生看。(看了幾個皮膚科,幾個外科,最後好彩遇到個整形外科),他主動聯絡我婦產科醫生傾用藥問題,唔會影響個胎,就幫我割了。

可能我陀仔,本身細粒,而且又唔食得雞蛋花膠,所以我個肚唔太大,奶奶就當然夾好多野比我食,成日話bb生出來大隻好凑d。我就同奶奶講,醫生話我本身細粒,老公又唔係特別高,我個b唔會好大。醫生真係咁講。我同奶奶講, 人體好奧妙,bb會配合等媽媽順利生產到。我態度良好咁解析比她聽架。

其實我自問都食唔少野,會食多d肉多d蛋白質,每日3份奶,等bb長胎。但可能停了每日一雞蛋和花膠一個幾月,產檢時醫生話bb 細左d。點知奶奶就話我,都話左你架啦,成日怕肥唔食野,又食咁少飯(我食大半碗)。呢次我真係生氣,我話唔係我唔食野,唔食得雞蛋花膠我都唔想,(她知道咩事的),而且食飯只會肥媽咪,食蛋白質如雞蛋和肉類先長胎。呢刻我覺得他只關心個胎,我係點根本唔理。

原來好夜了... 待續

大宅

回覆:越來越唔鍾意奶奶

百彈齋主

男爵府

回覆:fantababy 的帖子

你話我定話我奶奶?
我發現自己現在變得睇奶奶唔順眼,她做咩我都唔鍾意,其實我係咪有問題..

男爵府

天下99都差不多

大宅

引用:你話我定話我奶奶?我發現自己現在變得睇奶

原帖由 jennylady 於 15-06-25 發表
你話我定話我奶奶?
我發現自己現在變得睇奶奶唔順眼,她做咩我都唔鍾意,其實我係咪有問題..
唔係,只是你99真係好煩❗️
我同你經歷差不多,早期我同你一樣好言相勸佢,但根本99 有她自己諗嘢一套,你講N次佢都唔會明,不斷哦哦哦❗️
生完仔後,哦你的情況只會有增冇減

大宅

我99都係 結又話點解唔旅行結婚 唔食飯又話我減肥 我食好多其他有營養嘢 例如芝士牛奶乳酪 我都少食蛋皮膚敏感 陀仔又話鍾意女 又話我肚細 因為我比較高挑 但產檢醫生一直話b係中大size 好彩呀b岀世有7.5lbs 依家個幾月

伯爵府

環保接龍勳章

你同99講咁多嘢做乜吖!我陀到5個幾月先俾佢知我有咗添呀!產檢呢啲我唔會講,因為唔關佢事。

男爵府

引用:Quote:原帖由 jennylady 於 15-06-25 發表

原帖由 hugomamama 於 15-06-25 發表
唔係,只是你99真係好煩❗️
我同你經歷差不多,早期我同你一樣好言相勸佢,但根本99 有她自己諗嘢一套,你 ...
我生左,真係越來越煩,不過未去到黑薄我,對我好差個種,但真係好多事令我唔開心。

男爵府

我的育兒心得勳章

咁都正常嘅,我本來都唔鍾意老爺奶奶嘅。生左仔之後反而好左,因為佢地個focus係個孫到,我就輕鬆左。佢地講乜唔啱聽我當聽唔到。佢地係得把口,落手落腳做都係我,我唔會亦無需要俾佢地左右。

男爵府

引用:你同99講咁多嘢做乜吖!我陀到5個幾月先俾

原帖由 chingcging 於 15-06-25 發表
你同99講咁多嘢做乜吖!我陀到5個幾月先俾佢知我有咗添呀!產檢呢啲我唔會講,因為唔關佢事。

...
因為老公會請假陪我檢查,老公無返工就casual look, 他們就知道老公陪我檢查,而且大家一家人,照到有心跳,仔女,結構健康我都有講。

男爵府

引用:咁都正常嘅,我本來都唔鍾意老爺奶奶嘅。生

原帖由 hhz 於 15-06-25 發表
咁都正常嘅,我本來都唔鍾意老爺奶奶嘅。生左仔之後反而好左,因為佢地個focus係個孫到,我就輕鬆左。佢地 ...
你就eq高。我就真係要學下聽唔到呢樣野。而且奶奶唔聽我講去攪我bb我就唔高興。我唔洗她照顧bb,我地住,我係ftm,又有姐姐,真係唔洗勞煩她,但原來都有好多衝突

伯爵府

環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 chingcging 於 15-06-25 發表

因為老公會請假陪我檢查,老公無返工就casual look, 他們就知道老公陪我檢查,而且大家一家人,照到有心跳 ...
你老公同佢一家人咋,唔係你呀!你真係諗多咗啦!

oh......原來一齊住。。。。。。

男爵府

引用:我99都係 結又話點解唔旅行結婚 唔食飯又話

原帖由 xlocherry 於 15-06-25 發表
我99都係 結又話點解唔旅行結婚 唔食飯又話我減肥 我食好多其他有營養嘢 例如芝士牛奶乳酪 我都少食蛋皮膚 ...
我得15x cm高,本身唔夠100磅,我個仔差少少7磅,醫生話我個bb細都唔開心,我之後有飲媽媽奶追返。最討厭她仲話,話左你啦,唔食野..咩咩咩...我幾時有唔食野

男爵府

引用:Quote:原帖由 jennylady 於 15-06-25 發表

你老公同佢一家人咋,唔係你呀!你真係諗多咗啦!

oh......原來一齊住。。。。。。
唔係同住,一星期回去食飯兩次。我結婚時講明唔同住

伯爵府

環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 chingcging 於 15-06-25 發表

唔係同住,一星期回去食飯兩次。我結婚時講明唔同住
唔同住真係冇需要講咁多嘢架。

男爵府

唔同住真係冇需要講咁多嘢架。
現在已經無野講架喇。哈哈,之前唔識野。

男爵府

同我6299一樣, 我99諗法單純天真兼鄉下, 成日d說話衝口而出但無憑冇據, 62要成日制止住佢

大宅

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+15-06-25+發表

現在已經無野講架喇。哈哈,之前唔識野。
係呀!真係會講多錯多㗎

男爵府

引用:同我6299一樣, 我99諗法單純天真兼鄉下, 成

原帖由 calcal 於 15-06-25 發表
同我6299一樣, 我99諗法單純天真兼鄉下, 成日d說話衝口而出但無憑冇據, 62要成日制止住佢

...
一樣啊我老爺就有讀書,正常d..老爺會stop奶奶

男爵府

我今日去健康院,遲d再update關於凑bb..

首頁

尾頁

跳至